ροή ειδήσεων

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ! Λαγκάρντ: «Χρειάζεται λογικά πλεονάσματα – Σόιμπλε: «Κουραστήκατε με την Ευρώπη»



Πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ο Βόλφκανγκ Σόϊμπλε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ διαμήνυσε πως μετά την Ελλάδα, η Ευρώπη δεν θα χρειαστεί το ΔΝΤ καθώς, ο ESM θα πάρει σιγά σιγά το ρόλο του.

Εξάλλου ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, ρίχνοντας… καρφιά προς το ΔΝΤ και εμέσως στον Πόουλ Τόμσεν, αφού εξέφρασε …αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τόνισε: “Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα”.

Επικρατεί η αίσθηση ότι η αναφορά του σε οικονομολόγους αφορά τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, με τον οποίο στο παρελθόν διατηρούσε στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Η επιμονή του κ. Τόμσεν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “τραυμάτισε” τις σχέσεις τους, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές, στο mignatiou.com.

Λαγκάρντ: Δύο προϋποθέσεις για το ελληνικό χρέος

Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «πιο λογικά», διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο επισήμανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable).

Εξάλλου και κατά την ομιλία της σε εκδήλωση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι” αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, είχε αναφέρει νωρίτερα πως πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν» ενώ επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Με προσωρινά μέτρα το 3,5% του 2016

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. «Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», ανέφερε. Ο ίδιος προσέθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%) Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα. Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%. Ο Γκασπάρ κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο και πως ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αναδιάρθωση του χρέους εκ μέρους του επίσημου τομέα.

Σόιμπλε σε ΔΝΤ: «Τελειώσατε μετά την Ελλάδα»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του το ελληνικό πρόγραμμα δήλωσε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας μάλιστα, ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

«Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Είναι δυνατόν, εάν υλοποιήσει ακόμη και το 50%, ή κάτι περισσότερο, από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα… Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα, επισήμανε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών. «Το ΔΝΤ έχει κουραστεί να ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις» εκτίμησε.

Ο γερμανός υπουργός είπε επίσης ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Eυρωπαϊκό Nομισματικό Tαμείο βραχυπρόθεσμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων και υπέρ της μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των επόμενων προγραμμάτων βοήθειας στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, ο Σόιμπλε απάντησε «ναι, αυτό νομίζω».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *