ροή ειδήσεων

Τα εμβόλια σώζουν ζωές



Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης στη δημόσια υγεία διότι προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους.

Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού βάσει πάντοτε της ισχύουσας νομοθεσίας. Να θυμίσουμε πως το τελευταίο πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού νομοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2015 από τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Τα τελευταία χρόνια οι Ιατρικοί Σύλλογοι και διάφοροι επιστημονικοί φορείς ασκούνε πιέσεις για την επικαιροποίηση του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών ώστε να ενταχθεί σε αυτούς και το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, ωστόσο παρά τις υποσχέσεις δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.



O Ι.Σ.Ρ προβληματίζεται από το γεγονός πως μια μικρή μερίδα του πληθυσμού αρχίζει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα άρχισε να καταγράφεται στην Ελλάδα έπειτα από την πανδημία της γρίπης, το 2009. Οι πρώτες επιφυλάξεις αφορούσαν το εμβόλιο για τη γρίπη αυτές επεκτάθηκαν στη συνέχεια και στα παιδιατρικά εμβόλια. Όλες όμως αυτές οι απόψεις παραμένουν βέβαια αβάσιμες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες.

Η μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά θετικά επιτεύγματα στην ιατρική προληπτική της Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας,
ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα της ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο καταδεικνύει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές των εμβολιασμών.



Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς   Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *