ροή ειδήσεων

Forbes: Παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο ελληνικός τουρισμός εκπέμπει θετικά σημάδια για το 2017



Της Lea Lane

Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Ως ταξιδιώτρια που έχει γράψει δύο τουριστικούς οδηγούς για την Ελλάδα, ήμουν βέβαιη ότι ο τουρισμός σταδιακά θα ανέκαμπτε, αλλά πότε;

Τα νέα είναι καλά: Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) ανακοίνωσε ότι αναμένει αριθμό - ρεκόρ 30 εκατομμυρίων επισκεπτών στην Ελλάδα το 2017, ήτοι αύξηση 7% ή κατά 2 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σχέση με πέρυσι. Οι Αμερικανοί επισκέπτες που αναμένονται στη χώρα το 2017, ανέρχονται στους 900.000.

Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, η αύξηση που καταγράφεται στον ελληνικό τουρισμό ήταν σχεδόν η διπλάσια από τον μέσο όρο της παγκόσμιας βιομηχανίας του 3,5%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, τον Ιανουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Η αναπτυξιακή στρατηγική του ΕΟΤ περιλαμβάνει την ενίσχυση της πρόσβασης από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, την έμφαση στις προτιμήσεις των διάφορων ομάδων επισκεπτών και τη χρήση νέων πλατφορμών τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού εκτιμά ότι ο τουρισμός, το 2017, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας κατά 6,9%, και στην ενίσχυση της απασχόλησης κατά 6,3%, στηρίζοντας περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύοντας το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Μία στις πέντε θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα σχετίζεται με τον τουριστικό κλάδο. Ο τουρισμός είναι σημαντικός για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει και να ευημερήσει. Σε κάθε 30 ή παραπάνω τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αντιστοιχεί μία νέα θέση εργασίας στην Ελλάδα.

"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επικείμενη τουριστική σεζόν και τη συνεχιζόμενη δυναμική μας", είπε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. "Η ασύγκριτη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, η αρχαία ιστορία της, ο ζωντανός αστικός πολιτισμός και το φιλότιμο, την καθιστούν έναν από τους πιο μοναδικούς και δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους".

Το ξεχωριστό και μοναδικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας, το φιλότιμο, αντιπροσωπεύει την τιμή και το πνεύμα των ανθρώπων της. Η λέξη που δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα, ενσαρκώνει την ανεκτικότητα, ανοίγει τα χέρια σε όλους τους επισκέπτες, πέρα από θρησκεία, φυλή, χρώμα ή δόγμα. Καλεί τους επισκέπτες να ζήσουν την Ελλάδα ως μέλη της ίδιας οικογένειας και φιλοξενούμενοι.

Ο Taleb Rifai, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην Αθήνα, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ελλάδα και στον ΕΟΤ. "Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς, κάτι που επαυξάνει το διεθνές της κύρος και συνεχίζει να σημειώνει υψηλές επιδόσεις", είπε ο Rifai.

"Την τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις, εφαρμόζοντας μία νέα πολιτική στον τουρισμό που εστιάζει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, στην προώθηση νέων θεματικών προϊόντων, στο άνοιγμα νέων αγορών, στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας, στην προώθηση νέων ελληνικών προορισμών και στην προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική βελτίωση στην εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο".

Η Ελλάδα αποτελούσε πάντα κλασσικό προορισμό, ενώ προσφάτως περιελήφθη στη λίστα της New York Times με τα "52 μέρη για να ταξιδέψει κανείς το 2017" και η Σαντορίνη έλαβε τον τίτλο του Νο.1 νησιού στα ετήσια παγκόσμια βραβεία του Travel + Leisure.

Οι νέες πτήσεις θα διευκολύνουν τα ταξίδαι στην Ελλάδα το 2017, περιλαμβανομένων των καθημερινών δρομολογίων της Emirates, από το Διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι προς την Αθήνα. Προορισμοί όπως η Κως, η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, το Άκτιο και η Θεσσαλονίκη έχουν απευθείας πτήσεις ή συνδέσεις με περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που η Emirates έχει προσθέσει καθημερινό δρομολόγιο προς την Αθήνα. Η νέα πτήση παρέχει τις καθημερινές υπηρεσίες όλον τον χρόνο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που τόσο χρειαζόμασταν", είπε η Γκρέτα Καματερού, διευθύντρια marketing του ΕΟΤ στη Βόρεια Αμερική. "Σε συνδυασμό με τα λιμάνια στην περιοχή για τα κρουαζιερόπλοια, είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2017".

*Η Lea Lane συνεργάζεται με το Forbes.com και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *