ροή ειδήσεων

Τέσσερα «χαράτσια» που κοστίζουν ακριβά στον πολίτη


Τα “χαράτσια” πέφτουν σαν το χαλάζι. Μπορεί κάποια με την πρώτη ματιά να μην φαίνονται μεγάλα, αλλά στο σύνολό τους θα έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να φύγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων και να “πετάξουν” στα δημόσια ταμεία.

Το πρώτο που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι είναι η προμήθεια όταν πάνε στο γκισέ της τράπεζας για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας ή ΦΠΑ. Ισχύει από τη Δευτέρα και κυμαίνεται μεταξύ 1,10 και 1,50 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα.

Τα άλλα “χαράτσια¨ είναι το τέλος 2% που επιβάλλεται σε τάμπλετ και κομπιούτερ, καθώς και άλλα δύο στην ακίνητη περιουσία.

Την απόφαση για τη μετακύλιση του κόστους της πληρωμής στους φορολογούμενους πήρε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και αναμένεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μεν Δημόσιο να γλιτώσει 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αλλά οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν με με 50 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Κι΄ αυτό γιατί η μεν ΑΑΔΕ πλήρωνε προμήθεια 0,25 ευρώ στις τράπεζες και οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν πενταπλάσιο ποσό.
Αντιθέτως τα έξοδα αυτά θα είναι δωρεάν εφόσον οι υποχρεώσεις εξοφλούνται μέσω διαδικτύου ή μέσω τραπεζικών καρτών.
Ειδική εξαίρεση ισχύει πάντως, για ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών
Για το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε χρεωθεί τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο.
Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνον για τις εξής περιπτώσεις:

-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking

– Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ

– Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

-Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών.
Παραμεθόριες περιοχές θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Το δεύτερο «χαράτσι¨ μας επιφύλασσαν οι μέρες που πέρασαν, είναι το νέο “ψηφιακό τέλος”. Θα κοστίσει περισσότερα από € 65 εκατ. σε ετήσια βάση στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πρόσθετη επιβάρυνση 2% που επαναφέρεται μετά από 15 χρόνια κατάργησης της και είναι πολλαπλάσια από πολλά Μέλη – Κράτη της Ε.Ε. των 28. Επιβάλλεται επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets με RAM άνω των 4GB, ενώ ανεβαίνει στο 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους πάνω από (1) Tbyte.

Η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη με € 65 εκατ. Αν λάβουμε ως παράδειγμα την Ισπανία, μια χώρα που η αγορά ΤΠΕ είναι 704% μεγαλύτερη σε αξία από την αγορά της Ελλάδας, το “ψηφιακό τέλος” δεν ξεπερνά τα € 50 εκατ. σε ετήσια βάση. Αν ίσχυε το ίδιο καθεστώς που μόλις ψηφίστηκε στη χώρα μας, θα έπρεπε η Ισπανία να έχει ψηφιακό τέλος € 352 εκατ. Αντίστοιχα, αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Ισπανίας, το “ψηφιακό τέλος” στην Ελλάδα, στο σύνολο του, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα €9 εκατ. Επίσης, είναι κρίσιμο να αναφέρουμε ότι η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, Μέλη – Κράτη της Ε.Ε. των 28, δεν καταβάλλουν “ψηφιακό τέλος”.
Έτσι, το νομοθέτημα του Υπουργείου Πολιτισμού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τοποθέτηση και τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που αποτελεί και κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση.
Τα πιο αλμυρά “χαράτσια” καλούνται να τα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και το κόστος τους, θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Το ακριβές ύψος εξαρτάται από το ακίνητο.

Το ένα είναι η ενεργειακή ταυτότητα του ακινήτου και το δεύτερο η ηλεκτρονική ταυτότητα.

Όλοι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, είναι υποχρεωμένοι να έχουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την οποία πρέπει να αποκτούν ανά πέντε χρόνια και το κόστος της , σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα φτάνει κοντά στα 1.000 ευρώ .

Στην ουσία υπάρχει ήδη αλλά πλέον παίρνει και ηλεκτρονική μορφή. Είναι ένας φάκελος που θα περιλαμβάνει μια σειρά εγγράφων και στοιχείων για κάθε κτίριο. Αυτό θα γίνεται απαραίτητα με τη συμβολή μηχανικού, ο οποίος θα συγκεντρώνει και θα εκδίδει τα συγκεκριμένα έγγραφα, θα τα περνάει στο σύστημα και κάθε 5 χρόνια θα πραγματοποιεί ελέγχους (επί πληρωμή), προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα τηρούνται κατά το γράμμα του νόμου. Στην περίπτωση που υπάρξουν στο ενδιάμεσο διάστημα αυθαιρεσίες μη καταγεγραμμένες, θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το παράπτωμα) τόσο στους μηχανικούς όσο και στους πολίτες. Σε βάθος 5ετίας οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν καταχωρίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το δεύτερο, το πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα τέλη Αυγούστου. Είναι υποχρεωμένοι να το έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να κτίσουν ή να ανακαινίσουν αλλά και εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να νοικιάσουν ένα ακίνητο.



Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να υπογράφεται από δύο διαφορετικούς μηχανικούς με την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (π.χ. για 120 τ.μ. το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ). Φυσικά, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *