ροή ειδήσεων

Προβληματισμός για έσοδα από Τελωνεία και παραβατικότητα στις τουριστικές περιοχές



Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα έσοδα το μήνα Μάιο από τις ΔΟΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αύξηση σε μονοψήφιο αριθμό των εισπράξεων και εκπλήρωση της στοχοθεσίας. Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί για τα έσοδα από τα τελωνεία. Η αποθεματοποίηση που έγινε το προηγούμενο έτος αλλά και η πτώση της ζήτησης σε καπνικά λόγω της υπερφορολόγησης έχει μειώσει τα έσοδα από ΕΦΚ.

Άλλωστε, τα δεδομένα στην αγορά καπνικών είναι αρνητικά κυρίως λόγω της τελευταίας αύξησης του ΕΦΚ. Ήδη μάλιστα έχει κατατεθεί η πρόταση για αλλαγή στο μίγμα των φόρων και σταδιακή επιβολή του ΕΦΚ που ακόμη δεν έχει περάσει σε κάποιες περιπτώσεις στην αγορά. Η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι φέτος η απώλεια των εσόδων από ΕΦΚ καπνικών θα φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ με την παράνομη αγορά να κυμαίνεται στο 30% της νόμιμης από το 23,7% που είναι σήμερα. Εκτίμησης όμως που η αγορά τη θεωρεί υπεραισιόδοξη. Αντίστοιχα γνώστες της αγοράς θεωρούν ότι οι απώλειες θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια με την παράνομη αγορά λόγω των αυξήσεων φόρων να φτάνουν το 40%. Συνολικά οι επιβαρύνσεις των φόρων στην τελική τιμή να είναι πλέον στο 85% από 75% που ήταν πριν τις τελευταίες αυξήσεις.

Θετική εικόνα στις ΔΟΥ

Αντίθετη με την πορεία των τελωνείων είναι η κατάσταση στις εφορίες. Εκεί παρατηρείται επίτευξη στόχων. Ωστόσο η ΑΑΔΕ δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια ειδικά λόγω καλοκαιριού. Η υψηλή παραβατικότητα, άνω του 70%, που καταγράφηκε στους ξαφνικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας έχει σημάνει συναγερμό κι αναγκάζει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εντείνει τις προσπάθειές της για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Έτσι κλιμάκια ελέγχου αναμένεται να «εκστρατεύσουν στα νησιά» εν όψει κι ενός πολύ καλού κύματος τουριστών που αναμένεται. Ειδικά ο συναγερμός αφορά και το γεγονός ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν πτωτική πορεία συγκριτικά με τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, θα διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Γιώργος Αλεξάκης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *