ροή ειδήσεων

Απεργία στις 16 Ιουλίου για την Κυριακάτικη Αργία



Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 16 Ιουλίου, με αιχμή την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας.

Στην Αθήνα αλλά και σε αρκετές πόλεις της χώρας, έχουν προαναγγελθεί απεργιακές συγκεντρώσεις. Αντίθετοι με το άνοιγμα τις Κυριακές, με την εκτίμηση ότι ενισχύει τις πολυεθνικές στο χώρο του εμπορίου, είναι και αρκετοί εμπορικοί σύλλογοι.

To Eργατικό Kέντρο Aθήνας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων και την ΑΠΕΡΓΙΑ, που κήρυξε η ΟΙΥΕ στο εμπόριο για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας.

Αυτήν την Κυριακή 16/7/2017 θα λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες, λόγω των ενδιάμεσων θερινών εκπτώσεων, όπως προβλέπει η Μνημονιακή νομοθεσία του 2013 (Ν.4177/13), την οποία η Κυβέρνηση άφησε άθικτη.


Αυτή η Κυριακή συμπίπτει με το νέο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση για την επέκταση λειτουργίας των καταστημάτων σε 32! καθ’ υπόδειξη του ΣΕΛΠΕ και των ξένων πολυεθνικών. Ο νέος νόμος με πρόσχημα τον τουρισμό προβλέπει την αδιάκοπη λειτουργία των καταστημάτων για 32 Κυριακές, από Μάιο έως και Οκτώβριο σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, καθώς και στην εμπορική περιοχή του αεροδρομίου των Σπάτων».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνει πως: «Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίσταση για να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Υποχρέωσή μας είναι, όλοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων στο εμπόριο.

Η υπόθεση της Κυριακάτικης αργίας είναι υπόθεση όλων μας.
Η νίκη θα είναι δική μας.
Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Συμμετέχουμε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων του Εμπορίου της Αθήνας και της Ομοσπονδίας του κλάδου.
Κυριακή 16/7/2017 στις 11:00 π.μ. στην Ερμού (Σύνταγμα)».

Kαι στην περιφέρεια εκδηλώνονται αντίσοιχες αντιδράσεις. Το εργατικό κέντρο Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους.Αφορά και τους εργαζόμενους σε κλάδους που συνδέονται με το εμπόριο ,όπως τουρισμός-τράπεζες- μεταφορές κ.α.

Πολύ σύντομα θα επεκταθεί η κατάργηση του πενθημέρου, καθώς το συνεχές ξήλωμα της Κυριακής αργίας ως τη σημερινή κατάργηση της, έρχεται να υλοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, με απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, συνοδευόμενα τα παραπάνω με τους άθλιους μισθούς των 200 και 300 ευρώ.

Στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, οι οποίοι αποδεκατίζονται από την πολιτική της «απελευθέρωσης» του ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Η Κυριακή Αργία είναι η μόνη ημέρα την εβδομάδα όπου εργαζόμενοι ξεκουράζονται και μπορούν να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους.Επιπλέον η κατάργησή της φέρνει παραπάνω εμπόδια στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο χτυπά ιδιαίτερα την νεολαία που άμαθη από διεκδικήσεις και αγώνες “εκπαιδεύεται” να εργάζεται χωρίς δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, αναφέρει ως διεκδικητικό πλαίσιο: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό που δίνουν την μάχη για την επιτυχία της απεργία τους στις 20 Ιούλη στην καρδιά του καλοκαιριού, διεκδικώντας το αυτονόητο: Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.Εφαρμογή της κλαδικής τους σύμβασης. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε μαζί την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι. Υπερήφανα να απεργήσουν στις 16 Ιούλη για να διεκδικήσουμε:

-Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
-Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
-Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Απεργούμε την Κυριακή 16 Ιουλίου, συγκέντρωση στις 10πμ στο εργατικό κέντρο».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *