ροή ειδήσεων

Στο ντιβάνι... του ψυχολόγου 2 στους 10 αστυνομικούς!


Το 17,64% των πρώτων αστυνομικών που απευθύνθηκαν στο 210 3410900, την γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ένστολων, τις πρώτες δέκα ημέρες λειτουργίας της, χρήζουν περαιτέρω ψυχολογικής διερεύνησης και υποστήριξης. Περίπου 2 στους 10 αστυνομικούς αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα διαχείρισης της αγχωτικής...
καθημερινότητάς τους, και χρειάζονται βοήθεια προκειμένου αυτά να μην εξελιχθούν με δυσάρεστες συνέπειες. Το 35,29% είχε την ανάγκη συμβουλών και οδηγιών αντιμετώπισης και χειρισμού οικογενειακών και επαγγελματικών καταστάσεων, ενώ το 29,41% θέλησε να λάβει ενημέρωση και πληροφορίες για την γραμμή επικοινωνίας και για τις ενδείξεις που παρουσιάζει κάποιο άτομο, ώστε να καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση βοήθειας σε ειδικούς.

Από τις 23 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου 2017, η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αστυνομικών και οι 10 πιστοποιημένοι ειδικοί ψυχολόγοι, δέχθηκαν 34 τηλεφωνικές κλήσεις. Από αυτές, στις 21 οι καλούντες ήταν άνδρες, οι 10 ήταν γυναίκες, ενώ 3 ήταν αναπάντητες κλήσεις «δισταγμού», ίσως ατόμων που την τελευταία στιγμή φοβήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια ή πληροφορίες. Οι 14 κλήσεις έγιναν από αστυνομικούς εν ενεργεία, 8 από μέλη οικογενειών ένστολων, μία από συνταξιούχο και 11 από άλλα άτομα (συναδέλφους και φίλους). Από αυτά τα άτομα, τα 6 έχουν ανάγκη ψυχολογική υποστήριξης, τα 10 ενημέρωση και πληροφορίες, 12 είχαν ανάγκη συμβουλευτικής παρακολούθησης και οι 6 είχαν «άσχετο» και «καταγγελτικό» περιεχόμενο.

Η τηλεφωνική γραμμή επιδιώκει να σώσει ζωές, να επουλώσει τις πληγές της ψυχής ενός ένοπλου αστυνομικού, να προλάβει εκείνον που έχει πάρει απόφαση να προβεί στο απονενοημένο διάβημα ή να κάνει κακό στους «αόρατους εχθρούς» του. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου απαντούν 10 ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και πήραν την πιστοποίηση να ανταποκριθούν σε αυτή την μεγάλη πρόκληση να γίνουν η «σανίδα σωτηρίας» των αστυνομικών που δεν μπορούν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν σε μία δύσκολη στιγμή τους.

Εξειδικευμένοι αστυνομικοί, διαπίστωσαν ότι οι ένστολοι που έχουν πυροβολήσει ή έχουν πυροβοληθεί, έχουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης της συμπεριφοράς τους σε επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον. Μια τέτοια περίπτωση θεωρούν ότι ήταν ο 30χρονος Ειδικός Φρουρός, ο οποίος από βραβευμένος ένστολος που πυροβόλησε και συνέλαβε τον Νίκο Μαζιώτη, έγινε ο δολοφόνος ενός 52χρονου οδηγού ταξί. «Υπάρχει έλλειμμα της πολιτείας στην άμεση προσέγγιση περιπτώσεων αστυνομικών που κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους, έχουν γίνει ‘θύτες’ ή ‘θύματα’» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα ψυχής ενός ένοπλου αστυνομικού θα λύνονται ή θα προλαμβάνονται με ένα... ανώνυμο τηλεφώνημα, από τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμη και από τον ίδιο που αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε μια κορύφωση προσωπικής κρίσης με ακαθόριστες ίσως και θανατηφόρες συνέπειες.


Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *