ροή ειδήσεων

Το «μαχαίρι» θα μπει βαθιά στην πληγή: Μειώσεις έως και 35% σε χιλιάδες συνταξιούχους


Με το χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα, ο χρόνος εφαρμογής της περικοπής των καταβαλλόμενων συντάξεων παραμένει κομβικό σημείο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ επιμένει η προσωπική διαφορά να καταργηθεί το 2019 ενώ η κυβέρνηση ζητά να περικοπεί το 2020 ή έστω σε δύο δόσεις το 2019-2020....


Το «μαχαίρι» αναμένεται να μπει βαθιά σε 720.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ ενώ δραματικές θα είναι οι περικοπές για τους συνταξιούχους άνω των 1.400 ευρώ.

Τα μεγάλα θύματα των νέων περικοπών θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί καθώς και οι παλαιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σ΄αυτές τις κατηγορίες, ιδίως όταν αν ο συνταξιούχος έχει λίγα χρόνια ασφάλισης, οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 35%.

Στο στόχαστρο των μειώσεων αναμένεται να μπουν περίπου 1,4 εκατομμύριο συνταξιούχοι που εκτιμάται ότι εμφανίζουν προσωπικές διαφορές.

Ωστόσο προσωπικές διαφορές θα προκύψουν στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων) τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει πάσει θυσία.

Για να βγει ο λογαριασμός δεν αποκλείεται το «μαχαίρι» να αγγίξει και τις συντάξεις των 600 ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την πρώτη χρονιά, το 2019, η περικοπή της δαπάνης από τις συντάξεις να αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ και τη δεύτερη χρονιά, το 2020 στο 0,3% του ΑΕΠ. Δηλαδή αν η προσωπική διαφορά μιας σύνταξης είναι 100 ευρώ το 2019 να περικοπούν τα 70 και το 2020 τα υπόλοιπα 30 ευρώ.

Την ίδια ώρα, άφαντες παραμένουν οι νέες συντάξεις με βάση το νόμου Κατρούγκαλου, παρότι θεωρητικά λύθηκε το πρόβλημα με την αντικατάσταση του ανύπαρκτου δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που είχε μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ούτε μία αίτηση από τις 55.000 που κατατέθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 δεν έχει πάρει το δρόμο του υπολογισμού.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οριστική σύνταξη χηρείας με το νέο νόμο ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται στους δικαιούχους προσωρινές συντάξεις χηρείας.

Στο μεταξύ ο ΕΦΚΑ δηλώνει περιχαρής από τα έσοδα των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, μηνός Ιανουαρίου 2017, αφού όπως ανακοίνωσεη εισπραξιμότητα ανέρχεται σε 64%. Μάλιστα ανακοινώνει ότι την 31/3/2017 έληξε η προθεσμία καταβολής αισιόδοξες εκτιμήσεις για περαιτέρω βελτίωση της εισπραξιμότητας. Η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Φεβρουαρίου λήγει στις 13 Απριλίου.

Πάντως τα ίδια τα στελέχη του ΕΦΚΑ τόνιζαν ότι απαιτείται ανάλυση των στοιχείων καθώς τα έσοδα μπορεί να μην αφορούν μόνο το μήνα Ιανουάριο αλλά και τους δύο μήνες (Ιανουάριο Φεβρουάριο) ή μέρος των εσόδων να αφορά πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *