ροή ειδήσεων

Ερχονται ραγδαίες εξελίξεις στα ξενοδοχεία



Ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τους επόμενους 18 μήνες με αφορμή τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων του κλάδου προεξοφλεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.

Εξελίξεις, μάλιστα, οι οποίες αναμένεται να δρομολογηθούν σε μια χρονιά όπως η φετινή κατά την οποία, όπως εκτίμησε, θα καταγραφούν ιστορικά υψηλά επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων και έκρηξη διανυκτερεύσεων. Ανοιχτό στοίχημα, ωστόσο, φαίνεται πως θα παραμείνουν και τη φετινή χρονιά οι εισπράξεις από τον τουρισμό, παρ’ότι ο πρόεδρος της ΠΟΞ, θεωρεί εφικτό τον στόχο των 14,5 δισ. eυρώ που έθεσε για το 2017 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε ο Γ. Ρέτσος το τοπίο που διαμορφώνεται στο χώρο του τουρισμού φέτος, μιλώντας στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή του με δημοσιογράφους ως επικεφαλής της ΠΟΞ, λίγες μέρες πριν την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΕΤΕ όπου είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ περιέγραψε την εικόνα του πρώτου τετράμηνου εφέτος, ως αντεστραμμένο είδωλο του αρνητικού περυσινού. Η μαύρη «τρύπα» κρατήσεων, ωστόσο, του πρώτου τετράμηνου του 2016 εξελίχθηκε σε μια παγίδα από την οποία δυσκολεύονται να απεμπλακούν οι ξενοδόχοι, ακόμα και φέτος, παρά τη μεγάλη ζήτηση από τις ξένες αγορές.

Όπως εξήγησε ο Γ.Ρέτσος, εξαιτίας της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο εξάμηνο, οι Έλληνες ξενοδόχοι έσπευσαν να υπογράψουν «αμυντικά» συμβόλαια για το 2017, προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις και μπόνους στους τουρ οπερέϊτορ.

Σ’ αυτό αποδίδεται η αρρυθμία εσόδων που καταγράφεται και τη φετινή περίοδο. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΠΟΞ, πολλά ξενοδοχεία διέθεσαν έως και το 50% των δωματίων όλης της χρονιάς στην αγορά προκρατήσεων, όπου ίσχυαν οι μειωμένες τιμές των «αμυντικών» συμβολαίων που είχαν υπογράψει πέρυσι. Το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε, εν μέρει, στα αποτελέσματα πρώτου διμήνου που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -0,85%) όπου οι εισπράξεις εμφανίζουν μείωση 2,7%.

Τα συμβόλαια του 2016, όμως, δεν λειτούργησαν ως «κόφτης» εσόδων για τις επιχειρήσεις του κλάδου φέτος. Διαμορφώνουν, όπως φαίνεται μια χαμηλότερη βάση τιμών από την οποία θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγουν.

Ιδιαίτερα καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η αποσταθεροποίηση στα Σκόπια (ΠΓΔΜ), συντηρούν τις ανησυχίες κι επιτείνουν το άγχος στις τάξεις των Ελλήνων ξενοδόχων. Γι’αυτό ο Γ. Ρέτσος εκτιμά πως και τα συμβόλαια που θα υπογραφούν φέτος για το 2018 θα είναι και πάλι, αμυντικού χαρακτήρα. Εξέλιξη η οποία, εφόσον επαληθευτεί, ενδέχεται να παρατείνει την «αρρυθμία» εσόδων στον τουρισμό, παρά την αυξημένη ζήτηση.

Τα «κόκκινα» δάνεια στον τουρισμό ήταν το βασικό μενού στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα η οι ηγεσίες του ΣΕΤΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τον Γ. Ρέτσο, ζητήθηκε από τους τραπεζίτες να περιγράψουν με πιο αναλυτικό τρόπο τη διασπορά των κόκκινων δανείων στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τη γεωγραφική τους κατανομή. «Είναι άλλο πράγμα να οφείλουν στις τράπεζες από 500.000 ευρώ πολλές επιχειρήσεις κι άλλο 10 από αυτές να οφείλουν 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ «κόκκινων» (NPLs) δανείων του τουρισμού» σημείωσε.

Η αναλυτικότερη περιγραφή της έκθεσης τους ξενοδοχειακού κλάδου σε κόκκινα δάνεια θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, όπως εξήγησε ο Γ. Ρέτσος, καθώς διαμορφώνει τη συνολική εικόνα του κλάδου και επηρεάζει τον τύπο των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν. Διαφορετικές επενδύσεις προσελκύονται στο χώρο του τουρισμού αν ο κλάδος των ξενοδοχείων εμφανίζεται να βρίσκεται υπό κατάρρευση, ανέφερε χαρακτηριστικά, και άλλου είδους όταν διαπιστώνεται πως οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες στην πλειοψηφία τους και με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εξαιτίας της δυναμικής του τουρισμού.

Για την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα (αποτελεί μνημονιακή δέσμευση) αποκάλυψε την πρόταση που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη.

Όπως ανέφερε, πρότειναν ο συγκεκριμένος φόρος (σ.σ φθάνει έως τα 4 ευρώ στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων κι επιβάλλεται ανά δωμάτιο για κάθε διανυκτέρευση) να επιβληθεί στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα που θα προκύψει στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Μιλώντας για την επιβάρυνση που συνεπάγεται για τα ξενοδοχεία η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στους μήνες χαμηλής κίνησης ανέφερε το παράδειγμα ενός ξενοδοχείου υψηλής κατηγορίας στη Ρόδο. Αν η μέση τιμή δωματίου του τον Απρίλιο είναι 50 ευρώ, ανέφερε, η επιβολή του τέλους θα αντιστοιχεί σε επιβάρυνση της τάξης του 10%. Αν συνυπολογιστεί πως, ήδη, τα ελληνικά ξενοδοχεία επιβαρύνονται με 7% επιπλέον ΦΠΑ σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, αντιλαμβάνεστε την πίεση που θα δεχθούν.

Είκοσι μέρες πριν τη βέβαιη εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ, ο Γ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του προγράμματός του για την επόμενη τριετία.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν η ενδυνάμωση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) για την τεκμηρίωση των μεγεθών του τουρισμού αλλά την εκπαίδευση εργαζομένων για τις τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Προσωπικό του στοίχημα, όπως εξήγησε, αποτελεί η αναδιοργάνωση της Marketing Greece προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να αναδειχθεί το έργο που παράγει. Όπως εξήγησε θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί εμπορικά η πλατφόρμα Discover Greece η οποία έχει φθάσει να έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τον κεντρικό ιστότοπο της Ελλάδας. Ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί η συνεργασία με τον δημόσιο τομέα.

Επανέλαβε, ταυτόχρονα, πως ο ΣΕΤΕ θα αποκτήσει βάση στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει πρωτογενή ενημέρωση και, όπου μπορεί, να επηρεάζει τις αποφάσεις. Σε πρώτη φάση, εξήγησε, η παρουσία του Συνδέσμου στην έδρα της Ε.Ε θα γίνει μέσω συνεργατών. «Υπάρχει προηγούμενο», σημείωσε, «το έκανε με επιτυχία ο ΣΕΒ».

Ο Γ. Ρέτσος δεσμεύτηκε πως ο ΣΕΤΕ θα αποκτήσει ένα πιο φιλικό πρόσωπο προς την κοινωνία και τον μικρό επιχειρηματία και επαγγελματία. «Νομίζω ότι είναι χρέος του ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος, να συνενώνει δυνάμεις, να συνθέτει και πιστεύω ότι έχω αποδείξει ότι έχω την ικανότητα να το κάνω»

Σε ότι αφορά το μοντέλο διοίκησης του ΣΕΤΕ, ο Γ.Ρέτσος σημείωσε με έμφαση πως το μοντέλο διοίκησης είναι προεδροκεντρικό και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σημείωσε, ωστόσο, πως πρόθεσή του είναι να αξιοποιηθούν ισχυρές προσωπικότητες που θα αναδειχθούν στο νέο Δ.Σ του ΣΕΤΕ οι οποίοι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην καθημερινή λειτουργία του ΣΕΤΕ.
Ποιος είναι ο Γιάννης Ρέτσος

Στην πορεία του προς τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ ο Γιάννης Ρέτσος βρέθηκε στο τιμόνι των ισχυρότερων ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας. Αρχικά της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και στη συνέχεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Είναι κ των βασικών μετόχων του ξενοδοχειακού ομίλου Electra Hotels & Resorts κι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες ξενοδοχείων πολυτελείας της ελληνικής αγοράς.

Ο όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην αγορά της Αθήνας και ιδιαίτερα της Πλ. Συντάγματος όπου ελέγχει τρία ξενοδοχεία. Πρόκειται για το Electra Palace Athens (Νικοδήμου), το Electra Hotel Athens (αρχή της Ερμού) και το Electra Metropolis Athnens (Μητροπόλεως) όπου στεγαζόταν μέχρι πριν μερικά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας. Ο όμιλος κατέχει, ταυτόχρονα, στρατηγική θέση στην αγορά της Θεσ/νίκης με το Electra Palace Thessaloniki (δεσπόζει στην Πλ. Αριστέλους) και της Ρόδου (το παραλιακό θέρετρο Electra Palace Rhodes).

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *