ροή ειδήσεων

Πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς για παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας



Σε πρόσφατο έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας και επιβλήθηκε για πρώτη φορά πρόστιμο ύψους 1.635.000 ευρώ.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, διαπιστώθηκε η παράβαση της υπερωριακής απασχόλησης για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο ειδικών επιθεωρητών του ΣΕΠΕ στις 31 Μαρτίου, όπως έγαψαν τα dikaiologitika.gr, και ύστερα αό πλήθος καταγγελιών. Το κλιμάκιο εισήλθε στο κτίριο που βρίσκεται στη Συγγρού 87 στις 5 το απόγευμα. Ο έλεγχος διήρκεσε έως αργά το βράδυ μιας και το κτίριο είναι επταώροφο. Βρέθηκαν 146 εργαζόμενοι να έχουν υπερβεί το ωράριο εργασίας και να συνεχίζουν υπό καθεστώς υπερωριακής απασχόλησης, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί. Επίσης, δεν υπήρχε ούτε το ειδικό βιβλίο υπερωριών όπως έπρεπε. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλοι 97 εργαζόμενοι οι οποίοι την ώρα του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι αποχωρούσαν από την εργασία τους… Ουσιαστικά, υπήρξε παράβαση του άρθρου 80 του ν.4144/2013 που αφορά τις υπερωρίες στην εργασία. Δόθηκε στην τράπεζα το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος για να απαντήσει εγγράφως, όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς. Ουσιαστικά, η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι ένας αριθμός εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες της είναι υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία δουλεύουν χωρίς ωράριο. Επίσης, υπάρχουν στις ίδιες υπηρεσίες και δανειζόμενοι εργαζόμενοι, που επίσης μπορούν να δουλεύουν διαφορετικές ώρες από τους υπόλοιπους. Παρόλ’ αυτά οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατέληξαν από το σύνολο των εργαζόμενων που εντοπίστηκαν ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο για τις 109 περιπτώσεις. Το πρόστιμο κρίθηκε ότι πρέπει να είναι της τάξης των 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι η τράπεζα καλείται να καταβάλλει το ποσό του 1.635.000 ευρώ.

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης ενάντια στην παραβατικότητα και στην εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας, τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε δήλωσή της με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, και γνωστοποίησε ότι πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 1,6 εκατομμυρίων ευρώ στη τράπεζα Πειραιώς, όπου βεβαιώθηκαν περισσότερες από 100 παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας.

«Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα κατέστη κεντρικό θέμα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στην προσπάθεια αυτή συντάχθηκαν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας την σημασία της παρέμβασης στους χώρους εργασίας.

«Εξίσου σημαντική όμως είναι και η μεθοδική παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, ενάντια στην παραβατικότητα και την αυθαιρεσία, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων. Με συντονισμένες ενέργειες στοχεύουμε στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα στοχευμένων κοινών ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τον ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την οικονομική αστυνομία που ξεκινάει σήμερα», σημείωσε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *