ροή ειδήσεων

Ναι στα τραπέζια κάτω από το δέντρο, όχι κάτω από τις καμάρες του Ακταίον



Ύστερα από την ζωηρή και επεισοδιακή συζήτηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφασίσθηκε χθες να εκμισθωθεί και να παραχωρηθεί σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση, μόνο ένα τμήμα του Ακταίον.

Συγκεκριμένα η γνωμοδότηση ήταν θετική για την παραχώρηση του τμήματος που βρίσκεται κάτω από το μεγάλο δέντρο, έκτασης περίπου 120 τετραγωνικών.

Για το κομμάτι που είναι μπροστά από το Ακταίον, στις καμάρες,εκτάσεως περίπου 75 τετραγωνικών, η απάντηση προς τον επιχειρηματία ήταν αρνητική, με το σκεπτικό της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων ότι το ακίνητο βρίσκεται μέσα σε χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο και είναι διατηρητέο μνημείο.

Σε εκείνο το σημείο ήταν που υπήρξαν έντονες διαφωνίες, ακόμα και μεταξύ μελών της Δημοτικής Αρχής για το θέμα αυτό.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το μέλος της ΕΠΖ, Αντιδήμαρχο, κ. Γιώργο Πόκκια,που χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Τον σχεδιασμό αυτής της πόλης τον έχουν από πολιτικής απόψεως τα δημοτικά συμβούλια. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ξεχωριστό πλακάκι για τον κοινόχρηστο. Υπάρχει μελέτη που έχει κάνει ο Δήμος Ρόδου που δείχνει σαφώς τι συμβαίνει. Πότε έπιασε ο ‘πόνος’ τον κ. Καρυδάκη για τον χώρο; Αν τέτοιες αποφάσεις περνούν εδώ, ανοίγουμε τον Ασκό του Αιόλου και σε άλλες περιοχές.

Θεωρώ ότι η εισήγηση πρέπει να σταλεί πίσω ως απαράδεκτη. Είναι ξεχωριστοί οι χώροι, διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, είναι θέμα ισότητας και ισονομίας και επίσης είναι και θέμα τι μήνυμα εκπέμπουμε όσο αφορά στην επιχειρηματικότητα αλλά και όσο αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη αυτός ο τόπος».

Στον κ. Πόκκια απάντησε ο κ. Κακούλης, ο οποίος είπε ότι αυτό που επρόκειτο να αποφασίσουν ήταν για τροποποίηση κανονισμού και εάν υπήρχε και προβλεπόταν αυτός ο κανονισμός δεν θα το συζητούσαν. Επειδή διίστανται οι απόψεις, είπαν να χωριστεί το θέμα σε δύο τμήματα. Το μνημείο εποπτεύεται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και οφείλουν να έχουμε την γνώμη της.


Στην συζήτηση πήρε θέση κι ο κ. Γιάννης Κούρτης, πρώην Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, ο οποίος ανέφερε ότι τόσα χρόνια το Ακταίον έμπαινε μέσα οικονομικά και ήταν ζημιογόνο γύρω στα 120.000 ευρώ και τώρα λειτουργεί κανονικά επειδή ήρθε κάποιος επενδυτής ο οποίος έριξε ένα τεράστιο ποσό για να το ανακατασκευάσει. Οφείλουν όλοι να το αφήσουν να λειτουργήσει με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η αισθητική του χώρου.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν αρκετές φορές στη διάρκεια της συζήτησης αλλά όταν το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και δεδομένου ότι η εισήγηση της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων βάσει του αρχαιολογικού νόμου είναι δεσμευτική, τελικά το θέμα πέρασε και ενεκρίθη η εισήγηση να δοθεί προς ενοικίαση ο χώρος κάτω από το δέντρο αλλά να εξαιρεθεί εκείνος έμπροσθεν του «Ακταίον».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *