ροή ειδήσεων

Οδηγός Ρόδος: Οι εμπειρίες που θα σου συστήσουν τη Ρόδο



Κοσμοπολίτικη και παραδοσιακή, με μεγάλη ιστορία μεγάλη και αναρίθμητα αξιοθέατα, η Ρόδος αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης.

Στο σταυροδρόμι δυο μεγάλων θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και τις ακτές της Μέσης Ανατολής, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μαγεύει τους επισκέπτες του με τις ομορφιές αλλά και με τις αντιθέσεις του, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από απολαύσεις.

Ένα ταξίδι στο νησί των Ιπποτών είναι σίγουρο ότι θα σας συναρπάσει. Συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα αλλά και μερικά πιο «ψαγμένα» σημεία της Ρόδου που πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε στην ατζέντα σας για να γίνει η επίσκεψή σας -ειδικά αν είναι η πρώτη- μια ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία.
Μεσαιωνική Πόλη



Η πανέμορφη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου –ένα κράμα ποικίλων αρχιτεκτονικών από διαφορετικές χρονικές περιόδους– ανακηρύχτηκε το 1998 από την UNESCO ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια εντός των τειχών της θα δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας θρύλοι, μύθοι και παραμύθια με ιππότες. Αδιαμφισβήτητα, οι πιο εμφανείς επιρροές στην αρχιτεκτονική της είναι εκείνες του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, αλλά και των Οθωμανών. Σήμερα, η Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του τουρισμού, του εμπορίου και της ψυχαγωγίας στο Σμαραγδένιο Νησί.

Σημεία αναφοράς της είναι το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου -το σπουδαιότερο μνημείο από την εποχή της κυριαρχίας του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στο νησί-, ο δρόμος των Ιπποτών, το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Πύργος του Ρολογιού, η Καστελλανία και η οδός Σωκράτους.

Tip: Στη Μεσαιωνική Πόλη θα ανακαλύψετε και κάποια από τα πιο φημισμένα εστιατόρια και μπαράκια της Ρόδου.
Κοιλάδα των Πεταλούδων



Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αξιοθέατα του νησιού, το οποίο εντοπίζεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου. Αυτός ο σπάνιος βιότοπος της Ευρώπης αποτελεί καλοκαιρινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria. Κάθε χρόνο ερευνητές και αμέτρητοι τουρίστες επισκέπτονται την Κοιλάδα των Πεταλούδων για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μοναδικό φαινόμενο.

Πρόκειται για έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο, ο οποίος απλώνεται σε μια έκταση 600 στρεμμάτων γύρω από τον ποταμό Πελεκάνο, με ξύλινα γεφυράκια, μονοπάτια, ρυάκια, λιμνούλες με νούφαρα, μικρούς καταρράκτες, αμέτρητα δέντρα (πλατάνια, μυρτιές, αγριελιές κ.ά.).

Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να παρατηρήσετε από κοντά το εκκολαπτήριο-εκθετήριο των πεταλούδων.

Πληροφορίες

Είσοδος: 6 ευρώ
Λόφος Μόντε Σμιθ



Πάνω από την πόλη της Ρόδου, και σε απόσταση 3 χλμ. από αυτή, δεσπόζει ο Λόφος του Μόντε Σμιθ, γνωστός και ως Λόφος του Αγίου Στεφάνου. Οφείλει το όνομά του στον Άγγλο ναύαρχο Σίντεϊ Σμιθ, ο οποίος είχε στήσει στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης το παρατηρητήριό του το 1802, προκειμένου να έχει εικόνα των κινήσεων του στόλου του Ναπολέοντα κατά τη διάρκεια του πολέμου του με τους Τούρκους. Στο Λόφο του Μόντε Σμιθ βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου.

Στον αρχαιολογικό χώρο σώζεται το Στάδιο του Διαγόρα (μήκους 500 μ. και πλάτους 35 μ.) του 3ου ή 2ου αιώνα π.Χ., όπου λάμβαναν χώρα οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, καθώς και το Θέατρο που κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας (όπως και σήμερα) φιλοξενούσε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου σώζονται τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα, καθώς και των ναών της Πολιάδας Αθηνάς και του Δία.

Tip: Η θέα από το Λόφο του Μόντε Σμιθ είναι πραγματικά εκπληκτική. Από εδώ, εκτός του ότι απολαμβάνετε πανοραμική άποψη τόσο της παλιάς όσο και της νέας πόλης της Ρόδου, το βλέμμα φτάνει μέχρι τα κοντινά νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.
Αρχαία Κάμειρος



Με τις ανασκαφές του 1929 αποκαλύφθηκαν τα ερείπια της Αρχαίας Καμείρου, σε απόσταση 30 χλμ. νοτιοδυτικά από τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου -οι άλλες δύο είναι η Λίνδος και η Ιαλυσός- η οποία αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο του νησιού κατά την Αρχαϊκή και την Ελληνιστική περίοδο.

Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται μέχρι σήμερα τμήματα σπιτιών και κτηρίων, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, ίχνη από το ναό της Αθηνάς, η αρχαία Αγορά, το ελληνιστικό τέμενος, ο δωρικός ναός και κάποιες αψίδες, καθώς και ερείπια του υδραγωγείου.

Tip: Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου βρίσκεται η Μονή της Παρθένου Μαρίας, στο σημείο όπου τον 3ο αιώνα π.Χ. βρισκόταν ο ναός της Αθηνάς.

Πληροφορίες

Κάμειρος, τηλ. 22410 40037, Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08.00-19.45, Eίσοδος: 4 ευρώ
Παναγία Τσαμπίκα



Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας αποτελεί σύμβολο πίστης για τους κατοίκους της Ρόδου και όχι μόνο, και κυρίως για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην τεκνοποίηση. Βρίσκεται στην ομώνυμη μονή στην ανατολική ακτή της Ρόδου, κοντά στον Αρχάγγελο, η οποία αποτελείται από την παλιά και τη νέα εκκλησία.

Το γνωστό και ως μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκας της Ψιλής δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, απ' όπου θα έχετε πανοραμική θέα στην ομώνυμη παραλία, ενώ η νέα εκκλησία βρίσκεται πιο χαμηλά, κοντά στην εθνική οδό. Δύο από τα πιο αξιόλογα στοιχεία του ναού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χρονολογείται πριν από το 17ο αιώνα, και οι εικόνες του 19ου αιώνα.

Η μονή οφείλει το όνομά της στη λέξη «τσάμπα», που σημαίνει σπίθα και σχετίζεται με τον τρόπο εύρεσης της θαυματουργής εικόνας.

Tip: Η εκκλησία γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιον της Θεοτόκου.
Επτά Πηγές



Η Ρόδος διαθέτει ένα μικρό, κρυφό παράδεισο και τον αποκαλύπτει μόνο στους λάτρεις της φύσης. Αυτός δεν είναι άλλος από τις Επτά Πηγές, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου. Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε ήρεμες στιγμές. Η περιοχή οφείλει το όνομά τις στις επτά πηγές απ' όπου αναβλύζουν δροσερά, τρεχούμενα νερά, που, σε συνδυασμό με τα πανύψηλα πλατάνια, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ομώνυμη λίμνη της περιοχής, διασχίζοντας το μικρό στενό τούνελ που ξεκινάει από τη ρεματιά και θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.

Tip: Στα τραπεζάκια γύρω και πάνω από τη ρεματιά θα απολαύσετε προτάσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, κυρίως κρεατικά στα κάρβουνα και σπιτικά μαγειρεμένους μεζέδες, ένα παγωμένο και δροσιστικό αναψυκτικό ή έναν αρωματικό ελληνικό καφέ.

Μουσείο Μέλισσας

Επισκεφθείτε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Μέλισσας, που βρίσκεται στην περιοχή Παστίδα, για να δείτε από κοντά τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών στις διαφανείς κυψέλες παρατήρησης και να γνωρίσετε την παράδοση και την ιστορία της μελισσοκομίας στη Ρόδο. Η ιδέα ίδρυσης του μουσείου ανήκει στο μελισσοκόμο Νίκο Μελισσουργό, γόνο της ιστορικής μεγάλης οικογένειας μελισσοκόμων της Νάξου και προέδρου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ρόδου τα τελευταία 15 χρόνια. Το μουσείο κατασκευάστηκε το 2004, ανακαινίστηκε πρόσφατα και συντηρείται από τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων μέλισσας στα Δωδεκάνησα. Μια επίσκεψη εδώ θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε τα πάντα για τη μέλισσα και τα πολύτιμα προϊόντα της (το μέλι, τη γύρη, το κερί, την πρόπολη και τον βασιλικό πολτό), να αλληλεπιδράσετε με ψηφιακά εκθέματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια, να περπατήστε σε έναν μελισσόκηπο και να γνωρίσετε τα βότανα και άνθη της Ρόδου που επισκέπτονται οι μέλισσες. Tip: Στο πρατήριο του μουσείου μπορείτε να δοκιμάσετε και να αγοράσετε φυσικά προϊόντα μέλισσας. Πληροφορίες 5ο χλμ. Τσαΐρι- Αεροδρομίου, Παστίδα, Ρόδος, τηλ. 22410 48200, https://beemuseum.gr, Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 08.30-17.00, Κυριακή: 09.00-13.00, Eίσοδος: €3, €1,50 (παιδιά 6-18 ετών, φοιτητές, ηλικιωμένοι άνω των 65), δωρεάν για παιδιά κάτω των 5 ετών

Throne of Helios 

Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια συναρπαστική εμπειρία που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη. Το Throne of Helios είναι μια άκρως καινοτόμα, πρωτότυπη και μοναδική ιδέα όχι μόνο για τον ελλαδικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα 9D διαδραστικό σινεμά, που προβάλει μια ταινία διάρκειας περίπου 20 λεπτών, της οποίας η παραγωγή έγινε σε εξειδικευμένο στούντιο της Ολλανδίας ειδικά για το συγκεκριμένο σινεμά, δίνοντάς σαν την ευκαιρία να γνωρίσετε τα πάντα σχετικά με τη δημιουργία του νησιού και την πορεία του μέχρι σήμερα μέσα από έναν άκρως ρεαλιστικό τρόπο που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την διαπαιδαγώγηση. Κατά τη διάρκεια της προβολής βροχή, χιόνι, άνεμος, φωτιές, σεισμικές δονήσεις ακόμη και μυρωδιές γίνονται αντιληπτές από το κοινό, την ώρα που 3D εικόνα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, σε ιστορικές στιγμές για το νησί της Ρόδου. Την ταινία έχουν επιμεληθεί expert του είδους, με σκοπό τη δημιουργία μιας ξεχωριστής παραγωγής που σίγουρα θα εμπλουτίσει την ταξιδιωτική σας εμπειρία στη Ρόδο και θα σας μείνει αξέχαστη τόσο για την ψυχαγωγία όσο και για τη γνώση που σας πρόσφερε. Το υπερσύγχρονο κέντρο ψυχαγωγίας, στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο, απέναντι ακριβώς από το Μανδράκι, εκεί ακριβώς όπου λειτουργούσε το παλιό σινεμά St. George, ο πρώτος κινηματογράφος στην ουσία του νησιού που κατασκευάστηκε το 1927 από τους Ιταλούς. Tip: Η προβολή της ταινίας έχει διάρκεια περίπου 20' και πραγματοποιείται σε 10 γλώσσες. Κάθε προβολή ξεκινάει ανά 30'. Πληροφορίες 25ης Μαρτίου 2 & Εθνάρχου Μακαρίου, Πόλη, τηλ. 22410 76850, www.throneofhelios.com, Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00-23.00, Είσοδος: €10 (ενήλικας), €6 (παιδικό) 

Εβραϊκό Μουσείο 

Το Εβραϊκό Μουσείο Ρόδου, το οποίο λειτουργεί από το 1997, αποτελεί έμπνευση του Ροδίτη τρίτης γενιάς δικηγόρου Αρών Χασών και εντοπίζεται δίπλα στη Συναγωγή "Kahal Shalom" που βρίσκεται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, στη Μεσαιωνική Πόλη. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η πλήρης ενημέρωση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των επισκεπτών του νησιού, μέσα από το φωτογραφικό υλικό στον παλαιό χώρο του γυναικωνίτη, για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Ρόδου, καθώς και την αξία και σημασία της μοναδικής εναπομένουσας Συναγωγής "Kahal Shalom". Σήμερα, στο μουσείο, εκτός από τις φωτογραφίες, εκτίθενται ιστορικό υλικό και αντικείμενα από τη Ρόδο και τους Ροδίτες του εξωτερικού, καθώς και δωρεές ανθρώπων που επιθυμούν τη συνέχιση του συγκεκριμένου σκοπού.Tip: Μετά την επέκταση και τις επισκευές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο το 2006, το μουσείο καταλαμβάνει την τριπλάσια της αρχικής του έκτασης, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί ακόμα περισσότερα εκθέματα. Πληροφορίες Συμμίου & Δωσιάδου, Παλιά Πόλη, τηλ. 2241022364, www.rhodesjewishmuseum.org, Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Παρασκευή: 10.00-15.00.

Ροδίτικο Σπίτι 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ρόδου, μετά από πολλή προσπάθεια, έχει δημιουργήσει ένα πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού, ροδίτικου σπιτιού. Στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Πίνδου, στη σύγχρονη πόλη της Ρόδου, θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε από κοντά μια αναπαράσταση της καθημερινότητας στο νησί, η οποία, μετά από δωρεές οικογενειών, φίλων και μελών του Συλλόγου, είναι πιο ολοκληρωμένη και πιστή από ποτέ. Έπιπλα, κεντήματα και χρηστικά αντικείμενα βρίσκονται εκτεθειμένα στο χώρο, έτσι όπως ακριβώς θα ήταν και στο παραδοσιακό, αστικό ροδίτικο σπίτι. Tip: Στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού θα παρατηρήσετε μικρό περιβόλι, στέρνα και μύλο. Πληροφορίες Ηπείρου & Πίνδου 1, τηλ. 6979 252672, Ημέρες-Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 09.00-14.00, Eίσοδος: ελεύθερη.

Πηγή: www.greekguide.com

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *