ροή ειδήσεων

Η συμφωνία με ΕΚΑΒ ξεμπλοκάρει την παραλαβή των αεροδρομίων από Fraport


Μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα
και την υπογραφή σύμβασης παροχής πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ, ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.


Εκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece καθώς υπεγράφη η σύμβαση παροχής πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ, συμφωνία που είχε καθυστερήσει επί μακρόν. Μετά και την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση της διαχείρισής τους στη Fraport.

Μένει όμως να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες παράδοσης και παραλαβής μεταξύ Δημοσίου και παραχωρησιούχου, μια διαδικασία πολυεπίπεδη και σύνθετη εξαιτίας τόσο της φύσης της δραστηριότητας όσο και του αριθμού των αεροδρομίων που παραχωρούνται ταυτόχρονα. Η ημερομηνία αυτή, που αποτελεί την έναρξη της παραχώρησης ή CCD (Concession Commencement Date), αναμένεται να προσδιοριστεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με κύκλους τόσο της Fraport Greece όσο και του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα με την παράδοσή τους θα γίνει και η καταβολή προς το ελληνικό Δημόσιο του εφάπαξ τιμήματος της παραχώρησης, δηλαδή το 1,234 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των αεροδρομίων αυτών , έχει προχωρήσει στις προσλήψεις του προσωπικού που θα τα στελεχώσει και στην εκπαίδευσή του, όπως και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών τους.

Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και έχει γίνει η επιλογή των εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ οι περισσότερες εκ των εμπορικών παραχωρήσεων και μισθώσεων (καταστήματα κ.λπ.) έχουν ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί με τους ενοίκους.

Εχουν επίσης υπογραφεί η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας από το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες ανάλογες συμβάσεις με το Λιμενικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και Fraport Greece, που αποτελεί μετά την ψήφιση της από τη Βουλή πέρυσι, νόμο του κράτους, όλες οι περιπτώσεις παροχής κρατικών υπηρεσιών παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρησης χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα.

H αμοιβή παραχώρησης, εκτός από την εφάπαξ καταβολή του 1,234 δισ. και τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μέχρι το 2020, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπει επίσης την καταβολή 22,9 εκατ. ως ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατ’ έτος στο 28,6% των μεικτών κερδών της εκμετάλλευσής τους.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *