ροή ειδήσεων

Μαρία Καμπούρη, αντιδήμαρχος Τουρισμού Αστυπάλαιας

2

«Ο μαζικός τουρισμός ποτέ δεν μας ενδιέφερε. Δεν θα χαραμίζαμε ποτέ τον εναλλακτικό χαρακτήρα της Αστυπάλαιας στον βωμό των all inclusive διακοπών. Η αυθεντικότητα είναι το στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τα γύρω νησιά και τα αραιά δρομολόγια βοηθούν στο να παραμείνει το νησί αναλλοίωτο». Τέλος Απριλίου, λίγο πριν από το ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν, η Μαρία Καμπούρη μάς ταξιδεύει 117 μίλια από τον Πειραιά, στο νησί που έχει σχήμα πεταλούδας, εξελίσσεται συνεχώς και διεκδικεί όλο και περισσότερους Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

Δώστε μας μια εικόνα του νησιού αυτή την εποχή, λίγο πριν από την έναρξη της σεζόν.

Ολοι δουλεύουμε πυρετωδώς. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ο δήμος αλλά και οι ντόπιοι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προετοιμασίας. Ασπρίζουμε τα καλντερίμια, τις αυλές και τα σπίτια, καθαρίζουμε τους υπαίθριους χώρους, οι μαγαζάτορες ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους, τα ξενοδοχεία στελεχώνονται πλήρως. Είναι οι μέρες που υποδεχόμαστε τους πρώτους ξένους τουρίστες, αυτούς που ήρθαν για τους θησαυρούς της αστυπαλίτικης άνοιξης και τους ανακαλύπτουν περπατώντας στα μονοπάτια του ανθισμένου νησιού, πολλά από τα οποία περνούν μέσα από τις παραδοσιακές τυροκομικές μονάδες που ονομάζονται «μάντρες». Λίγοι τολμηροί κολυμπούν στα πεντακάθαρα –κρύα ακόμα– νερά, όμως οι παραλίες καθαρίζονται επιμελώς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, γιατί έως τότε έχουμε ασταθή καιρό. Με το άνοιγμα της σεζόν προστίθεται ένα επιπλέον ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από και προς Πειραιά και τρία αεροπορικά δρομολόγια από και προς Αθήνα εβδομαδιαίως.

Δέκα ώρες ταξίδι από τον Πειραιά και άφιξη τα ξημερώματα. Κερδίζει ή χάνει η Αστυπάλαια από τη δύσκολη προσβασιμότητα;

Ο μαζικός τουρισμός ποτέ δεν μας ενδιέφερε. Δεν θα χαραμίζαμε ποτέ τον εναλλακτικό χαρακτήρα της Αστυπάλαιας στον βωμό της ευκολίας των all inclusive διακοπών. Η αυθεντικότητα είναι το στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τα γύρω νησιά και τα αραιά δρομολόγια βοηθούν στο να παραμείνει το νησί αναλλοίωτο. Αυτή είναι και η γοητεία του! Από την άλλη πλευρά, έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και αύξηση της επισκεψιμότητας – σε αυτό θα συνέβαλλε σίγουρα η αλλαγή ωρών στα καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς το νησί. Φέτος σημειώθηκε σημαντική αύξηση τουριστών τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την εισροή και φυσικά να τη διευρύνουμε την περίοδο που μεσολαβεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κάτι ακόμα που επιδιώκουμε είναι η προώθηση της Αστυπάλαιας ως προορισμού μονοήμερης εκδρομής από τη Σαντορίνη και το Ηράκλειο.

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την προβολή του νησιού;

Με την παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις, όπως του Λονδίνου, του Μιλάνου και του Βερολίνου, και μέσα από συνεργασίες με καταξιωμένους bloggers και ταξιδιωτικούς δημοσιογράφους, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί και στη συνέχεια μοιράζονται τις εμπειρίες τους, έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε την Αστυπάλαια ως ποιοτικό και εναλλακτικό προορισμό, ανέγγιχτο ακόμη από την επιδρομή του μαζικού τουρισμού. Εχουμε εντάξει στη στρατηγική μας τις νέες τεχνολογίες και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία marketing της Google και τα social media. Μάλιστα, δημιουργήσαμε θεματικά βίντεο τα οποία ανεβάζουμε στο youtube και μοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες δικές μας δράσεις και στρατηγικές, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν από μόνοι τους αυτόν τον όμορφο τόπο.

Τι διαφορετικό θα δει σήμερα ο ταξιδιώτης που είχε επισκεφτεί την Αστυπάλαια πριν από 20 χρόνια; Εχει ανανεωθεί η τουριστική εικόνα της;

Το νησί έχει αλλάξει προς το καλύτερο και εξελίσσεται μαζί με τις ανάγκες των επισκεπτών. H παροχή υπηρεσιών, τόσο στον τομέα της γαστρονομίας όσο και στη διαμονή, είναι πια σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορεί να βρει κανείς από boutique hotels μέχρι παραδοσιακά σπίτια με ξυλόγλυπτα σκαλιστά κρεβάτια, από ταβερνάκια σε ψαροχώρια που έχουν μείνει ανέγγιχτα από τον χρόνο μέχρι εστιατόρια που πειραματίζονται στην τοπική γαστρονομία. Οι βασικές σταθερές όμως που συνθέτουν τον χαρακτήρα του νησιού παραμένουν αναλλοίωτες. Είναι η φιλοξενία και η αυθεντικότητα, που δίνουν στις διακοπές εναλλακτικό χαρακτήρα.

Ποιες εθνικότητες σας προτιμούν;

Οι Ιταλοί είναι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν παραδοσιακά την Αστυπάλαια, όπως και οι Ελληνες. Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη χαρά παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται το νησί και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προβολής που έγινε στη γερμανική αγορά από την τουριστική επιτροπή του Δήμου Αστυπάλαιας.

Ποιο μυστικό του τόπου σας θα θέλατε να αποκαλύψετε στον επισκέπτη;

Νομίζω πως η πρόκληση είναι να ανακαλύψει τα δικά του σημεία, τις δικές του πηγές φόρτισης για να γεμίσει τις μπαταρίες του. Κάθε ένας συνθέτει τη δική του Αστυπάλαια. Αλλοι επιθυμούν να περπατήσουν μέχρι το κάστρο του Αϊ-Γιάννη και να δουν την υπέροχη δύση, άλλοι να μείνουν μέχρι αργά το βράδυ και να χαλαρώσουν κάτω από τα αστέρια στις Βάτσες, στα Καμινάκια, στον Κουτσομύτη, στις Κουνούπες και στις άλλες παραλίες. Αλλοι δίνουν προτεραιότητα στους αρχαιολογικούς χώρους, στα λουτρά του Ταραρά με τα πανέμορφα ψηφιδωτά, στο μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο βρεφικό νεκροταφείο. Κάποιοι προτιμούν χαλαρές οικογενειακές διακοπές, άλλοι μαγεύονται από τη νύχτα. Κάτι που πολλοί δεν περιμένουν είναι ότι η Αστυπάλαια είναι after νησί στη διασκέδαση.

Αστυπαλιώτικη ρουτίνα. Πώς θα την περιγράφατε σε κάποιον που δεν έχει επισκεφτεί το νησί;

Οταν πρωτοέρχεται κάποιος στο νησί έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε έναν ήρεμο και γαλήνιο προορισμό και δεν περιμένει πολλά από τη νυχτερινή ζωή. Από το πρώτο βράδυ όμως συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, γιατί ξαφνικά τα άδεια σοκάκια γεμίζουν με κόσμο, ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται μια παρέα και γλεντούν μαζί μέχρι το πρωί υπό τους ήχους παραδοσιακών και μη μουσικών επιλογών. Εχει κάτι μοναδικό η Αστυπάλαια: έχει τη δύναμη να ρουφήξει τον ταξιδιώτη, να τον αποκόψει από τα βάρη και τις σκέψεις που κουβαλάει και να τον εντάξει σχεδόν αυτόματα στη ρουτίνα της. Αυτό το χαλαρό πρόγραμμα το υιοθετούν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι: θα πέσουν για ύπνο μετά την παραλία και θα ξυπνήσουν το βράδυ για να βγουν για το ποτό τους. Η νυχτερινή ζωή, πάντως, κινείται στο πλαίσιο σεβασμού του νησιού, χωρίς υπερβολές. Δεν δονείται το νησί από τα μπάσα και τη δυνατή μουσική.

Θεωρείτε τα πανηγύρια μέρος της τουριστικής καμπάνιας; Είναι εμπειρία που θέλουν να ζήσουν οι τουρίστες;

Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα παραδοσιακά πανηγύρια που πραγματοποιούνται το καλοκαίρι, όπως του Αγίου Παντελεήμονα, του Χριστού και φυσικά το πανηγύρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γίνεται στο Κάστρο τον Δεκαπενταύγουστο. Νομίζω πως αυτό είναι που αναζητά ο επισκέπτης: το παραδοσιακό και το αυθεντικό γλέντι.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/5/17 16:52

    ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ. ΕΡΓΟ ΜΗΔΕΝ ΛΟΓΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *