ροή ειδήσεων

Αισιοδοξία για τον τουρισμό με δείκτη το Πάσχα -Επιπλέον δρομολόγια και πτήσεις τσάρτερ



Εάν η περίοδος των διακοπών του Πάσχα αποτελεί «δείκτη» για το πώς θα κινηθεί η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το καλοκαίρι, τότε η «πρόβα τζενεράλε» τις ημέρες που πέρασαν, μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παράγοντες του τουρισμού και της αγοράς, από τη νησιωτική Ελλάδα μιλούν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και χαρακτηρίζουν τα στοιχεία της κίνησης του Πάσχα ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και σίγουρα ενθαρρυντικά για τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική κίνηση.

Στις περισσότερες περιοχές (παρά το γεγονός ότι Ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα συνέπεσαν ημερολογιακά), η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίζεται ως εποχή εσωτερικών μετακινήσεων.

Παρ' όλα αυτά, νησιά όπως η Κέρκυρα, αλλά και η Πάτμος παρουσίασαν αυξημένη επισκεψιμότητα (λόγω και των παραδοσιακών εθίμων που αναβιώνουν), χωρίς ωστόσο και άλλες περιοχές όπως τα Επτάνησα, η Κρήτη και οι Σποράδες να υπολείπονται αριθμού επισκεπτών.

Αναμένεται αύξηση τουριστικού ρεύματος

Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού συντείνουν ότι το προσεχές καλοκαίρι, αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε δηλώνουν και τα στοιχεία κρατήσεων που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους.

Οι ανταποκριτές του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Ηλίας Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Συνετός, Μιχαήλ Λαμπαθάκης, Λουκάς Μαστής, Αντώνης Νομικός, Γιώργος Μυσιρλάκης και Άννυ Ταπάσκου, υπό τον συντονισμό του Κυριάκου Κορτέση, μίλησαν με παράγοντες της τουριστικής αγοράς για την κίνηση που σημειώθηκε την περίοδο του Πάσχα στα νησιά της Ελλάδας και για τις εκτιμήσεις τους ενόψει την καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.



Σποράδες: Θετικά σημάδια για το καλοκαίρι

Πολύς κόσμος και αρκετοί τουρίστες, λόγω και του καλού καιρού που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες, απόλαυσαν το Πάσχα τους στα νησιά των Σποράδων, δίδοντας και το πρώτο μήνυμα της φετινής τουριστικής περιόδου.
Και τα τρία νησιά, δηλαδή Αλόννησος, Σκόπελος και κυρίως η Σκιάθος, δέχθηκαν τους εκδρομείς του Πάσχα, πρωτίστως Έλληνες από Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και φυσικά τους αποζημίωσαν με την ομορφιά τους και την γραφικότητα που προσφέρουν.

Για την Σκόπελο και την Αλόννησο, οι πληρότητες ήταν ικανοποιητικές για όσα ξενοδοχεία λειτούργησαν την περίοδο αυτή, αφού η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Μαΐου.

Στην Σκιάθο που είναι και το νησί με την πλέον εύκολη πρόσβαση, άνοιξαν πολλά μικρά ξενοδοχεία, που γέμισαν από κόσμο, αλλά οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ξεκινούν τη νέα σεζόν από την Πρωτομαγιά, με πληρότητες που ξεπερνούν το 80% τις πρώτες μέρες και χτυπούν «κόκκινο» μετά τις 20 Μαΐου.

Ήδη το αεροδρόμιο της Σκιάθου άρχισε και δέχεται τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό, ευελπιστώντας σε άνοδο της κίνησης με τις βελτιώσεις που αναμένονται να γίνουν από τη νέα ιδιοκτήτρια-διαχειρίστρια εταιρεία Fraport.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Δημήτρη Πρεβεζάνο, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μακράν η καλύτερη για το νησί, μετά και τις πολλές συμμετοχές-προβολές της Σκιάθου, σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, αφού εκτός από τη διαφήμιση των Σποράδων, τη φετινή χρονιά η προσβασιμότητα στα τρία νησιά θα είναι πολύ ευκολότερη, καθώς θα δρομολογηθούν συνολικά τρία οχηματαγωγά και δύο ταχύπλοα από τον Βόλο, ένα οχηματαγωγό από το Μαντούδι της Εύβοιας, ένα ακόμη οχηματαγωγό και ένα ταχύπλοο από τον Άγιο Κωνσταντίνο, αλλά και ένα καταμαράν που θα ενώσει για δεύτερη χρονιά τις Σποράδες με τη Θεσσαλονίκη.



Ζάκυνθος: Ικανοποιητική η πληρότητα στα ξενοδοχεία Ζακύνθου και Λευκάδας

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους των ξενοδόχων Ζακύνθου και Λευκάδας, η τουριστική περίοδος του Πάσχα, καθώς χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες στα νησιά του Ιονίου.

Αναλυτικότερα, στην Ζάκυνθο, έφτασαν 13.796 επιβάτες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, γεγονός που σχολιάστηκε ως θετικό από την πρόεδρο των Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη.

Η κ. Τετράδη, μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ικανοποιήσει της, λέγοντας ότι «η περίοδος του Πάσχα, πήγε πάρα πολύ καλά για την Ζάκυνθο. Είχαμε χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς στο νησί».

«Τα νησιά του Ιονίου, αποτελούν έναν εύκολο και κοντινό προορισμό για πολλούς Έλληνες τουρίστες, που μαγεύονται από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της μεγάλης εβδομάδας, αλλά και από τα παραδοσιακά έθιμά μας», τόνισε η κ. Τετράδη, ενώ στην συνέχεια ανάφερε ότι «η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου που άνοιξαν για την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ξεπέρασε το 70%».

Ικανοποιητική ήταν και η τουριστική κίνηση στη Λευκάδα, σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Μανώλης Θέρμος.

Ο κ. Θέρμος, δήλωσε στο Πρακτορείο, ότι «η προσέλευση των τουριστών στη Λευκάδα ήταν πάρα πολύ καλή, αν λάβει κανείς υπόψη και την οικονομική στενότητα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία άγγιξε το 70% και στο νησί έφθασαν εκτός από τους Έλληνες και πολλοί αλλοδαποί τουρίστες».



Ρέθυμνο: Μεγαλύτερη κίνηση και θετικά μηνύματα

Μεικτή ήταν η εικόνα την περίοδο του Πάσχα στην περιοχή του Ρεθύμνου, καθώς από τη μία υπήρξε αύξηση των αφίξεων από την άλλη όμως αυτή δεν αποτυπώθηκε στις κρατήσεις των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, αφού οι περισσότεροι εκδρομείς προτίμησαν είτε τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία είτε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ωστόσο η κίνηση κατά τις ημέρες του Πάσχα προδιαθέτει για μία καλή καλοκαιρινή περίοδο, με αύξηση των τουριστών για την περιοχή του Ρεθύμνου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης δήλωσε ότι «η εικόνα που υπάρχει σχετικά με τις κρατήσεις και το με πώς θα κινηθεί η φετινή καλοκαιρινή τουριστική κίνηση είναι σε θετική κατεύθυνση», ωστόσο συμπλήρωσε ότι και την περίοδο του Πάσχα αν και οι αφίξεις ήταν αυξημένες ο κόσμος προτίμησε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και όχι τις ξενοδοχειακές μονάδες, ζητώντας την προστασία και τον αυστηρότερο έλεγχο στη λειτουργία τους από την πλευρά της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη «τα ξενοδοχεία προτίμησαν κυρίως οι Ευρωπαίοι και όχι τόσο οι Έλληνες, καθώς το κόστος διαμονής γι αυτούς είναι υψηλό».

Από την πλευρά τους οι έμποροι δια στόματος του αντιπροέδρου του επιμελητηρίου Ρεθύμνου Μανόλη Ψαρουδάκη δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την κίνηση την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο ο κ. Ψαρουδάκη εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον λέγοντας ότι «αυτές τις ημέρες βρέθηκα στην Ιαπωνία για μία Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, περιθώρια συνεργασιών υπάρχουν και μπορούμε να πούμε ότι με σωστή οργάνωση προγραμματισμό και αξιοποίηση επαφών υπάρχει το περιθώριο εποικοδομητικών και ουσιαστικών παρουσιών επιχειρήσεων μας και προϊόντων μας στο εξωτερικό».



Δωδεκάνησα: Γοήτευσε η Πάτμος

Για μία ακόμα χρονιά η Πάτμος αποτέλεσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών την περίοδο του Πάσχα, δίνοντας ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την καλοκαιρινή περίοδο που ακολουθεί.
Από κοντά όμως βρέθηκε και το νησί της Ρόδου, όπου σημείωσε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση όχι μόνο από Έλληνες, αλλά και από ξένους τουρίστες.

Εξάλλου τα δύο νησιά είναι αυτά που συγκεντρώνουν περισσότερους επισκέπτες την περίοδο του Πάσχα, λόγω του τελετουργικού που ακολουθείτε τις ημέρες αυτές.
Συγκεκριμένα η Πάτμος για μία ακόμα χρονιά φιλοξένησε εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι οποίοι παραδοσιακά περνούν στο νησί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα λόγω των ιδιαίτερων θρησκευτικών εθίμων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου Άννα Ρωμαίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την κίνηση των ημερών, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έμειναν και φέτος ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία που τους προσέφερε το νησί και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την καλοκαιρινή περίοδο που βρίσκεται προ των πυλών.

Σε ιδιαίτερα καλά επίπεδα εξελίχθηκε η κίνηση στο νησί της Ρόδου, κυρίως λόγω των ξένων τουριστών που έχουν αρχίσει και φτάνουν στο νησί από τις αρχές Απριλίου. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι τουρίστες από το Ισραήλ αλλά και από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και αρκετοί Έλληνες προτίμησαν και φέτος να βρεθούν το Πάσχα στο νησί.

Την συνήθη κίνηση παρουσίασαν τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου με επισκέπτες κυρίως από τη Ρόδο που προτίμησαν να βρεθούν όπως κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα στους τόπους καταγωγής τους.




Χανιά: Αγαπημένος προορισμός για το Πάσχα

Ικανοποιητική ήταν η τουριστική κίνηση την περίοδο των εορτών του Πάσχα στα Χανιά, που για μια ακόμα φορά αποτέλεσαν αγαπημένο προορισμό για τους επισκέπτες.
Ο κύριος όγκος των επισκεπτών ήταν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από άλλες περιοχές της Κρήτης, ενώ Πάσχα στα Χανιά έκαναν και πολλοί ξένοι τουρίστες.

Τα ξενοδοχεία της πόλης των Χανίων ήταν αυτά που παρουσίασαν υψηλές πληρότητες με τον κύριο όγκο να αναζητεί καταλύματα στο παλιό λιμάνι, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν τις περιοχές της Παλαιόχωρας, των Σφακίων και της Κισάμου.

Κατά την περίοδο των εορτών στα Χανιά με τα πλοία της γραμμής έφτασαν περίπου 9.000 επιβάτες ενώ έγιναν και 2 ημερήσιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων με περίπου 4.500 επιβάτες.
Το αεροδρόμιο της πόλης εξυπηρέτησε κατά μέσο όρο ημερησίως 15 προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού με υψηλό ποσοστό πληροτήτων.



Ηράκλειο: Αύξηση-μήνυμα για το καλοκαίρι

Ιδιαιτέρα υψηλά ποσοστά παρουσίασε η κίνηση κατά τις ημέρες του Πάσχα στην Ανατολική Κρήτη επιβεβαιώνοντας τις ενδείξεις που υπάρχουν για μια ιδιαιτέρα θετική τουριστική χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως η κίνηση στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου καταγράφηκαν πολύ υψηλά νούμερα αφίξεων, καθιστώντας το Ηράκλειο και το Λασίθι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας και κατά την περίοδο του Πάσχα.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ενδεικτικά η κίνηση από το εξωτερικό το πρώτο 15θημερο του Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών του Πάσχα, σχεδόν διπλασιάσθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι αφίξεις από το εξωτερικό έφθασαν τις 59.000 άτομα έναντι 30.000 το αντίστοιχο περσυνό διάστημα.
Επίσης η κίνηση από το εσωτερικό κατέγραψε και αυτή σημαντική αύξηση αφού έφθασε περίπου τους 24.000 επιβάτες φέτος έναντι 17.000 πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, ότι καθημερινά έχουμε από 35 έως 65 πτήσεις τσάρτερ και οι πληρότητες των αεροσκαφών ξεπερνούν το 80%.

Την ίδια ώρα ελαφρά μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου με βάση τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου της πόλης από τη Μεγάλη Τέταρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα τα πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι μετάφεραν συνολικά 23.273 άτομα από τα οποία τα 21.480 είχαν αφιχθεί μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αντίστοιχα πέρυσι απ τη Μεγάλη Τέταρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα τα πλοία που κατέπλευσαν στο λιμάνι μετάφεραν συνολικά 26.704 άτομα από τα οποία τα 23.652 είχαν αφιχθεί μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.



Κέρκυρα: Στην «κορωνίδα» των προτιμήσεων των τουριστών για το Πάσχα βρέθηκε για ακόμη μία φορά η Κέρκυρα

Στην κορυφή των προτιμήσεων για τις διακοπές του Πάσχα βρέθηκε και πάλι η Κέρκυρα με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης και τα τουριστικά καταλύματα πέριξ αυτής, να ξεπερνά κάθε προσδοκία δίνοντας πληρότητα πάνω από 90%. Οι κρατήσεις εκτοξεύτηκαν στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και πολλά από τα ξενοδοχειακά καταλύματα λειτούργησαν, παρότι είχαν εξαγγείλει ότι θα ξεκινήσουν την τουριστική σεζόν το Μάιο.

«Φέτος συνέπεσαν το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα με αποτέλεσμα να έχουμε και πολύ τουρισμό από τη Γερμανία την Αυστρία και την Ολλανδία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Κώστας Μέριανος, ενώ κάθε ρεκόρ «έσπασε» ο εσωτερικός τουρισμός με τους Έλληνες να καταφθάνουν στο νησί από κάθε μεριά της Ελλάδος.

Στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κέρκυρας προστέθηκε εν΄ όψη Πάσχα ακόμη ένα πλοίο, ενώ τα δρομολόγια από Ηγουμενίτσα ήταν σχεδόν ανά μία ώρα, με τα πλοία να μεταφέρουν χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ως μεταφορικό μέσο τα υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κέρκυρας.

«Από Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο χρησιμοποιήθηκαν επί συνόλου σε τακτά και έκτακτα δρομολόγια, 114 υπεραστικά λεωφορεία προκείμενου να μεταφέρουν τους επιβάτες από Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Κέρκυρας Αναστάσιος Τσιμπούλης.

Στο νησί οι διακοπές για το Πάσχα, θα παραταθούν μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με την Κέρκυρα να φτάνει στην κορωνίδα των προτιμήσεων των τουριστών, ενώ σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες του νησιού, η φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με πολλά ξενοδοχεία να έχουν ήδη πληρότητα κρατήσεων από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *