ροή ειδήσεων

Σουλτάνος της μισής Τουρκίας ο Ερντογάν μετά την οριακή νίκη



Μια νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πολύ σοβαρές απώλειες, η οποία μάλιστα αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την αλλαγή του συντάγματος, μια μεταρρύθμιση την οποία ο τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι θα του δώσει την δυνατότητα να κυβερνά χωρίς αμφισβήτηση την χώρα έως το 2029.

Ενώ το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε συμμαχήσει με μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων το Εθνικιστικό κόμμα των “Γκρίζων Λύκων” το ποσοστό του “ναι” έφτασε στο 51,3% ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια τον Αύγουστο του 2014, χωρίς πολιτικές συμμαχίες, ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 51.7%.
Οι δύο Τουρκίες σε έναν χάρτη


Οι παραλιακές περιοχές του Αιγαίου, η πατρίδα του η Κωνσταντινούπολη, ακόμη και η πρωτεύουσα Αγκυρα, όπως και οι νοτιοανατολικές επαρχίες στις οποίες επικρατεί το κουρδικό στοιχείο, ψήφισαν εναντίον της συνταγματικής αλλαγής, ενώ υπέρ τάχθηκαν οι παραλιακές επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας και οι αγροτικές περιοχές, γεγονός που αποδεικνύει τον διχασμό της τουρκικής κοινωνίας απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κηρύξει ο Ταγίπ Ερντογάν από το πραξικόπημα και μετά.
Ο Ερντογάν ετοιμάζει επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο τούρκος πρόεδρος τήρησε χαμηλούς τόνους μιλώντας στους δημοσιογράφους στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην Ευρώπη, αλλά τονίζοντας ότι όλοι οι σύμμαχοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο αμέσως μετά κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκεντρωμένους μπροστά στο προεδρικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αμέσως την επαναφορά της θανατικής καταδίκης, κάτι που αναμένεται να τον φέρει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Απαντώντας στο πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη επισήμανε ότι "αμέσως θα συζητήσει το θέμα με (τον πρωθυπουργό Μπιναλί) Γιλντιρίμ". Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής "εγώ τότε θα εγκρίνω" αυτό το μέτρο, υπογράμμισε. Εάν δεν το κάνει "τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα", κατέληξε ο ίδιος.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσ εότι μετά το "ναι" στο δημοψήφισμα, "θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι".

Ο Τουρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2019, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος , Κεμάλ Κιλιντζτάρογλου κατηγόρησε την εκλογή επιτροπή ότι η απόφασή της να αποδεχθεί ως έγκυρα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στη νοθεία.

Η απόφαση της εκλογής επιτροπής να δεχθεί ως έγκυρα και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια έγινε γνωστή αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, κι ενώ η διαδικασία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στην απόφαση αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται έγκυρα εκτός εάν κάποιος μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει νοθεία.

“Πολλές παράνομες ενέργειες έγιναν για να ευνοηθεί η κυβέρνηση, αλλά το ‘όχι’ θα κερδίσει στο τέλος” δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντάλ Ακσουνγκέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα σε εκατοντάδες εκλογικά κέντρα και κάνει έκκληση να παραμείνουν τα μέλη στα σημεία καταμέτρησης, καθώς αμφισβητεί το αποτέλεσμα 160 εκλογικών κέντρων.

Το αποτέλεσμα αμφισβητεί και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση στο 66% των εκλογικών τμημάτων, ανεξαρτήτως εάν το αποτέλεσμα ήταν υπέρ ή κατά της συνταγματικής αλλαγής.

Το κόμμα αναφέρει μάλιστα ότι το ποσοστό της νοθείας κυμάνθηκε μεταξύ 3% και 4% και τονίζει ότι και μόνο το γεγονός ότι το δημοψήφισμα έγινε υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το καθιστά μη- νόμιμο.

Παράλληλα σε βίντεο που επικαλείται και δημοσιεύει η εφημερίδα Τζουμχουριέτ εμφανίζονται τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εξόφθαλμων παραβιάσεων της εκλογικής νομοθεσίας με μαζική επικύρωση ψηφοδελτίων υπέρ του “Ναι” και ρίξιμο ψηφοδελτίων σε κάλπη μαζικά από έναν δήμαρχο.

Η εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην χώρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Η εκστρατεία υπέρ του «ναι» συγκέντρωσε 1,25 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους σε σύγκριση με την εκστρατεία υπέρ του «όχι» και δεδομένου ότι μόλις 600.000 απομένουν προς καταμέτρηση, αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αναθεώρηση εγκρίθηκε, δήλωσε ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το YSK αποφάσισε να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα εκτός κι αν αποδεικνυόταν ότι ήταν παραποιημένα, αφού δέχθηκε έναν μεγάλο αριθμό παραπόνων, μεταξύ αυτών ένα από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ότι δηλαδή κάποιοι εκ των αξιωματούχων του δεν σφράγισαν ορισμένα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, η απόφαση ελήφθη προτού τα αποτελέσματα καταχωρηθούν στο σύστημα και ότι στελέχη του AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε σχεδόν όλα τα εκλογικά κέντρα και υπέγραφαν τις αναφορές.

Ο Σαντί Γκιουβέν ανέφερε ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε 11- 12 ημέρες.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *