ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Εκτόξευση κερδών – τζίρων



Γεμίζει τα ταμεία των ξενοδοχείων η αυξανόμενη ροή τουριστών στην Κύπρο. Η καλή τουριστική περσινή χρονιά τόνωσε με ένεση ρευστότητας τον ξενοδοχειακό κλάδο καθώς τα ποσοστά πληρότητάς τους ανεβαίνουν.
Μελετώντας κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ διαπιστώνει πως η πλειοψηφία τους έβαλε εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους. Σχεδόν €35 εκατ. είναι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών του τουριστικού κλάδου με κύκλους εργασιών που ξεπερνούν τα €167 εκατ.

Αρχικά, η Stademos Hotels για το 2016 πραγματοποίησε κέρδη ύψους €6 εκατ. από κέρδη €5,5 εκατ. το 2015. Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε στα €30,7 εκατ. από €28,8 εκατ. το 2015. Το Συγκρότημα λειτουργεί τα ξενοδοχεία Mediterranean Beach Hotel στη Λεμεσό και το Elysium στην Πάφο και σχολιάζει πως ο κύκλος εργασιών θα παρουσίαζε μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2016 εάν το ξενοδοχείο στην Πάφο δεν διέκοπτε τις εργασίες τους για ανακαίνιση.

Σημειώνεται ότι το Συγκρότημα προχώρησε με την ανέγερση νέας ξενοδοχειακής μονάδας (Amara Beach Hotel & Resideces) μέσα στα πλαίσια μεικτής τουριστικής ανάπτυξης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και αρχίσει λειτουργία το 2018.

Η εταιρεία Tsokkos Hotels πραγματοποίησε κέρδη ύψους €9,8 εκατ. το 2016 από ζημιές €1,3 εκατ. το 2015. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα €61,4 εκατ. από €52,9 εκατ. και σχετίζεται με την αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων. Η εταιρεία σημειώνει ότι οι κυριότεροι λόγοι της βελτίωσης των αποτελεσμάτων είναι η αύξηση στο κέρδος από εργασίες ξενοδοχείων, η μείωση στο κόστος χρηματοδότησης και η απουσία συναλλαγματικής ζημιάς το 2016.

Η Constantinou Bros Hotels πραγματοποίησε κέρδη ύψους €8 εκατ. από κέρδη €6 εκατ. το 2015. Το Συγκρότημα κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του κατά 5% από €39,4 εκατ. σε €41,4 εκατ. κυρίως λόγω αύξησης στην πληρότητα των ξενοδοχείων και λόγω μικρής αύξησης στις χρεώσεις. Η εταιρεία λειτουργεί τα Athena Beach Hotel, Athena Royal Beach Hotel, Pioneer Beach Hotel και Asimina Suites Hotel.

Η εταιρεία Lordos Hotels πραγματοποίησε πέρυσι κέρδη ύψους €2 εκατ. από κέρδη ύψους €719 χιλ. το 2015. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα €7,2 εκατ. από €6 εκατ. το 2015, ενώ η αύξηση αποδίδεται στο αυξημένο ποσοστό πληρότητας στο ξενοδοχείο Golden Bay Beach Hotel.

Η Leptos Calypso Hotels πραγματοποίησε κέρδη €9 εκατ. από ζημιά €2,4 εκατ. το 2015 κυρίως λόγω της διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων κατεχόμενων προς πώληση. Συγκεκριμένα, οι κύριες δραστηριότητες του Συγκροτήματος είναι η διαχείριση των ξενοδοχείων Coral Beach Hotel & Resort και Sentido Thalassa Coral Bay.

Όπως αναφέρεται στα ετήσια αποτελέσματα, το Συγκρότημα αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 7,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών του να ανέλθει σε €26,4 εκατ. σε σύγκριση με €24,5 εκατ. Η αύξηση αποδίδεται στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών με τουριστικούς πράκτορες που ενίσχυσαν την πληρότητα και βελτίωσαν την αποδοτικότητα και επικερδότητα των ξενοδοχειακών μονάδων του συγκροτήματος.

Η Agros Development Company Proodos πραγματοποίησε κέρδη €25 χιλ. από ζημιές €66 χιλ. το 2015. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε €2 εκατ. για το έτος 2016 σε σύγκριση με €2,4 εκατ. για το έτος 2015, καταγράφοντας μείωση ύψους €368.359. Να σημειωθεί ότι το ΔΣ αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον τη λειτουργία του ξενοδοχείου προκειμένου να μελετήσει με ειδικούς συμβούλους τρόπους για μείωση του κόστους λειτουργίας και την αύξηση των εσόδων καθώς και την εκτέλεση έργων ανακαίνισης και αναβάθμισης του ξενοδοχείου.

Η Εταιρεία CCC Tourist Enterprises παρουσιάζει ζημιές ύψους €40.193 για το 2016 από €42.986 το 2015. Kύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας L’Union, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane (πρώην Meridien) το οποίο είναι υπό πλήρη ανακαίνιση.

Τέλος, η Amathus Public κατέγραψε ζημιά €312.212 για το 2016 σε σχέση με κέρδος €2,9 εκατ. το 2015, ενώ η Claridge Public πραγματοποίησε ζημιές ύψους €2,8 εκατ. από κέρδη €717 χιλ. το 2015.

Ποιοτικός τουρισμός το στοίχημα

Τα ξενοδοχεία φαίνεται να εξαργυρώνουν την καλή τουριστική χρονιά που είχε το νησί μας κατά το 2016. Τα ποσοστά πληρότητάς τους ανεβαίνουν και αυτό γεμίζει τα ταμεία τους. Ωστόσο, ένεκα των δανειακών τους υποχρεώσεων και των μεγάλων ανακαινίσεων στις οποίες έχουν προβεί, χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από μια καλή τουριστική χρονιά. Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Είμαστε εν αναμονή της δημιουργίας υφυπουργείου Τουρισμού και της στρατηγικής που θα καθορίζει στόχους σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Κλειδί για την επιτυχία είναι το άνοιγμα νέων αγορών, αλλά και η προσέλκυση του πιο ποιοτικού τουρίστα που θα αφήνει και περισσότερα στον τόπο μας.

ΠΗΓΗ : http://www.philenews.com/ Δ.Λ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *