ροή ειδήσεων

Αυξάνονται διαρκώς οι «αόρατοι» εξαρτημένοι από ουσίες



Εργάζονται κανονικά, έχουν οικογένεια όπου αντιμετωπίζουν όμως διάφορα προβλήματα και διατηρούν γενικότερα ένα λειτουργικό προφίλ, καταφέρνοντας έτσι να κρύβουν την εξάρτησή τους από την κοκαϊνη, την εισπνεόμενη ηρωίνη αλλά και το αλκοόλ.

Διαρκώς διευρυνόμενο είναι το προφίλ των εξαρτημένων που προσέρχονται στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Tμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ, σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.


Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής των προγραμμάτων, Δρ. Ψυχολογίας, Σωτήρης Λαϊνάς, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στο "κλασικό" προφίλ των εξαρτημένων, αλλά ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, διατηρούν ένα επίπεδο λειτουργικότητας στη ζωή τους.

τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στο "κλασικό" προφίλ των εξαρτημένων



"Δεν υπάρχει δηλαδή η απόλυτη έκπτωση αν και μπορεί να είναι στο προστάδιο" διευκρινίζει ο κ.Λαϊνάς. Πρόκειται στην ουσία για άτομα που δεν "φαίνονται" ότι είναι χρήστες, όμως μπορεί καθημερινά να κάνουν χρήση κοκαϊνης, ηρωίνης -όχι ενδοφλέβια - και αλκοόλ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα οπότε και "διαλύονται" από την χρήση.

"Θέλει διαφορετικό τρόπο η αντιμετώπισή τους καθώς προσέρχονται στα προγράμματα λόγω των συνεπειών της χρήσης στον περίγυρό τους και δεν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα “κλειστό πρόγραμμα" τονίζει ο κ.Λαϊνάς διευκρινίζοντας ότι γίνεται εξατομικευμένη παρέμβαση, “για να μην τους χάσουμε από το πρόγραμμα".

Σημειώνεται, ότι τα προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Σητεία, τα Χανιά και τη Λάρισα και αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα, που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Μάλιστα, όπως προκύπτει στον απολογισμό του έργου τους για το 2016, υπάρχει αύξηση των προσερχομένων εξαρτημένων, κυρίως στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (161 άτομα προσήλθαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα το 2016, έναντι 117 το 2015 – αύξηση σχεδόν 30%).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *