ροή ειδήσεων

Λογοκρίθηκε στις Πανελλήνιες η φράση «κακός πρωθυπουργός»;



Απορίες προκαλεί η ενέργεια της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να κόψει από το απόσπασμα κειμένου του αείμνηστου Γιώργου Θεοτοκά, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, δύο λέξεις που ίσως να προκαλούν συνειρμούς με τον Αλέξη Τσίπρα... - Τι απαντά η Επιτροπή και το υπουργείο Παιδείας

Λογοκρίνονται και τα κείμενα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές στις Πανελλαδικές; Μάλλον, αν στο αυθεντικό υπό εξέταση κείμενο υπάρχει η φράση «κακός πρωθυπουργός»… Αυτό υποστηρίζουν τα «Νέα» με ρεπορτάζ τους που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Παρασκευής. Οτι ενώ στο αυθεντικό κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά (1905-1966), στο οποίο εξετάστηκαν την περασμένη Τρίτη οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, υπήρχαν οι λέξεις «κακός πρωθυπουργός» οι οποίες όμως, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν!

Το απόσπασμα που δόθηκε στους εξεταζόμενους ήταν από ένα κείμενο του Θεοτοκά -υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της θρυλικής γενιάς του ’30- το οποίο δημοσιεύτηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του. Το απόσπασμα ξεκινάει ως εξής: «Αγαπημένο μου παιδί. Ξαφνικά ψήλωσες, ωρίμασες. Παρατήρησες, άραγε, κι εσύ ότι η σχέση μας άλλαξε τον τελευταίο καιρό; Τώρα, μου φαίνεται πως δεν έχεις πια το ίδιο κέφι να βρεθούμε μόνοι οι δυο μας και να τα πούμε με τις ώρες». Συνεχίζει με μερικές ακόμη παρατηρήσεις και σε ένα σημείο λέει: «Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».Αυτή τουλάχιστον ήταν η εκδοχή που δόθηκε στα παιδιά, από τα οποία τους ζητήθηκε να αναπτύξουν σε 50-60 λέξεις το νόημα της τελευταίας πρότασης.


Μόνο που όπως σημειώνουν τα «Νέα» ο Θεοτοκάς δεν έγραφε αυτό στο κείμενό του! Η πρωτότυπη φράση του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο (δηλαδή ανόητο) πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό»…

Δηλαδή κάποιος φρόντισε να αλλάξει το κείμενο του Θεοτοκά, αντικαθιστώντας τον «κούφο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό» με τον «κακό επιστήμονα»!

«Γιατί άραγε; Για να μη γίνουν συνειρμοί με τον άξιο Πρωθυπουργό μας; Ισως ο φωστήρας που είχε αυτή την ιδέα να σκέφτηκε ότι το επίθετο “κούφος” θα προκαλούσε ανάλογα προβλήματα με τις αλήστου μνήμης “αρωγή” και “ευδοκίμηση”. Αλλά ο κακός πρωθυπουργός τι του έφταιξε;»γράφουν με σκωπτικό ύφος τα «Νέα».

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη, ακόμα πιο σκοτεινή ερμηνεία. Οτι σκοπίμως μπήκε η λέξη «κακός επιστήμονας», στο πλαίσιο δαιμονοποίησης της αριστείας (καλύτερος ο μαραγκός από τον επιστήμονα).
Τι απαντά η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων

Σε απάντηση στο δημοσίευμα, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων ανέφερε:

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική.

Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου».
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Για «συνηθισμένη τακτική» έκανε λόγο το υπουργείο Παιδείας. «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων (περιεχομένου, οργάνωσης του κειμένου κ.λ.π) ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας. Συνεπώς, είναι εντελώς αβάσιμη η πληροφορία ότι συμβαίνει για πρώτη φορά διασκευή κειμένου», πρόσθεσε. 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *