ροή ειδήσεων

Αλλοδαποί έστησαν μαφιόζικο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών με ταρίφα έως και 16.000 ευρώ!



Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν έως και 16.000 ευρώ ανά παράνομη προώθηση.
Κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρθρώθηκε με συνεργασία της ΕΛΑΣ, της Europol και της αρμόδιας υπηρεσίας της Βρετανίας. Συνελήφθησαν συνολικά 12 αλλοδαποί. Στο κύκλωμα εμπλέκονται επιπλέον επτά έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας.

Από την προανάκριση και το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε ότι, το κύκλωμα εισέπραττε για κάθε παράνομη προώθηση από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, με προορισμούς κυρίως την Αυστρία και τη Γερμανία και σε κάποιες περιπτώσεις την Ολλανδία.

Οι τιμές διαμορφώνονταν ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Ενδεικτικά για Ευρωπαϊκές χώρες η τιμή κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ, με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία όπου η τιμή ανήρχετο από 8.000 έως 10.000, ενώ για τον Καναδά άγγιζε έως και 16.000 ευρώ ανά άτομο.

Εμπλοκή σε συνολικά 26 υποθέσεις παράνομης προώθησης
Όπως προέκυψε από την έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος, σε συνολικά 26 υποθέσεις παράνομης προώθησης αλλοδαπών, από τις οποίες, έντεκα μέσω της αεροπορικής μεθόδου, 14 μέσω της «Βαλκανικής Οδού» και μία με πλωτό μέσο.

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν έχουν σχηματισθεί δικογραφίες για πέντε από τις ανωτέρω υποθέσεις, ενώ πολλά από τα μέλη έχουν συλληφθεί για συναφή αδικήματα, όπως για παράνομη προώθηση, κατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων, κλοπές, ληστείες και ένας από αυτούς για αποπλάνηση ανηλίκου.

Δύο υποομάδες
Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία μεταξύ των μελών, ενώ η δράση του ξεπερνά τα δύο χρόνια. Από την παράνομη δράση τους αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία μετέφεραν μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος «Hawala»), χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα», κατάστημα σε περιοχή της Αθήνας.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) των δύο υποομάδων, η πρώτη υποομάδα ήταν επιφορτισμένη με την προώθηση μεταναστών κυρίως από την Αττική, είτε οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού», είτε αεροπορικώς.

Η δεύτερη υποομάδα είχε αναλάβει την προώθηση μεταναστών από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σε ευρωπαϊκές χώρες οδικώς, μέσω της «Βαλκανικής οδού». Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους λαθρομετανάστες με οχήματα, από περιοχές της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με τα σκόπια, μέσω του νομού Κιλκίς. Από εκεί τους καθοδηγούσαν πεζούς από μονοπάτια διέλευσης στη γειτονική χώρα και ακολούθως με τη χρήση οχημάτων, τους μετέφεραν στους τελικούς προορισμούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *