ροή ειδήσεων

Και όμως, η εξάωρη εργασία εξοικονομεί χρήματα



Τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια εξάωρων ημερών εργασίας, οι νοσοκόμες στον οίκοευγηρίας Svartedalen στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επέστρεψαν στις οκτάωρες βάρδιες τους – παρά τη νέα, πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα που αποδείκνυε τα πλεονεκτήματα του μειωμένου ωραρίου....


Ο δήμος του Γκέτεμποργκ δεν συνέχισε το πείραμα εν μέρει γιατί εξαντλήθηκε η χρηματοδότηση. Χρειάστηκαν περίπου 12 εκατ. κορώνες (1,26 εκατ. ευρώ) για να προσληφθούν 17 επιπλέον άτομα που θα κάλυπταν τα κενά που δημιουργούσε το μειωμένο ωράριο. Ο δήμος είχε εξασφαλίσει κονδύλια για δύο χρόνια και οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι η εξάπλωση του μέτρου σε ολόκληρη την πόλη θα ήταν υπερβολικά ακριβή.
Έτσι, προς το παρόν, το πείραμα εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο, υπάρχει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων που η αρχική μελέτη δεν έλαβε υπόψιν. Η εργασία με μειωμένο ωράριο είχε ως αποτέλεσμα πιο υγιές προσωπικό, επισημαίνει ο ερευνητής Μπενγκτ Λόρεντσον σε νέα μελέτη. «Ήταν λιγότερο κουρασμένες, λιγότερο άρρωστες και γυρνούσαν σπίτι με περισσότερη ενέργεια και περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες», σημειώνει.


Συγκεκριμένα, οι νοσοκόμες έλειψαν λιγότερες ημέρες με άδεια ασθενείας σε σχέση με όταν δούλευαν οκτάωρες βάρδιες. Επίσης έλειψαν λιγότερες ημέρες από τις νοσοκόμες της ομάδας ελέγχου (ομάδα που συνέχισε να δουλεύει οκτάωρο για να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης), αλλά και από τις νοσοκόμες σε ολόκληρο το Γκέτεμποργκ (βλ. πίνακα επάνω). Το ίδιο ισχύει και για άλλες άδειες εκτός προγράμματος (βλ. πίνακα κάτω).

Ενώ η αρχική μελέτη διαπίστωσε οφέλη στην υγεία και την παραγωγικότητα, δεν υπολόγισε την μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων από τις πιο υγιείς νοσοκόμες. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, επισημαίνει ο Λόρεντσον: οι βελτιωμένες συνθήκες εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον οίκο ευγηρίας.
Σε γενικές γραμμές, οι νοσοκόμες στη Σουηδία έχουν χειρότερη υγεία από τον μέσο Σουηδό. Στον οίκο Svartedalen, συγκεκριμένα, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τον μέσο εργαζόμενο. Αν και το πείραμα δεν έτρεξε αρκετό καιρό για να υπολογιστούν τα οφέλη στην υγεία τους, η νέα μελέτη κατέγραψε βελτίωση στην πίεσή τους, που έγινε καλύτερη από τον μέσο όρο όλων των εργαζόμενων γυναικών.
Πρόσφατη αμερικανική μελέτη της κλινικής Mayo στη Φλόριντα εξέτασε 10.000 εργαζόμενους και διαπίστωσε ότι εκείνοι με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ξόδευαν 4.000 δολάρια λιγότερα το χρόνο σε υπηρεσίες υγείας σε σχέση με εκείνους που υστερούσαν στον ίδιο τομέα. Ο Εντουάρντο Σάντσεζ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, σημειώνει για το πείραμα του Γκέτεμποργκ: «Το ερώτημα είναι τι μετρούσαν ως κόστος, τι συμπεριέλαβαν και τι άφησαν απέξω. Το πείραμα στο Svartedalen δεν υπολόγισε καθόλου την εξοικονόμηση χρημάτων από την υγεία του προσωπικού, ούτε καν τα μακροπρόθεσμα οφέλη».
Και άλλοι δήμοι της Σουηδίας έχουν ξεκινήσει δικά τους πειράματα, αντίστοιχα με εκείνο του Γκέτεμποργκ, αλλά το βραχυπρόθεσμο κόστος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Αλλά και η πολιτική κατάσταση δεν ευνοεί τέτοια προγράμματα. Το Αριστερό Κόμμα, που υποστηρίζει την κατάργηση της 40ωρης εβδομάδας, έλαβε ποσοστό μόλις 6% στις τελευταίες εκλογές. Οι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στη μείωση του ωραρίου και προσπάθησαν να σταματήσουν το πείραμα του Svartedalen από την πρώτη χρονιά του.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *