ροή ειδήσεων

Η ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ



ΓΕΝΙΚΑ

Η θερμοπληξία είναι ένας βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι τετράποδοι μας φίλοι το καλοκαίρι.

Η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος του σκύλου κυμένεται από 37,2° C έως 39,3 ° C. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σκύλου είναι πολύ πιο δύσκολη γιατί γίνεται με το λαχάνιασμα σε αντίθεση με τον άνθρωπο που ιδρώνει.

Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν ζεστένονται οπότε είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι τα κατοικίδια ζώα μας έχουν επαρκή προστασία από τον ήλιο και επαρκή παροχή νερού.

Όταν η θερμότητα δεν αποβάλλεται αποτελεσματικά, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Μια αύξηση 2 βαθμών σε ένα σκύλο με θερμοκρασία 39 ° C είναι απειλητική για τη ζωή του, και όταν η θερμοκρασία του σκύλου υπερβεί τους 42,5 ° C, τότε το αποτέλεσμα είναι συχνά θανατηφόρο.

Η Θερμοπληξία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ώς έκτακτης ανάγκης.



ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Τα πρώτα σημάδια της θερμοπληξίας είναι η ταχύπνοια ,η ταχυκαρδία, η αλλαγή στο χρώμα των ούλων (συχνά έντονο κόκκινο ή ωχρό) και η αδυναμία.

Έμετός και διάρροια μπορούν επίσης να παρατηρηθούν.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά και να οδηγήσουν σε κατάρρευση, σπασμούς, κώμα, διαταραχές της πήξης του αίματος και τελικά στο θάνατο του ζώου.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει συμπτώματα θερμοπληξίας, τότε φροντίστε να βρίσκεται σε σκιερό μέρος και να καταβρεχτεί ελαφρώς με δροσερό νερό έως ότου μεταβείτε στον κτηνίατρο.

Όλα τα κατοικίδια ζώα με θερμοπληξία πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως από κτηνίατρο και να παρακολουθούνται προσεκτικά για τρεις έως πέντε ημέρες.




ΠΡΟΛΗΨΗ
Το πιο σημαντικό βοήθημα στη θερμοπληξία είναι η πρόληψη. Δώστε προσοχή όταν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια ατονίας, κούρασης, ή μετά από σωματική καταπόνηση ή εξάσκηση σε ζεστό περιβάλλον ( το οποίο θα πρέπει να αποφεύγεται τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού).

Βεβαιωθείτε ότι οι σκύλοι σας που διαμένουν σε εξωτερικό περιβάλλον έχουν άφθονη σκιά και νερό ενώ ποτέ δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο το καλοκαίρι.

Επιπλέον , ο περίπατος με το σκύλο σας καλό είναι να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Όλες οι φυλές των σκύλων κινδυνεύουν από τη θερμοπληξία όμως οι σκύλοι με μακρύ ή με μαύρο τρίχωμα και οι βραχυκεφαλικές φυλές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

v4p.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *