ροή ειδήσεων

Eπέστρεψαν από την Κύπρο 17 λείψανα Ελλήνων στρατιωτικών



Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτική ηγεσίας του Υπ.Εθνικής Αμύνης

Τα λείψανα ακόμα 17 Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο, στην εισβολή του 1974 και στα γεγονότα του 1964 με την ακταιωρό «ΦΑΕΘΩΝ» επέστρεψαν πριν λίγη ώρα πίσω στην πατρίδα μετά από απουσία δεκαετιών!

Είχε προηγηθεί στην Κύπρο η τελετή παραδόσεως των λειψάνων από τον Υπουργό Αμύνης Χρ.Φωκαΐδη στον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο και στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρουσία των συγγενών τους και ακολούθως με αεροσκάφος C-130H της 356 ΜΤΜ έφτασαν με δίωρη καθυστέρηση, στην 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαιδεύσεως (123 ΣΤΕ) στην αεροπορική βάση Δεκελείας, στο Τατόι. Τα λείψανα των 17 Ελλήνων στρατιωτικών συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και συγγενείς των πεσόντων.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Αρχηγός ΓΕΣ απευθυνόμενος προς τον ΥΕΘΑ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία που παρέστη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων, αφού παρουσιάστηκε τυπικώς ενώπιον του Υπουργού ανέφερε χαρακτηριστικώς: «Κύριε Υπουργέ, σας παραδίδω τα πρωτόκολλα παράδοσης και τα λείψανα των 17 Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου μας».

«Οι 17 Έλληνες στρατιωτικοί όχι μόνο ανέλαβαν αλλά και έφεραν εις πέρας την ευθύνη που τους δόθηκε», τόνισε μεταξύ άλλων συγκινημένος ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν στο βαθμό που το επιτρέπει ο κατακτητής ώστε να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στην ελληνική γη που επί 43 "λιπαίνουν" τη γη της πατρίδας μου με τη θυσία τους».

Ο Κυρ. Κενεβέζος απένειμε, εξ ινόματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το μετάλλιο «Εξαιρέτου Προσφοράς» στους τότε στρατιώτες και νυν Εφέδρους Ανθυπασπιστές Αργύριο Σύμη και Ιωάννη Κωνσταντακόπουλο.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΕΘΑ επισήμανε – μεταξύ άλλων – ότι «Η επαίσχυντη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα γεγονότα με την ακταιωρό ΦΑΕΘΩΝ το 1964 ήταν πολεμικές επιχειρήσεις. Οι πεσόντες δενέπεσαν κατά τη διάρκεια άσκησης αλλά κατά τη διάρκεια αποστολής υπέρ πίστεως και πατρίδας. Ανήκουν στο πάνθεον της ένδοξης ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παράγουν ήρωες και εν καιρώ ειρήνης, μαχόμενους για την εθνική ανεξαρτησία , την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια όλων μας».

Ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους συγγενείς των 17 στρατιωτικών, επισήμανε ότι «…έγιναν εγκλήματα σε βάρος των ηρώων επί 44 χρόνια», παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι θα αποκατασταθεί πλήρως

η υποχρέωση της Πολιτείας στην αναγνώριση τους».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτές κομμάτων σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και οι συγγενείς και οι φίλοι των 17

ηρώων στρατιωτικών.

Η πρόσκληση και παρουσία στην τελετή του εκπροσώπου τη Χρυσής Αυγής Ηκία Κασιδιάρη είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση (όχι στην τελετή) του ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή του που την υπογράφει ο παριστάμενος βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος, καταδίκασε την εκεί παρουσία του βουλευτή της ΧΑ ως «προσβολή στη Μνήμη των νεκρών».

Τα ονόματα των 17 νεκρών Ηρώων, τα ταυτοποιημένα με τη μέθοδο του DNA λείψανα των οποίων επέστρεψαν σήμερα στην Πατρίδα , είναι τα εξής:

Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Παναγόπουλος,

Συνταγματάρχης (ΠΖ) Βασίλειος Παπαλάμπρου,

Έφεδροι Ανθυπασπιστές (ΠΖ),

Αθανάσιος Καραγεώργος,

Αργύριος Σίννης,

Ιωάννης Κωνσταντακόπουλος,

Γεώργιος Χαμουριωτάκης,

Ιωάννης Παπαδόπουλος,

Κωνσταντίνος Μπροδήμας,

Γεώργιος Ζερβομανώλης,

Βασίλειος Τριάντης,

Μανούσος Τριανταφυλλίδης,

Νικόλαος Κρητικός,

Νικόλαος Αθανασίου,

Έφεδροι Ανθυπασπιστές (ΚΔ)

Σωτήριος Κουρούνης,

Στέφανος Τσιλιβάκης,

Έφεδρος Ανθυπασπιστής (ΜΧ)

Ελευθέριος Άνθης,

Ανθυπασπιστής Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων)

Νικόλαος Νιάφας,

Λ.Σ.Μ.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *