ροή ειδήσεων

Ολα τα είχε η Μαριορή, το άνοιγμα των μαγαζιών όλες τις Κυριακές τις έλειπε..



Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του ΔΝΤ και των τεχνοκρατών του, ξεπερνά συνήθως και την πιο ζωηρή φαντασία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την ιστορία της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα καλόπαιδα των δανειστών και οι παρατρεχάμενοι των τεχνικών κλιμακίων έχουν αναδείξει το θέμα αυτό σε μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία. Προφανώς θεωρούν ότι ότι η κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων, που θα λύσει το ελληνικό πρόβλημα και θα εκτινάξει την ελληνική οικονομία ακούει στο όνομα, «άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, κι όποιος αντέξει»!

Γι αυτό και έσπευσαν να προσδώσουν θεσμικό κύρος στις παράλογες απαιτήσεις τους, εγγράφοντας την απαίτησή τους αυτή στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, μέσω των μεταρρυθμιστικών εργαλείων του ΟΟΣΑ.

Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι το πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι τα ανοικτά μαγαζιά τις Κυριακές αλλά τα χρήματα που τους λείπουν για να ψωνίσουν. Ούτε είναι ζήτημα χρόνου για να προσθέσουν μια ακόμη μέρα στη λειτουργία των καταστημάτων.

Τότε περί τίνος πρόκειται; Απλά το περίφημο μεταρρυθμιστικό μέτρο, είναι ένα ακόμη όπλο των αγορών για εξόντωση των μικρών και μεσαίων εμπόρων και επαγγελματιών, αφού είναι αυτοί που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ ένα ανελέητο ωράριο και σε πρόσθετα έξοδα λειτουργίας.

Αλλά κι για αυτό έχει φροντίσει το τεχνοκρατικό απαράτ του νεοφιλελευθερισμού, μέσω της ανακατονομής του εργασιακού χρόνου και της αναπλήρωσης εργασίας την Κυριακή, ώστε να μην χρέωνεται επί πλέον και να πληρώνεται ως αργία.

Τους εργαζόμενους βέβαια δεν τους ρώτησε κανείς, αν επιθυμούν να θυσιάσουν μιά ημέρα παραδοσιακής ανάπαυσης και ενασχόλησης με την οικογένεια. Ολα τα βάρη και πάλι στις πλάτες τους.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να υποχωρήσει αμαχητί στις παράλογες και εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών και ιδίως του ΔΝΤ. Ομως ο χρόνος την πιέζει και όπως λένε οι πληροφορίες, ψάχνει προτάσεις και συμβιβαστικές λύσεις που θα παραπέμπουν το ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες χωρίς να αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για προαιρετικό εθνικό άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο.

Συγκεκριμένα το μνημόνιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται.


Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι «Όπως αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, στο προσχέδιο της Συμφωνίας, που απέστειλαν οι δανειστές της χώρας στην κυβέρνηση, διατυπώνεται η απαίτηση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους.


Το προσχέδιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα.

Η Ομοσπονδία μας, εδώ και καιρό, είχε προειδοποιήσει ότι η νομοθέτηση των 8 Κυριακών είναι απλά ο προάγγελος της πλήρους νεοφιλελεύθερης απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας.

Είναι εμφανές ότι οι γνωστοί υποστηρικτές της τρόικας/θεσμών (ΣΕΒ-ΣΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,38%), με την ανοχή της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των πολυεθνικών και των malls, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην μπει καν στη συζήτηση αυτή, ούτε και να «διαπραγματευτεί» ένα μικρότερο συμβιβαστικό «πακέτο» για λιγότερες Κυριακές», επισημαίνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στο τύπο, η κυβέρνηση, σκέπτεται να άρει τους αδικαιολόγητους όπως τους αποκαλεί, περιορισμούς που σχετίζονται με το μέγεθος και το είδος των καταστημάτων για άνοιγμα τις Κυριακές και να μεταφέρει την ευθύνη για την λειτουργία τις Κυριακές αποκλειστικά στους περιφερειάρχες, που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν με την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του ν. 4177/2013, που απαγορεύει τη λειτουργία των καταστημάτων άνω των 250 τ.μ. αλλά και των καταστημάτων που ανήκουν σε αλυσίδες ή είναι shops in a shop, δημιουργούνται ίσοι όροι ανταγωνισμού για μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην τοπική οικονομία τις Κυριακές.

Μάλιστα εξηγούν ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν βασίζονταν σε αντικειμενικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος και δεν συνδέονται με τον αριθμό των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των μαγαζιών και δημιουργούσαν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις οι οποίες περιόριζαν τον αντίκτυπο των αποφάσεων που εκδίδουν περιφερειακές αρχές.

Ωστόσο, το θέμα είναι, αν αυτό το πάγιο βήμα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, οι οποίοι φέρονται να ζητούν νομοθετικά την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας.

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (100/2017),έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου που επέτρεπε την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές στην Αττική: Ιστορικό κέντρο Αθηνών και Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, την κεντρική Μακεδονία: Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης – Χαλκιδική και στο Νότιο Αιγαίο: Ρόδος, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *