ροή ειδήσεων

Με τη γλώσσα της «ήπιας ισχύος» η Διάσκεψη της Ρόδου – Η γεωπολιτική ιστορική ενότητα ενός ιστορικού χώρου



Στις 22 και 23 Μαΐου πραγματοποιείται η 2η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων από κράτη του αραβικού κόσμου, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης – στο πνεύμα της δήλωσης Κοτζιά:


«Κερδίζουν εκείνοι που μιλούν με τη γλώσσα της ήπιας ισχύος».

Η ελληνική διπλωματία αποβλέπει να θεσμοθετήσει μια εναλλακτική προσέγγιση, που στο επίκεντρο της θα έχει θέματα όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι μεταφορές και η νεολαία, μέσω της 2ης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί των Δωδεκανήσων στις 22 και 23 Μαΐου.

Η Διάσκεψη, που πρωτοεγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2016, φιλοδοξεί να ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας εναλλακτικής προσέγγισης για τη σταθεροποίηση της περιοχής, αφού όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι συμβατικές προσπάθειες επίλυσης των διενέξεων και των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους μεσογειακούς λαούς δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Μέσω της ατζέντας της Διάσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και υψηλοί αξιωματούχοι από κράτη του αραβικού κόσμου, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, προάγεται η δημιουργία σχέσεων και δικτύων μεταξύ φορέων και πολιτών που θα προλειάνουν το έδαφος για τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων στο πεδίο της ασφάλειας.

Στόχος, η ανταλλαγή απόψεων ως προς τη συμβίωση και τη συνεργασία υπό συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας που συμπυκνώνεται στον χαρακτηριστικό όρο «πνεύμα της Ρόδου», έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε αυθόρμητα από τους συμμετέχοντες στην πρώτη Διάσκεψη και πλέον, τείνει να καθιερωθεί.

Το «πνεύμα της Ρόδου», όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ουσιαστικά αντανακλά την κοινή πρόθεση ανάπτυξης εποικοδομητικού διαλόγου και δημιουργικών πρωτοβουλιών συνεργασίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ευνοεί την εδραίωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της δημοκρατίας, προωθώντας συναινετικές λύσεις και σφυρηλατώντας σχέσεις αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.

Το «πνεύμα της Ρόδου», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, συμβάλλει στην αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ανατρέποντας στερεότυπα και αναδεικνύοντας τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών.

tribune

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *