ροή ειδήσεων

Κουντουρά: Τέρμα τα πολιτικά παιχνίδια στον τουρισμό !




Στο μέχρι τώρα έργο του υπουργείου Τουρισμού και στους προς υλοποίηση στόχους αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ. Σε μία αρκετά πολιτική ομιλία, η Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται και ότι το 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.


Η υπουργός Τουρισμού ξεκαθάρισε ότι ο τουρισμός μόνο ως εθνική υπόθεση μπορεί να αντιμετωπίζεται από τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. "Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι είναι θλιβερό στη συγκεκριμένη συγκυρία, σε μία χρονιά που προβλέπεται να είναι η καλύτερη στην ιστορία του τουρισμού μας, να ακούγονται αντιπολιτευτικές φωνές που υπονομεύουν το εθνικό τουριστικό προϊόν και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσφημούν και να δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ούτε εμείς αλλά ούτε και εσείς να αντιμετωπίζεται ως πεδίο αντιπαραθέσεων και ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.", απαντώντας κατά κάποιον τρόπο στην κριτική που είχε ασκήσει στην τουριστική πολιτική της κυβέρνησης λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στη συνέχεια, αφού συνεχάρη τον απερχόμενο πρόεδρο, τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, για την προσφορά του στον τουρισμό και αφού καλωσόρισε ευχόμενη καλή θητεία, τον νέο πρόεδρο, κ. Γιάννη Ρέτσο, η υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως η σταθερά ανοδική πορεία του τουρισμού είναι έργο όλων και παραμένει εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς τις δύσκολες συνθήκες με εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες και με μία αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.


"Η εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε, όπως σημείωσε η κ. Κουντουρά, έχει αποδώσει. Το 2017 έχει ξεκινήσει με θεαματική αύξηση των προκρατήσεων έως 70%, με πρωτόγνωρα επίπεδα πληροτήτων, ως σκληρής και στοχευμένης δουλειά. Οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις μας με τουρ οπερέιτορς και αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν στην αύξηση της συνδεσιμότητας, με 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6000 νέες πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και μάλιστα σε νέους ελληνικούς προορισμούς.


Επόμενος στόχος μετά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από το Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, είναι ο τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο", σημείωσε η Ε.Κουντουρά.


Στις επιτυχίες του υπουργείου προσέθεσε το άνοιγμα σε νέες αγορές - όπως η Μέση Ανατολή, η Ν. Κορέα και η Κίνα - ή απευθείας πτήσεις Ελλάδα-Αμερική με αποτέλεσμα την εισροή 250.000 επιπλέον τουριστών, τη συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, καθώς και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε το 2016.


«Στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, υποβλήθηκαν το 2016 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τέσσερα νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορά στάδια αδειοδότησης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως μάλιστα συμπλήρωσε η υπουργός, ως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων.


Πέρα από το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων για καταλύματα η υπουργός ανέφερε ότι μεγάλοι Όμιλοι διερευνούν ευκαιρίες σε μαρίνες, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας και άλλα.


Επιπλέον σημείωσε πως το υπουργείο εξασφάλισε την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς.


Αναφερθείσα στον θαλάσσιο τουρισμό η Ε.Κουντουρά τόνισε πως το υπουργείο έθεσε ως προτεραιότητα την χάραξη ενιαίας Εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τουρισμού και της κρουαζιέρας και στην σύσταση της Εθνικής Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας. Παράλληλα η υπουργός ανέφερε πως στο κοντινό μέλλον θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων που η χρήση, διαχείριση και έλεγχος τους βρίσκεται σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού.


Στις προτεραιότητες του υπουργείου, σύμφωνα με την Ε.Κουντουρά συγκαταλέγονται:

Η ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ, ώστε να ανταπεξέλθει ο υπηρεσιακός μηχανισμός με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις και τις σύγχρονες τάσεις στην ελληνική τουριστική αγορά.

Η ολοκλήρωση του έργου της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, ώστε να εξαλειφθεί η πολυνομία και να υπάρξει ένα πλήρες συνολικό και σύγχρονο πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.

Το νομοσχέδιο που θα καλύψει όλα τα κενά στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας σε συνέχεια του νομοθετικού έργου με το οποίο καθορίστηκαν θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφές λειτουργίας για τα χιονοδρομικά, τα κάμπινγκ, τα ορειβατικά καταφύγια, τις ιαματικές εγκαταστάσεις, καθώς και για τα καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία και όλους τους επιμέρους κλάδους.

Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικά εργαλείων του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η ενδυνάμωση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *