ροή ειδήσεων

Οι λευκοί ιππότες του λιανεμπορίου



Βρέθηκαν σε κλοιό οικονομικής ασφυξίας λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, της υπέρμετρης φορολογίας, του έντονου ανταγωνισμού αλλά και του αυξημένου δανεισμού.

Η μόνη λύση που φάνταζε ως ορατή ήταν το λουκέτο....Ο λόγος για μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανεμπορίου και τους προηγούμενους μήνες ήταν έτοιμες να κατεβάσουν ρολά, προκαλώντας μεγάλες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, αφού το κλείσιμο τους θα είχε πολλαπλασιαστικές επιππτώσεις και εκατοντάδες εργαζομενοι θα βρισκόταν στο δρόμο.

Η λύση που επιλέχθηκε – κυρίως από τις πιστώτριες τράπεζες που ήταν φορτωμένες με δάνεια των εταιριών αυτών- ήταν να βρεθεί ένας άλλο μεγάλος παίκτης δραστηριοποιούμενος στον ίδιο τομέα για να τις εξαγοράσει.

Οι λεγόμενοι «λευκοί ιππότες» ανέλαβαν το βάρος διάσωσης της εκάστοτε επιχείρησης, μέσω της δημιουργίας νέας εταιρείας, απαλλαγμένη από το βάρο των προηγούμενων χρεών και με ένα business plan που θέτει τις βάσεις για μια υγιή πορεία στο μέλλον.
Και το όνομα αυτού.... Σκλαβενίτης
Ήταν η μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση που έχει γίνει ποτέ επί ελληνικού εδάφους.
Η αλυσίδα Μαρινόπουλος, βρέθηκε ένα βήμα πριν το λουκέτο. Τα μεγάλα ανοίγματα προς το δημόσιο αλλά και τους Έλληνες προμηθευτές θα προκαλούσε ντόμινο στην ελληνική οικονομία .
Και αυτό γιατί πολλές εταιρείες που προμήθευαν τον Μαρινόπουλο δεν θα άντεχαν την απώλεια των χρημάτων τους και ο κίνδυνος αλυσιδωτών πτωχεύσεων ήταν κάτι περισσότερο από ορατός.
Μετά το «σοκ και δέος» που προκάλεσε το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στην Μαρινόπουλος με τα 900 καταστήματα και τους 11.000 εργαζόμενους, ακόμη και σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών, επιλέχθηκε η λύση του «λευκού ιππότη». Και το όνομα αυτού Σκλαβενίτης, ένα από τα ισχυρά ονόματα του ελληνικού λιανεμπορίου, γνωστός για τις πολύ καλές σχέσεις του με τους προμηθευτές, τις τράπεζες αλλά και τους εργαζόμενους.
Το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου περιλαμβάνει αναδιάρθρωση δανεισμού, κούρεμα υποχρεώσεων κατά 50% προς τους προμηθευτές και νέα χρηματοδότηση.
Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι σε εξέλιξη και αν θα καταφέρει τελικά να κερδηθεί το στοίχημα είναι κάτι που αναμένεται να φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Όμιλος Παντελιάδης και η διάσωση Βερόπουλου
Στα χέρια της αλυσίδας Μetro (My Market) του Ομίλου Παντελιάδη πέρασε τον Δεκέμβριο του 2015 η αλυσίδα σουπερμάρκετ Βερόπουλος.
Τα οικονομικά προβλήματα της Βερόπουλος ήταν μεγάλα. Άδεια ράφια και απλήρωτοι εργαζόμενοι απειλούσαν να βάλουν λουκέτο στο δίκτυο των 180 καταστημάτων της αλυσίδας που εκτείνεται σε 54 πόλεις της Ελλάδας.
Αν και στην αρχή υπήρξε ενδαφέρον και αρχική συμφωνία με τον Σκλαβενίτη για την εξαγορά του Βερόπουλου, το deal ναυάγησε, όπως και οι ελπίδες για την διάσωσης της αλυσίδας.
Ο λευκός ιππότης όμως βρέθηκε και ήταν η αλυσίδα Μetro, η οποία αριθμούσε 64 καταστήματα, με υγιή χρηματοοικονομική κατάσταση και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό.
Το σχέδιο εξαγοράς προέβλεπε την απόκτηση της Βερόπουλος από την Metro έναντι μικρού τιμήματος με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.
Η αλλαγή στις ταμπέλες των καταστημάτων της πρώην Βερόπουλος, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ για την ολοκλήρωση του έργου της πλήρους ενσωμάτωσης αναμένεται να επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια έως το 2018. Σήμερα, το δίκτυο των My Μarket αριθμεί πλέον περισσότερα από 230 σημεία σε όλη την Ελλάδα και απασχολεί περίπου 9.200 εργαζόμενους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Η επανάκαμψη της Νίκας... το στοίχημα του Mr Chipita
Έτοιμη για να επανακάμψει στην ελληνική αγορά μετά την εξαγορά της από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita, είναι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας.
Η εταιρεία η οποία είδε τα μερίδια αγοράς της να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια και τα οικονομικά της προβλήματα να αυξάνονται, είναι έτοιμη απαλλαγμένη από το βάρος του δανεισμού της, να ρίξει στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Νίκας, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ την τριετία 2017-2019. Από το ποσό αυτό περί τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τον εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και παραγωγικών εγκαταστάσεων, περί τις 500 χιλ. ευρώ τον εκσυγχρονισμό πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού και αντίστοιχα 500 χιλ. ευρώ για την αγορά νέων φορτηγών διανομής. Οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις στην Αττική και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Η σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπει επίσης σημαντική απομείωση του δανεισμού της εταιρείας με διαγραφή κεφαλαίου και τόκων σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να διαμορφώνει νέες προοπτικές για την αναπτυξιακή πορεία της Νίκας καθώς προσδοκάται ότι θα επιτευχθεί εξορθολογισμός στη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου και θα περιοριστεί το χρηματοοικονομικό του κόστος.
Υπό το πρίσμα αυτό η στρατηγική για την επόμενη μέρα της αλλαντοβιομηχανίας προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στις βασικές κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται, καθώς και σε ανάπτυξη εξωστρεφούς πολιτικής με επέκταση σε νέες αγορές.
Η Καλογήρου και ο Σάμι Φάις
Είναι μία από τις πλέον μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία όμως λόγω της κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αλυσίδα πολυτελών υποδημάτων, ψάχνει να βρει το δικό της λευκό ιππότη, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις.
Οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της Καλογήρου από τον όμιλο επιχειρήσεων Σάμι Φάις (Adidas, Puma, Factory Outlets), αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.
Όπως είναι γνωστό, από το Φεβρουάριο του 2010, οι τράπεζες δέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης λόγω χρεών, ενώ έχουν κλείσει και 4 μεγάλα καταστήματα.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 1,5 μήνα και βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.
Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, με μεγαλύτερο μέτοχο τον Σάμι Φάις, θα μεταβιβασθούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει το σύνολο των θέσεων εργασίας.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας Λεμονή, στην οποία ανήκει η Καλογήρου, τα τελευταία χρόνια (απο το 2011 και μετά) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περικόψει τα λειτουργικά κόστη, ενώ έχει κλείσει καταστήματα που δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί οκτώ καταστήματα (και ένα outlet στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) και δύο ακόμη στην Κύπρο (σε Λεμεσό και Λευκωσία).

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *