ροή ειδήσεων

Επένδυση Αφάντου:Να, γιατί είναι άφαντες οι επενδύσεις στην Ελλάδα



Τίποτα δεν είναι τυχαίο (για να συνεχίσουμε τις θλιβερές μας ιστορίες με αυτή τη διαπίστωση). Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που η χώρα μας είναι ουραγός σε άμεσες ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για ανάπτυξη (και ήδη, το πρώτο τετράμηνο η ύφεση δήλωσε ξανά και μάλιστα ηρωικά παρούσα πάλι!). Δεν είναι, λοιπόν, τίποτα τυχαίο και η πολύχρονη περιπέτεια των επενδυτών στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου επιβεβαιώνει τη διαπίστωση.

Γράφει ο Δημήτρης Στεργίου

Θυμήθηκα ότι πριν από 32 χρόνια η νορβηγική εταιρεία SeaWorldA/S αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα (πάλι σε νησί!) το ποσό των 400 εκατ. δραχμών για την ίδρυση πρότυπου ιχθυοκαλλιεργητικού σταθμού παραγωγής τσιπούρας και λαυρακιού στο Καρλόβασι της Σάμου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου για τη μεταφορά τεχνολογίας.Τότε, λοιπόν, για τους Νορβηγούς επενδυτές άρχισε ένα απίστευτο θρίλερ με την απόφασή τους αυτή. Ιδού:

– Τον Οκτώβριο του 1984, είχαν μια πρώτη συνάντηση με το δήμαρχο Καρλοβασίου, ο οποίος ήταν θετικός, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

-Το επόμενο έτος, το Νοέμβριο του 1985, οι Νορβηγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να ιδρύσουν μιαν ανώνυμη εταιρεία, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε πάλι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

-Το μεθεπόμενο έτος, το Φεβρουάριο του 1986, η ελληνική πλευρά αποκλείει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας και προτείνει την ίδρυση Κοινοπραξίας, ενώ το υπουργείο Γεωργίας απορρίπτει τη νορβηγική μελέτη ως … ανεπαρκή! Οι Νορβηγοί ετοιμάζουν νέα μελέτη, την οποία παρουσιάζουν τον Απρίλιο του 1986 κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο απορρίπτει κι αυτή ως … ανεπαρκή και ότι έχει επιστημονικοτεχνικά λάθη!

-Οι Νορβηγοί προσκάλεσαν τους … απορρίπτοντες τη μελέτη (στελέχη του υπουργείου Γεωργίας) να πάνε στη Νορβηγία για να δουν επί τόπου την ποιότητα και τον τρόπο δουλειάς τους, αλλά δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση λόγω … φόρτου εργασίας!

– Τον Ιούνιο του 1986, ύστερα από … ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων και … απορρίψεων προκύπτει πρόβλημα απαλλοτριώσεων ή αγοράς γειτονικών εκτάσεων, δρόμου, νερού, αναπαλαίωσης λεπροκομείου για τα γραφεία της εταιρείας, αλλά συμφωνείται να γίνει η Κοινοπραξία με 60% συμμετοχή των Νορβηγών και 40% του Δήμου Καρλοβασίου. Όμως, ο δήμαρχος Καρλοβασίου δήλωσε ότι η συμμετοχή του Δήμου θα ισχύει μόνο για τα … κέρδη και όχι για τις ζημιές!!!

-Στις 10 Ιουλίου του 1986, οι Νορβηγοί επενδυτές έφυγαν μετά … βδελυγμίας και πήγαν στην Τουρκία, όπου ίδρυσαν αμέσως την εταιρεία αυτή για την οποία πάσχιζαν επί δύο χρόνια στην Ελλάδα – αρλούμπα…(Όλα αυτά προκύπτουν από έρευνα του συνάδελφου Αθανασίου Παπανδρόπουλου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» , 22 Ιανουαρίου 1987).

Σημειώνουμε, πάντως, ότι για το θέμα αυτό επιστολές με άλλο ήθος είχαν αποστείλει και ο τότε δήμαρχος Καρλοβασίου και η Ελληνική Εταιρεία Περιφερειακής Αναπτύξεως, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο τεύχος της 5ης Μαρτίου 1987 του «Οικονομικού Ταχυδρόμου»

kourdistoportocali

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/4/17 22:42

    αυτές η μαλακίες μας φάγανε και μετά μας φταίνε οι άλλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *