ροή ειδήσεων

Καταιγιστικές εξελίξεις: Ο τουρκικός στόλος κατευθύνεται προς την Κύπρο



Λίγο πριν φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ η πλατφόρμα της TOTAL για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX και στέλνει τουρκικά πλοία δυτικά της Μεγαλονήσου - Σε ετοιμότητα Αθήνα και Λευκωσία για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις


Όλα κρέμονται σε μια κλωστή... Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα στην ανατολική Μεσόγειο αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να επέμβουν στις γεωτρήσεις της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL – ΕΝΙ στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.


Η πλωτή εξέδρα West Capella με το γεωτρύπανο βρίσκεται εν πλω με κατεύθυνση νότια της Κύπρου, όπου αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της Τετάρτης και να βάλει σε λειτουργία το γεωτρύπανο για τους υδρογονάνθρακες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκδώσει “NAVTEX” με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τη οδηγία προς ναυτιλομένους, η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» στις 03:00 τα ξημερώματα.





Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.
Τουρκικά πολεμικά πλοία δυτικά της Κύπρου

Η απάντηση της Τουρκίας στις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11 ήταν αναμενόμενη, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της.

Η Άγκυρα, με Navtex που εξέδωσε, δέσμευσε παράτυπα περιοχή έκτασης 10.000 τετρ. χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου, για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, για αύριο και μεθαύριο 12 και 13 Ιουλίου, που θα διεξάγονται από τις 5.00 – 10.00 το πρωί.

Η περιοχή ξεκινά σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Ακάμα και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της ζώνης που «δεσμεύτηκε» παράτυπα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο ψαρεύουν αρκετά υπό κυπριακή σημαία ψαροκάικα.

Στο μεταξύ, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου.

Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα Μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψόμετρο μέχρι και 20.000 πόδια.

Να σημειωθεί ότι οι περιοχές αυτές το τελευταίο διάστημα είναι συχνά αντικείμενο παράτυπων «δεσμεύσεων» από πλευράς Τουρκίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *