ροή ειδήσεων

Τρόποι επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο



Πιστεύω απόλυτα ότι οποιαδήποτε χώρα του κόσμου ήταν στη θέση της Τουρκίας, σήμερα οι διαφορές μας θα είχαν σίγουρα επιλυθεί ειρηνικά, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σύμφωνα πάντοτε με το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, του Μοντέγο Μπέι (Τζαμάικα) του 1982 και το Αιγαίο θα είχε ήδη καταστεί μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας, επ’ ωφελεία φυσικά των δύο λαών Ελλήνων και Τούρκων.


Δυστυχώς για εμάς έχουμε ως γείτονα την Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι όλες τις διαφορές της, με τους γείτονές της (Ελλάδα - Συρία - Ιράκ - Κούρδοι) θέματα καθαρά πολιτικά, προσπαθεί να δώσει όμως σε αυτά στρατιωτική και όχι πολιτική λύση και πάει λέγοντας.

Η χώρα μας έχει συνηθίσει και προσαρμοσθεί στην καθημερινή εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν πρέπει να κάνει πίσω ούτε ένα βήμα, την στιγμή μάλιστα που, το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών με απλοχεριά της παρέχει, όσα αυθαίρετα η Τουρκία καθημερινά από εμάς διεκδικεί. Δηλαδή στη διχοτόμηση και στη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Η Τουρκία πιστεύω να αντιλαμβάνεται ότι ύστερα μάλιστα από σαράντα και πλέον χρόνια, έντασης και ενός ιδιότυπου ακήρυκτου αεροπορικού πολέμου (αερομαχίες) που, καθημερινά διεξάγεται πάνω από το Αιγαίο, δεν κατόρθωσε να παρασύρει τη χώρα μας, να ενδώσει στις διεκδικήσεις της και να συζητήσει μαζί της και μάλιστα από μηδενική βάση, χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη, οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις όπως, της Λωζάνης του 1923 που, ρυθμίζει πεντακάθαρα το καθεστώς του Αιγαίου σε όλες του τις λεπτομέρειες του, μην αφήνοντας καμία απολύτως αμφισβήτηση, σε κανένα τομέα. Της ιταλοτουρκικής συμφωνίας του 1932 που, οριοθετεί τη χάραξη των Θαλασσίων Ζωνών και τα θαλάσσια σύνορα της Δωδεκανήσου που, κατείχαν τότε (1932) οι Ιταλοί, μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας και συνεπώς και της Ελλάδας σήμερα, ως διαδόχου Κράτους ως προς την κυριαρχία αυτών (Δωδεκάνησα) σύμφωνα με το πρωτόκολλο Ειρήνης των Παρισίων του 1947 (Παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα). Και το Δίκαιο των Θαλασσών του Μοντέγο Μπέϊ (Τζαμάϊκα) 1982.

Για την επίλυση επομένως των Ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι τους οποίους θα προσπαθήσω στη συνέχεια να αναλύσω:

Πρώτον, οι διαπραγματεύσεις. Μέχρι σήμερα και καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές από το 1974 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από εξήντα συναντήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών, Ελλάδας Τουρκίας, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, χωρίς όμως να προκύψουν κάποιες θετικές προοπτικές, για την επίλυση του ακανθώδους αυτού προβλήματος του Αιγαίου. Τελευταία έχουν παγώσει αυτές εξαιτίας της καθημερινής εχθρικής συμπεριφοράς της γειτονικής Χώρας. Η Τουρκία δεν αρκείται στις συζητήσεις για την οριοθέτηση της μοναδικής διαφοράς που, υπάρχει μεταξύ μας δηλαδή της υφαλοκρηπίδας, αλλά θέτει και πολλά άλλα άσχετα ζητήματα όπως, του περιορισμού της δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών (Flight Information Region περιοχή πληροφοριών πτήσεων), της συνδιαχείρισης- συνεκμετάλλευσης δηλαδή του Αιγαίου. Αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης του 1923: δεν αναγνωρίζει έμμεσα την συνθήκη ειρήνης των Παρισίων του 1947 (παραχώρηση Δωδεκανήσων στην Ελλάδα). Θέτει δηλαδή τα πάντα από μηδενική βάση, σαν να μην υπάρχουν καθόλου προς τούτο οι αναγκαίες συμβάσεις και συνθήκες γατί ισχυρίζεται ότι όλες είναι, ετεροβαρείς και σε βάρος της. Και να μη σας κουράζω περισσότερο, μας ζητάει στη κυριολεξία να δεχθούμε ασμένως το σφάξε με. Αγά μου να αγιάσω. Πράγμα που, κανένας Έλληνας και καμία Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια ταπείνωση και τέτοιο ευτελισμό και συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι, να μην υποκύψουμε και σθεναρά να αντιστεκώμεθα στις ορέξεις του Σουλτάνου Ερντογάν.

Δεύτερο, η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και εδώ όμως απαιτείται όπως και οι δύο πλευρές (Ελλάδα - Τουρκία) καταλήξουν σε συμφωνία επί των διαφορών που, υπάρχουν μεταξύ τους, συνυπογράψουν σχετικό συνυποσχετικό, στο οποίο θα αποδέχονται ρητά την όποια απόφαση προκύψει, η οποία θα είναι συγχρόνως και αμετάκλητη. Δηλαδή δεν θα επιδέχεται καμιάς απολύτως έφεσης ή αναίρεσης. Βλέπουμε συνεπώς και εδώ να έχουμε μια από τα ίδια και η Τουρκία, να θέτει για την συνυπογραφή του συνυποσχετικού, επαναλαμβάνω όλα τα ζητήματα από μηδενική βάση, μη λαμβάνοντας υπόψη καθόλου τις ισχύουσες συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, η δε υφαλοκρηπίδα να οριοθετηθεί μεταξύ των ηπειρωτικών μας ακτών, χωρίς να υπολογίζονται τα ενδιάμεσα 3000 Ελληνικά νησιά του Αιγαίου θέλει δηλαδή και τα δικά της, δικά της, αλλά και τα δικά μας, πάλι δικά της.

Τρίτον, ο πόλεμος. Πράγμα που, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί παρά τους καθημερινούς παλικαρισμούς και τους λεονταρισμούς που, καθημερινά επιδίδεται δεν θα το επιδιώξει, γιατί οι γεωπολιτικές συγκυρίες καθόλου δεν την ευνοούν, δεν μπορεί να βρει καμία νομιμοφάνεια για κάποιο Στρατιωτικό εγχείρημα και τέλος γνωρίζει πολύ καλά και το λαμβάνει τούτο σοβαρά υπόψη ότι, το Αιγαίο δεν είναι Κύπρος. Είναι δίπλα μας και οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους της, κατάληψης μικράς ή μεγάλης νήσου θα σπάσει στην κυριολεξία και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου τα μούτρα της.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να υπενθυμίσω στους αναγνώστες ότι το 1978 ο προοριζόμενος για την Ελλάδα ως πρεσβευτής των ΗΠΑ κος Σώφλη κατά την ακρόασή του τότε, από την Γερουσία και ερωτηθείς σχετικά για την επικρατούσα κατάσταση στο Αιγαίο απάντησε κυνικά και μονολεκτικά ότι, εκεί φταίει η γεωγραφία. Τελικά χαρακτηρίσθηκε από τη χώρα μας, ως persona non grata και αντί για την Αθήνα πήγε στην Βαρσοβία. Η Τουρκία καθημερινά διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις με την εχθρική συμπεριφορά της προς τη χώρα μας ότι, τα νησιά του Αιγαίου σκόπιμα δεν τα ονομάζει ελληνικά δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω της, δεν μπορεί να αναπνεύσει και έμμεσα κάνει λόγω για επέκταση του ζωτικού χώρου της, προς δυσμάς. Η Τουρκία είναι αυτή που, είναι. Εμείς όμως τι κάνουμε;

Τέλος, η Τουρκία έχει προγραμματίσει να αγοράσει 100 F35 ISF αεροσκάφη 5ης γενιάς (Joint Strike Fighter) είναι πολλαπλού ρόλου χαμηλής ανιχνευσιμότητας κόστους περίπου 16 δισ. δολάρια και τα πρώτα θα παραδοθούν αρχάς 2020. Για να υπάρξει η σημερινή ισορροπία στο Αιγαίο όμως, θα πρέπει και η χώρα μας να προμηθευθεί και αυτή τουλάχιστον 50 τέτοια αεροσκάφη ή εφάμιλλα αυτών. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η δαπάνη εκτιμώ ότι μπορεί να καλυφθεί άνετα από τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων μας.

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα σμήναρχο ε.α.

Σχόλια

  1. Όλα αυτά που λες γίνονται ήδη. Τη Χάγη δεν πάνε γιατι συμφέρει την Ελλάδα.. Κοινώς μας λες τα πλαντα που συμφέρουν την Ελλάδα λες και η απέναντι πλευρά είνια χαζή να συμφωνήσει.. Τα ίδια κάνετε και με τη Κύπρο? Για χαζούς πολιτικούς εχθρούς τους έχεις? (γιατί ο λαός είναι φοβερός) .. Αυτά που λες είναι τελείως 0!!! Η Μαγκία είναι να βρεθεί λύση που να ευνοεί και τη Τουρκία αλλά αυτό δεν γίνεται με τέτοιες πολιτικές βλέψεις που έχει η Τουρκία οπότε είναι τελείως άλυτα τα θέματα.... Τζάμπα κόπο έκανες και τζάμπα κόπο κάνω να απαντήσω...... Δεν μας κάνει τίποτα η ΤΟυρκία,., ΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΤΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να το πω αλλιώς? Και τα 3 μεταφράζονται ως εξής... Προτείνω έναν αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή Ευρώπης και Τουρκίας με διαιτητή στον πρώτο έναν Έλληνα και στον δεύτερο έναν Γερμανό.... Και περιμένεις η Τουρκία να πει το οκ.... Αυτό μας λες..... Και στη Κύπρο το ίδιο.. Προυπόθεση να φύγουν τα στρατεύματα απο το νησί... Ναι τίποτα άλλο? ΣΑν να λες οτι ξέρεις? Ερχομαι να βρουμε μαι δίκαιη λύση αλλά για να γίνει αυτό σπάσε απο την περιοχή τώωωωωρα. Τέλειες λύσεις έχετε όλοι και απο εδώ και απο εκεί!! Τσαμπουκικές και πονηρές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *