ροή ειδήσεων

Τρόμος στο Λονδίνο -τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίες


Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν από διπλή επίθεση που έλαβε χώρα στην καρδιά της πρωτεύουσας της Μεγάλης Βρετανίας και ειδικότερα κοντά στο κοινοβούλιο και στη γέφυρα Westminster. Ο ένας εκ των νεκρών είναι αστυνομικός που μαχαιρώθηκε από τον δράστη, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται βουλευτή που προσπάθησε μάταια να δώσει το φιλί της ζωής στο θύμα. Το δεύτερο θύμα φέρεται να παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην γέφυρα του Westminster.

Μεταξύ των τραυματιών, είναι και τρεις Γάλλοι μαθητές 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Westminster.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες υπάρχουν δεκάδες τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Westminster και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν", ανέφερε η επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πάντως μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση μετά την επίθεση στη γέφυρα σύμφωνα με την υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρονται φροντίδες για σοβαρά τραύματα. "Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Westminster, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. "Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. Κατά τον ίδιο, η γέφυρα έχει κλείσει για όλα τα οχήματα πλην ασθενοφόρων και αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Οι επιθέσεις

Ένοπλος άνδρας μαχαίρωσε αστυνομικό εντός του Κοινοβουλίου κι έπειτα δέχτηκε πυρά από δύο αστυνομικούς έξω από τη βρετανική Βουλή. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπήρχαν περισσότεροι από ένας δράστες στο χώρο του Κοινοβουλίου.

Η βρετανική αστυνομία αναζητεί ακόμα έναν ύποπτο μέσα στα κτίρια του βρετανικού κοινοβουλίου, ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, "ο αστυνομικός έπεσε στο έδαφος, γεγονός αρκετά φρικτό για να το παρακολουθεί κανείς".

Σε δεύτερο περιστατικό, σχεδόν παράλληλα με το πρώτο, αυτοκίνητο παρέσυρε τουλάχιστον πέντε -σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από αυτόπτη μάρτυρα δέκα- πεζούς στη γέφυρα Westminster. Δύο δράστες πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Λονδίνο.

Πληροφορίες από το BBC αναφέρουν ότι έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται "ύποπτο όχημα", ενώ η περιοχή έχει εκκενωθεί.








Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στην περιοχή, ενώ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Λονδίνου, χειρίζεται το συμβάν ως "τρομοκρατικό" μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.







Οι πρώτες βοήθειες

Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στο έδαφος, με κάποιους να αιμορραγούν ακατάσχετα και κατά τα φαινόμενα να μην έχουν τις αισθήσεις τους.

Όπως μετέδωσε από νωρίς το Reuters, φωτογράφος του πρακτορείου είδε "τουλάχιστον μία ντουζίνα τραυματίες στη γέφυρα Westminster κοντά στο κοινοβούλιο". "Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός", είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο λίγη ώρα αργότερα. Νοσοκόμοι θεάθηκαν να προσφέρουν φροντίδες σε δύο ανθρώπους μέσα στον περίβολο του κτιρίου, ενώ αστυνομικοί θεάθηκαν να τρέχουν προς την έξοδο της Βουλής.

Στο δεύτερο περιστατικό, τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα έσπευσαν στη Γέφυρα του Westminster, κοντά στη Βουλή. Η αστυνομία απομάκρυνε το πλήθος από τη γέφυρα τονίζοντας πως η τοποθεσία "δεν είναι ασφαλής". "Είδα ένα αυτοκίνητο να βγαίνει εκτός ελέγχου και να κατευθύνεται σε πεζούς πάνω στη γέφυρα" τόνισε αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Sky News. "Περνούσαμε τη γέφυρα και βλέπαμε ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, ήταν προφανώς τραυματισμένοι. Είδα περίπου δέκα τραυματίες. Και τότε ξεκίνησαν να έρχονται οι πρώτες βοήθειες. Όλοι έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις", συμπλήρωσε η ίδια.




Εγκλωβισμένοι στη Βουλή οι βουλευτές

Εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός "συμβάντος ασφαλείας". Το βρετανικό κοινοβούλιο έχει αναστείλει τις εργασίες του μέχρι να διαλευκανθεί το περιστατικό. Κλειστός είναι και ο σταθμός του μετρό στο Westminster εξαιτίας του συμβάντος, σύμφωνα με το CNN.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι γνωρίζει για το συμβάν κοντά στο κοινοβούλιο, χωρίς να προβεί σε περισσότερα σχόλια. "Μας ενημέρωσαν στις 2.40 (ώρα Λονδίνου) για το περιστατικό στη γέφυρα Westminster. Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας -η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο", όπως ενημέρωσε η αστυνομία.






Ο βουλευτής των Συντηρητικών Grant Sharp είπε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς και την αστυνομία να καλεί τους βουλευτές να καλυφθούν για να προστατευθούν.

Ασφαλής η May

Πάντως, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ενημέρωσε ότι η πρωθυπουργός Theresa May είναι ασφαλής. Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης όταν διαπράχθηκε η επίθεση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ, η πρωθυπουργός φέρεται να "φυγαδεύτηκε" από τη Βουλή.





Να σημειωθεί ότι η επίθεση στο Λονδίνο ήρθε ένα χρόνο μετά την αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Λονδίνο, ενώ το State Department ανέφερε πως παρακολουθεί την "ανησυχητική" κατάσταση.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *