ροή ειδήσεων

Οι "παγίδες" φόρου στη φετινή δήλωση…



Από το σεμινάριο που διοργάνωσε χθες στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού η ΕΦΕΕΛ με εισηγητή τον Γ. Χριστόπουλο

Για τα έξτρα "χαράτσια" λόγω των τεκμηρίων, τις "παγίδες" υπερφορολόγησης που κρύβουν τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και τα σημεία και τους κρίσιμους κωδικούς που πρέπει να προσεχθούν κατά τη συμπλήρωσή τους, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν λογιστές και φοροτεχνικοί της Λάρισας.


Στο χθεσινό φορολογικό σεμινάριο που διοργάνωσε η διοίκηση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Λάρισας (ΕΦΕΕΛ), με κύριο ομιλητή τον έγκριτο φοροτεχνικό, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ Γιώργο Χριστόπουλο, έλυσαν τους γρίφους της φορολογικής δήλωσης και επισήμαναν τις επιβαρύνσεις που κρύβει το φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας, με θύματα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, τους αγρότες πάνω από ένα όριο εισοδήματος, τους μισθωτούς (ακόμη και αυτούς με χαμηλό εισόδημα) και κυρίως αυτούς που εκτός από μισθό έχουν και εισόδημα από "μπλοκάκι"…

Ο φόρος που θα προκύψει στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (που θα είναι και η συντριπτική πλειονότητα λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων που κρύβει η φετινή δήλωση) θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

Πολύ ψηλά στη λίστα των φορολογουμένων που θα δουν το φετινό τους εκκαθαριστικό να είναι ιδιαίτερα φουσκωμένο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια. Τα εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με ειδική κλίμακα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, αλλά με αυξημένους συντελεστές σε σχέση με το εισόδημα του 2015. Για εισόδημα έως 12.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ο συντελεστής αυξήθηκε από 33% σε 45%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρχουν ελαφρύνσεις για όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα και επιβαρύνσεις για όσους δηλώνουν μεσαίο και υψηλό. Συγκεκριμένα, για εισοδήματα έως 32.000 ευρώ θα έχουν μείωση, ενώ αντίθετα θα υπάρχει αύξηση φόρου για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 32.000. Και αυτό γιατί για το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45% και όχι με συντελεστές από 26% έως 33% που ίσχυε έως τα εισοδήματα του 2015,

Κερδισμένοι του νέου εκκαθαριστικού είναι βέβαια οι αγρότες αλλά μέχρι ενός εισοδήματος. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 13% και η φορολόγησή τους με βάση την κλίμακα για το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Σύμφωνα με υπολογισμούς έως τα 21.500 ευρώ υα υπάρχουν ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά, σε εισόδημα 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός (έναντι 650 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015), στα 10.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.100 ευρώ, ενώ στα 30.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1.756 ευρώ. Εννοείται βεβαίως πως η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο δίνεται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι σε όσους έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από καλλιέργειες.

Στους χαμένους είναι και οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή, το εισόδημα από το "μπλοκάκι" προστίθεται στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με συντελεστή που φθάνει ακόμη και το 45%.

ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Ιδιαίτερη αναφορά στο σεμινάριο έγινε και για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης όπως και για τις διατάξεις για όσους κατά τη διάρκεια του 2016 πλήρωσαν χρηματικά ποσά για να εξοφλήσουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με μία από τις αλλαγές αυτές, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2016, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης προσδιορίζεται όχι μόνο με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης όπως γίνονταν πέρυσι αλλά και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Δηλαδή φέτος στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος προκειμένου να επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ποσά που κατέβαλε κάθε φορολογούμενος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αποπληρώσει δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Συνεπώς το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματος θα είναι φέτος «φουσκωμένο» και συνεπώς περισσότεροι θα επιβαρύνονται με εισφορά επί των «φουσκωμένων» τεκμαρτών εισοδημάτων και όχι επί των χαμηλών πραγματικών που έχουν δηλώσει!

Επίσης μερικά από τα σημεία που διευκρινίστηκαν μεταξύ άλλων είναι ότι:

* Δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2016 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων.

* Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης σε κάθε περίπτωση.

* Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2016). Για τα εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική.

* Για πρώτη φορά φέτος υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης ενός ή δύο τραπεζικών λογαριασμών ΙΒΑΝ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικούς συμψηφισμούς - επιστροφές φόρων.

* Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του 2016, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

* Όταν συμπληρώνονται οι κωδικοί 307-308 με αμοιβές από «μπλοκάκια», απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνουν τους 3, πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων. Οι αμοιβές αυτές φορολογούνται ως εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δηλαδή με την φορολογική κλίμακα των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 - 9.545 ευρώ.

* Τα αναδρομικά, πχ. συντάξεων, που αφορούν σε προηγούμενα έτη θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ στα έτη που αφορούν.

* Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράφεται στον κωδικό 801 ο ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενεί και συμπληρώνονται οι κωδικοί 092, 091 και 097.

Του Γιώργου Νούλη

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *