ροή ειδήσεων

Ξεκινά το 11ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου



Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 11ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου από το σύλλογο “Μεσαιωνικό Ρόδο”, σε συνδιοργάνωση με το τμήμα πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αντιδημαρχία πολιτισμού - ΔΟΠΑΡ. Για άλλη μία φορά, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, για την υλοποίηση της διοργάνωσης που διαφημίζει με μοναδικό τρόπο το νησί της Ρόδου.

Ο χώρος που έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει τις φετινές εκδηλώσεις είναι ο Προμαχώνας του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, ένας εντυπωσιακός χώρος, που πρόσφατα σχετικά αποκαταστάθηκε από την υπηρεσία αναστηλωτικών έργων της Εφορίας Αρχαιοτήτων και μόλις πριν λίγες μέρες, η υπηρεσία βραβεύτηκε για το έργο αποκατάστασης, από τη Europa Nostra.




Στο μαγευτικό αυτό σκηνικό, καθώς επίσης και στην πλατεία με τα Πλατανάκια (Ζωγράφοι) θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις του 11ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνουν μία ποικιλία από δρώμενα: χορό, ζωντανή μουσική, θέατρο, αναπαραστάσεις, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, βόλτες με άλογα, τοξοβολία, παιχνίδια, εργαστήρια, καπηλειό κ.α. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετέχουν τόσο οι ομάδες του συλλόγου, όσο και ομάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευτεί σύντομα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συνεργασία του φεστιβάλ με τα τμήματα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Α‘βαθμιας και Β‘βαθμιας εκπαίδευσης για την υλοποίηση σχολικών βιωματικών προγραμμάτων, με σκοπό τη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα projects που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων θα παρουσιαστούν στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Επιπλέον, νέες συνεργασίες σε διεθνή βάση “χτίζονται” από το σύλλογο, που θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μεσαιωνική μουσική που θα μας ταξιδέψει στη Δύση και τη Μεσόγειο, από σχήματα όπως οι Treescelts από την Αθήνα, ο Νίκος Ξυνός και η ‘Ραδιοθεραπεία’ με ιδιόφωνα αυτοσχέδια όργανα, από την Κρήτη, αλλά και δύο νέα σχήματα από τη Ρόδο, το Scherzo Musicale από ταλαντούχους έφηβους μουσικούς και οι ‘Ανάμεσα’, ένα πολλά υποσχόμενο νέο συγκρότημα που αποτελείται από τους καλύτερους μουσικούς του είδους.



Άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα και δραστηριότητες που θα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι: Mεσαιωνικοί χοροί από το νέο σχήμα Saltatio Vitae, χοροί oriental, αφηγήσεις από τον παραμυθά για παιδιά, δρώμενα από τους ξυλοπόδαρους Φάουνο και Κύρα αλλά και από τη θεώρατη ζογκλέρ Καραμελίνα, θεάματα με φωτιές, τοξοβολία από τον αθλητικό όμιλο ‘Φλόγα’, οπλομαχητική τέχνη ‘Πάμμαχον’: “Υπερασπιστείτε τη Ρόδο”, βόλτες με άλογα, παλιά παιχνίδια από το ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου και φυσικά δε θα λείπουν οι αναπαραστάσεις μάχης με ιππότες και πειρατές, από την Ομάδα Σκηνικής Ξιφομαχίας με τη συνοδεία των τυμπανιστών του Μεσαιωνικού Ρόδου. Φυσικά θα υπάρχουν και τα εργαστήρια από παλιές τέχνες, όπως η τέχνη του βοτσαλωτού από το Νίκο Κελεπέρα, το παιδικό εργαστήρι τέχνης της Τίνας Τρίγκα, η τέχνη δημιουργίας του χόρτινου σκοινιού από το Νίκο Δέτση, το εργαστήρι ξυλουργικής από το Γιώργο Ζαρίφη και το εργαστήρι σιδηρουργίας – αργυροχοΐας από τον Frank Kock που έρχεται από τη Γερμανία και συμμετέχει εθελοντικά για 3η συνεχόμενη χρονιά. Στο χώρο θα υπάρχει και το καπηλειό με παραδοσιακά εδέσματα και τη δική μας μπύρα Ζύθος, της ΒΑΠ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, έχουν δημιουργηθεί projects, όπως η θεματική έκθεση φωτογραφίας: “Το Παραμύθι της ΡοδοΔαφνούσας”, που έχει ταξιδέψει ήδη στο εξωτερικό (Κύπρο και Μάλτα) και προβάλει μοναδικά το πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *