ροή ειδήσεων

Ταινία τρόμου γυρισμένη στη Σύμη επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου



Μια ταινία γραμμένη από κάτοικο Σύμης και γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο νησί με τη βοήθεια και των ντόπιων, έχει επιλεχθεί για το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου που θα γίνει τον επόμενο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Φεστιβάλ, που φέτος γιορτάζει την 10η επέτειο του, προβάλλει ταινίες φτιαγμένες από έλληνες ή γυρισμένες στην Ελλάδα. “The 13th” είναι δημιούργημα του συγγραφέα Τζέιμς Κόλινς, ο οποίος ζει στη Σύμη τα τελευταία 15 χρόνια.

Η ιστορία, η οποία είναι επίσης η βάση του μυθιστορήματος του, «Η κληρονομιά του Ιούδα» (The Judas inheritance), είναι εμπνευσμένη από τα χαλάσματα του Χωριού, ένα μισό-έρημο χωριό στην πλαγιά πάνω από το λιμάνι της Σύμης. Τα ερείπια των κτιρίων του 19ου αιώνα ήταν κάποτε κατοικίες πλούσιων εμπόρων, πριν η ναυπηγική και σπογγαλιευτική βιομηχανία του νησιού καταρρεύσει. Η Σύμη επίσης, είναι ένα από τα νησιά που συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έθιμο του καψίματος του Ιούδα τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι που ενέπνευσε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας.

Η ιστορία αξιοποιεί το μύθο του Ιούδα, έναν δαίμονα σταλμένο από τον ίδιο τον διάβολο στη γη σαν αντίθεση του Ιησού, με σκοπό να διαταράξει το σχέδιο του Θεού για Σωτηρία . Έχοντας αποτύχει, αδυνατεί να επιστρέψει στην κόλαση και παραμένει παγιδευμένος στη γη, ένα καταραμένο πνεύμα που καταστρέφει τις ζωές των νησιωτών όποτε κάποιο νόμισμα βγαίνει στο φώς.


Η ταινία ξεκινάει όταν ο “Κρις” (Κούρτις Στέισι) αναγκάζεται να επισκεφθεί το νησί μετά τον θάνατο του βιολογικού του πατέρα, “Φρανκ” [Ρίτσαρντ Σιμς (Iron Lady, Gangs of New York)], έναν άντρα που δεν έχει δει από την παιδική του ηλικία, για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Εκεί γνωρίζει μια μυστηριώδη νησιώτισσα, τη “Σταυρούλα” (Ρεμπέκα Γκραντ), η οποία του λέει πως ο πατέρας του είχε εμμονή με την ανακάλυψη ενός αρχαίου αντικειμένου και πως οι ντόπιοι τον κατηγορούσαν για το κύμα αυτοκτονιών και άλλων πληγών που έπλητταν το νησί.

Ανακαλύπτει επίσης πως η μητέρα του “Μαρία” (Λόρνα Ντόιλ), η οποία πέθανε όταν εκείνος ήταν μικρός, είχε γεννηθεί στο νησί, αυτοκτόνησε και θάφτηκε εκεί. Η “Ελεν” [Γούκι Μέιερ (Heimat, Rosamunde Pilcher)], μια γερμανίδα ψυχίατρος που ζει στο νησί, βοηθάει τον “Κρις” να ανακαλύψει πως το μυστικό των όσων συμβαίνουν κρύβεται βαθιά μέσα του και βαθιά μέσα στην παιδική του ηλικία.

Πλήθος ανθρώπων από τη Σύμη, μικρών και μεγάλων, πήραν μέρος στην ταινία σαν κομπάρσοι, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο συνεργείο της ταινίας βοηθώντας τους σκηνοθέτες . Οι σκηνοθέτες ελπίζουν ότι η ταινία θα ενθαρρύνει τον τουρισμό στο νησί. Ο Τζέιμς Κόλινς δήλωσε: “Το Φεστιβάλ είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός το οποίο προωθεί την Ελλάδα και την κουλτούρα της στο Λονδίνο, μια από τις κυριότερες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Είμαι ενθουσιασμένος που η Σύμη θα έχει εξέχουσα θέση φέτος.”

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε: “Σίγουρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες πολιτιστικής διπλωματίας στην Βρετανική πρωτεύουσα.”


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *