ροή ειδήσεων

Το ΤΑΙΠΕΔ "πληρώνει" για να ξεκινήσει η επένδυση στην Αφάντου



Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Με στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ανάπλαση της έκτασης στην Αφάντου, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να καλύψει τις δαπάνες των αρχαιολογικών εργασιών. Αυτό δεδομένου ότι το κόστος, που δεν υπερβαίνει τις 100 χιλιάδες ευρώ, είναι μικρό και η ανάληψή του από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρός του Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, θα επιτρέψει την επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης της επένδυσης.

Το έργο της ανάπλασης της έκτασης, συνολικού εμβαδού 1.615 στρεμμάτων, ανέλαβαν το καλοκαίρι του 2014, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, οι εταιρείες M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments. Ωστόσο, την τριετία που έχει μεσολαβήσει, η αξιοποίηση της έκτασης παραμένει μακέτα.

Γι' αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζουν, κατά το προσεχές διάστημα, να υπογράψουν με τους επενδυτές μνημόνιο συνεργασίας που θα περιγράφει τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν σε σχέση με τις αρχαιολογικές εργασίες. Αντίστοιχο μνημόνιο έχει καταρτιστεί και για την αξιοποίηση της έκτασης 6,2 χιλ. στρεμμάτων του Ελληνικού.

Μέσα στο 2017, αναμένεται η αρχαιολογική υπηρεσία να πραγματοποιήσει τομές στην έκταση της Αφάντου. Οι εργασίες αυτές (που θα χρηματοδοτήσει το ΤΑΙΠΕΔ) θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στην έκταση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στο περίμενε οι επενδυτές

Το εγχείρημα της αξιοποίησης της Αφάντου χρονολογείται από το 1977, καθώς από τότε η ελληνική πολιτεία έχει ξεκινήσει να αναζητά επενδυτές. Το ακίνητο θεωρείται προνομιακό, καθώς εκτείνεται σε ακτογραμμή 7 χλμ., απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο, την πόλη και το νοσοκομείο Ρόδου, είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις δημοφιλείς παραλίες της Τσαμπίκας και των Κολυμπίων.

Το 2014 οι εταιρείες M.A.Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments ανακηρύχθηκαν ως προτιμητέοι επενδυτές, προσφέροντας τίμημα ύψους 42,1 εκατ. ευρώ, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να εκκρεμεί.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα των 42,1 εκατ. ευρώ αφορά το ακίνητο Golf-Βόρειο Αφάντου 1.360 στρεμμάτων (26,9 εκατ.) και το νότιο τμήμα 255 στρεμμάτων (15,2 εκατ.). Η προβλεπόμενη ανώτατη συνολική δόμηση είναι 151.000 τ.μ.

Τι θα αναπτυχθεί

Με δεδομένο ότι το ακίνητο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών, που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και λειτουργεί από το 1973, έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάπτυξη της έκτασης που προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου:

- το ποσοστό κάλυψης (η μέγιστη επιφάνεια που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου) του ακινήτου θα είναι μικρότερο του 2,5%.

- θα αναβαθμιστεί ο αγωνιστικός χώρος 450 στρεμμάτων του γκολφ που αυξάνεται στα 530 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών υποδομών (κτήρια κλπ).

- δεν θα δημιουργηθούν 400 κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες 4.000 κλινών, όπως φημολογείται και έχει υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσων. Αλλά ξενοδοχεία περίπου 2.600 κλινών και περιορισμένος αριθμός πολυτελών κατοικιών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ της Αφάντου.

- δίνεται η δυνατότητα κατασκευής τουριστικού λιμένα χαμηλής κλίμακας.


dimitris.delevegos@capital.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *