ροή ειδήσεων

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Οι ξένοι αγόρασαν κόκκινα δάνεια 1,3 δις - Για κάθε 100 εκ. θα δίνουν το πολύ 8 εκ. ευρώ!



Την πρόταση του χρηματοοικονομικού ομίλου Aldridge EDC για την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ έκανε αποδεκτή το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής και αναμένεται να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων. Η απόφαση για την πώληση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας κατά 70 εκατ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο των στρες τεστ. Η δεσμευτική προσφορά του βρετανικού ομίλου υποβλήθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού στον οποίο μετείχαν επτά υποψήφιοι επενδυτές. Από τη διαγωνιστική διαδικασία προκρίθηκαν τρεις επενδυτές, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC), η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του χρηματοοικονομικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η AEDC κατέχει σήμερα περίπου 48,81% των μετοχών της ελβετικής εταιρείας DDM Holding AG, η οποία είναι ένας διεθνής εισηγμένος επενδυτής και διαχειριστής σε στοιχεία ενεργητικού (NPLs). Από το 2007 ο όμιλος της DDM έχει χτίσει μια πετυχημένη πλατφόρμα στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται σήμερα χαρτοφυλάκιο 2,3 εκατομμυρίων πελατών και απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσα από μια σύνθετη διαδικασία –δομικού τύπου– που περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

• Την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου των δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ με τη μεταφορά από την τράπεζα σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV).

• Την έκδοση από την εταιρεία ειδικού σκοπού, με κάλυμμα το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δύο ομολόγων. Ενα υψηλής εξασφάλισης (senior note) ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ και ένα μειωμένης εξασφάλισης (junior note) ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.

• Η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) θα συνάψει σύμβαση διαχείρισης με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων «Θεά Αρτεμις», που ιδρύθηκε από την Τράπεζα Αττικής.

• Η AEDC θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων με καταβολή του αντίστοιχου ποσού της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής του στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων.

• Η Τράπεζα Αττικής θα πουλήσει στην AEDC το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έναντι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή αναγνωρίζοντας ισόποσο κέρδος, η τράπεζα θα καλύψει το ποσό της κεφαλαιακής απαίτησης. Ο τύπος της ανακεφαλαιοποίησης προστατεύει ουσιαστικά τον βασικό μέτοχο, τον ΕΦΚΑ από την απομείωση της συμμετοχής του στην τράπεζα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *