ροή ειδήσεων

Άρθρο «κόλαφος» του Guardian: Οι καταυλισμοί προσφύγων στη Χίο είναι το «βρώμικο μυστικό της Ευρώπης»



Στο μικροσκόπιο της Guardian μπήκε ξανά η προσφυγική κρίση, εστιάζοντας στην αποκαρδιωτική εικόνα που εμφανίζουν οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «χωματερές ψυχών» αναφερόμενο στα ελληνικά νησιά ενώ χαρακτηρίζει εκρηκτικό το κλίμα στη Χίο λόγω της αγανάκτησης των μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Όπως αναφέρει «Στη Χίο, περισσότεροι από 825 αιτούντες άσυλο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Σύριοι, έφτασαν από την Τουρκία τον Μάρτη. Αυτόν τον μήνα έφτασαν σχεδόν 600 ακόμη. Με τουλάχιστον 3.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη στους δύο υπερπλήρεις καταυλισμούς - ο ένας αυτοσχέδιος και ο άλλος ένα κέντρο κράτησης περιφραγμένο με αγκαθωτό σύρμα, στεγασμένο σε ένα πρώην εργοστάσιο - η οργή δεν θα αργήσει να ξεσπάσει».

Ακόμη, ο αρθρογράφος μιλάει με «σκληρή» γλώσσα για την εικόνα των ελληνικών νησιών εξηγώντας ότι έχουν μετατραπεί σε de facto κέντρα κράτησης, μια «χωματερή περίπου 14.000 ψυχών» που δεν μπορούν να κουνήσουν ρούπι μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους και αντιμετωπίζουν με τρόμο το μέλλον.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση του δημοτικού συμβούλου Μάκη Μυλωνά ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, σημειώνοντας ότι τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή» και πρόσθεσε ότι «η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος, η Κως και η Λέρος θυσιάστηκαν στο όνομα της εμμονής της Ευρώπης να κρατήσει έξω τους μετανάστες», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

«Η κατάσταση εδώ είναι ντροπιαστική. Πρόκειται για το "βρώμικο μυστικό της Ευρώπης". Γιατί υπάρχει αυτό το μέρος; Γιατί κοιμούνται παιδιά στην παραλία;» διερωτάται ένας νεαρός Βρετανός εθελοντής που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο νησί, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός συστήματος παράλληλης εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με το κύριο κέντρο κράτησης της Χίου να έχει γεμίσει ασφυκτικά και τις καθημερινές αφίξεις να ξεπερνούν κατά πολύ αριθμητικά τις μετεγκαταστάσεις και τις απελάσεις, πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να ζουν σε άθλιες σκηνές που απλώνονται μέχρι την παραλία της Σούδας.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/4/17 05:27

    Αν ηταν ετσι οπως τα παρουσιαζει η φυλαδα δεν θα ερχονταν καθε μερα και καινουργιοι.Αν δεν τους αρεσει ,μεταβολη και να πανε απο εκει που ηρθαν και με τον τροπο που ηρθαν.Ας πανε στα αραβικα κρατη που ειναι πλουσια και εχουν και την ιδια θρησκεια.Γιατι δεν παει ουτε ενας εκει?Αρα υπαρχει σχεδιο και οχι αναγκη.Οποτε αυτες οι παπαριες για "αποθηκες ψυχων" και τα παρομοια στους πετρελαιαδες να τα πουνε που νοικιαζουν αεροπλανα για τα γερακια τους.Ουστ απο εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/17 00:49

      ΜΠΡΆΒΟ ΦΊΛΕ ΑΣ ΞΥΠΝΉΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΆ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *