ροή ειδήσεων

Facebook: Κυβερνήσεις μας χρησιμοποιούν για την προπαγάνδα τους



Το γεγονός ότι κυβερνήσεις έχουν εκμεταλλευτεί κατά καιρούς την πλατφόρμα του παραδέχτηκε το Facebook, σε μια έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ομάδα ασφαλείας της εταιρείας αυτής.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ορισμένες κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης επιδιώκοντας να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη σε άλλες χώρες, όπως κατά τη διάρκεια των αμερικανικών και γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Για τον λόγο αυτόν, το Facebook δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση τέτοιου είδους «επιχειρήσεων πληροφοριών».

Στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσιάζονται λεπτομερώς τεχνικές που έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμοί επιδιώκοντας να διαδώσουν παραπλανητικές πληροφορίες και ψευδολογίες για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Αυτές οι προσπάθειες ξεπερνούν τις «ψευδείς ειδήσεις», αναφέρει στην έκθεση η εταιρεία, αφού περιλαμβάνουν τη διάδοση αναληθών πληροφοριών, τη στοχοποιημένη συλλογή δεδομένων και τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών οι οποίοι χρησιμοποιούνται ώστε να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη άποψη, να σπείρουν τη δυσπιστία και να προκαλέσουν σύγχυση.

«Πρέπει να διευρύνουμε την ασφάλεια πέραν της παραδοσιακής καταχρηστικής συμπεριφοράς, όπως η παραβίαση λογαριασμών, το κακόβουλο λογισμικό, τα ανεπιθύμητα μηνύματα και τις οικονομικές απάτες, ώστε να συμπεριλάβουμε και άλλες πιο ύπουλες μορφές κατάχρησης, όπως οι προσπάθειες για χειραγώγηση του πολιτικού λόγου και της εξαπάτησης των πολιτών», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην προσπάθειά του να περιορίσει τις «επιχειρήσεις πληροφοριών», το Facebook ανέστειλε τη λειτουργία τουλάχιστον 30.000 λογαριασμών στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η εταιρεία αναφέρει στην έκθεση ότι ήταν υψίστης σημασίας η απομάκρυνση ύποπτων λογαριασμών.

Η εταιρεία εξηγεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούσε «διάφορες καταστάσεις», οι οποίες ταίριαζαν στο πρότυπο των «επιχειρήσεων πληροφοριών» κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας του Facebook είχαν εντοπίσει «κακόβουλους παράγοντες», οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες «με απώτερο σκοπό να βλάψουν τη φήμη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων».

«Αναγνωρίζουμε ότι, στο σημερινό περιβάλλον πληροφοριών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας -όχι μόνο σε περιόδους πολιτικών γεγονότων, όπως οι εκλογές αλλά και στην καθημερινή έκφραση των ανθρώπων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος όταν κακόβουλοι παράγοντες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το Facebook με σκοπό να παραπλανήσουν τους πολίτες ή να επικοινωνήσουν μη αυθεντικές πληροφορίες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *