ροή ειδήσεων

Διακοπές στην Ελλάδα με ξύλο, ουσίες και 'μπόμπες'



Τοπικοί παράγοντες περιγράφουν στο News 24/7 την καθημερινότητα σε μέρη όπως ο Λαγανάς, τα Μάλια και το Φαληράκι μετά τη δολοφονία του Αμερικανού, Μπακάρι Χέντερσον. Τα 'lads holidays" παρότι έχουν μειωθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν, αμαυρώνοντας την κατά τα άλλα θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού


Κάθε βράδυ στο Λαγανά Ζακύνθου η μουσική στα μαγαζιά «βαράει» δυνατά. Βρετανοί, στην πλειονότητά τους, αγόρια και κορίτσια, 18 έως 30 ετών, ξεχύνονται στους δρόμους του τουριστικού θερέτρου αναζητώντας άφθονο αλκοόλ (ακόμη και κακής προέλευσης), ουσίες και ό,τι άλλο προκύψει…



Παρά τη δολοφονία του 22χρονου, Μπακάρι Χέντερσον, πριν από δύο εβδομάδες, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ιδιαίτερα η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέρος του νησιού. Την ίδια ώρα, στα Μάλια, μια 18χρονη Βρετανίδα, νοσηλεύεται στην Εντατική ύστερα από εισπνοή μπαλονιών με «αέριο γέλιου». Τρανή απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλοι «τουριστικοί Λαγανάδες», που αναπτύσσονται κάτω από την ανοχή μερίδας της κοινωνίας που αποζητά τα έσοδα του -ακόμη και «κακού»- τουρισμού. Άλλωστε, πλήθος τουριστικών γραφείων, πρακτορείων κ.λπ. αναρτούν συγκεκριμένες προσφορές στο Διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας να εκπληρώσουν κάθε προσδοκία των παιδιών της Δύσης για ένα διαρκές παραλήρημα στη χώρα μας για περίπου 500 ευρώ (για μία εβδομάδα).

Στο ρεπορτάζ του NEWS 24/7 τοπικοί παράγοντες περιγράφουν την καθημερινότητα σε μέρη όπως ο Λαγανάς, τα Μάλια και το Φαληράκι, τονίζοντας ότι τα «lads holidays» (φθηνές αποδράσεις Βρετανών νέων, που αναζητούν απεριόριστο οινόπνευμα και όργια μέχρι τελικής πτώσης), παρότι έχουν μειωθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν, δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα…
Λαγανάς: Το πάρτι και τα επεισόδια συνεχίζονται

«Δε με ενδιαφέρει αν θα ρίξουν μερικές μπουνιές. Το θέμα είναι να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή», αναφέρει στο News 24/7 ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, τονίζοντάς μας ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν στο νησί δύο με τρία περιστατικά, όπου νεαροί καταλήγουν στο νοσοκομείο ή από καταχρήσεις ή από καυγάδες με ομοεθνείς τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Κολοκοτσάς, η δολοφονία του νεαρού Αμερικανού στιγμάτισε το νησί του. Γι’ αυτό «θέλουμε να περιορίσουμε τις ορδές τουριστών, 18 έως 30 ετών, που έρχονται εδώ νομίζοντας ότι “όλα επιτρέπονται”. Θέλουμε να περιορίσουμε όλα εκείνα τα αίτια, τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια ακόμη απώλεια ζωής. Κι αυτά είναι τα “μπαλόνια γέλιου”, τα νοθευμένα ποτά και οι ναρκωτικές ουσίες. Έχουμε στείλει 80 δείγματα ποτών για έλεγχο και οι απαντήσεις θα βγουν όταν τελειώσει η σεζόν. Πώς θα επέμβουμε τότε; Πώς θα βάλουμε λουκέτο σε μαγαζιά αν πωλούν τώρα νοθευμένα;».






Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι κάθε βράδυ αρκετοί νέοι, που έρχονται κλείνοντας φθηνά οργανωμένα πακέτα από γραφεία του εξωτερικού που τους τάζουν τα πάντα, πίνουν τόσο πολύ ώστε να μη θυμούνται τι έκαναν την προηγούμενη μέρα, κάποιοι κάνουν χρήση παράνομων ουσιών ενώ άλλοι επιχειρηματίες σερβίρουν νοθευμένα ποτά για να κερδίσουν περισσότερα. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Κολοκοτσά, ότι πέρυσι έκλεισαν 4 καταστήματα, που σέρβιραν ποτά- μπόμπες ενώ φέτος αναμένεται να κλείσει το συγκεκριμένο μαγαζί όπου συνέβη το θλιβερό περιστατικό με τον Αμερικανό Μπακάρι. «Και ο τόπος μου έχει τα προβλήματα κάθε τουριστικού μέρους. Όμως, και 500 αστυνομικούς να είχα, μπορεί και πάλι να είχαμε ατύχημα», σημειώνει, τονίζοντας ότι ο άγριος ξυλοδαρμός του 22χρονου με αποτέλεσμα το θάνατό του, δεν κράτησε παραπάνω από λίγα μόλις λεπτά.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο αστυνομικών υπαλλήλων Ζακύνθου, Παναγιώτη Λιβέρη, η κατάσταση κάθε βράδυ είναι ανεξέλεγκτη. Αρκετοί νέοι πίνουν μέχρι τελικής πτώσεως και επιδίδονται σε ασελγείς πράξεις ακόμη και μέσα στο δρόμο. Τον ρωτάμε αν οι συνεχείς παρεκτροπές των τουριστών οφείλονται στο ότι έχει κλείσει το Α.Τ. Λαγανά με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη αστυνόμευσης. Ο κ. Λιβέρης μας επισημαίνει τα εξής: «Μετά το θάνατο του νεαρού, στη φύλαξη του σημείου έχει προστεθεί μία ακόμη ομάδα ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος) από γειτονικούς νομούς, η οποία αλλάζει ανά εβδομάδα. Έτσι, κάθε βράδυ ουσιαστικά δύο ή τρία περιπολικά βρίσκονται εκεί για την αποφυγή των χειρότερων», μας λέει. Ουσιαστικά, δηλαδή, δανεικές ομάδες αστυνομικών από την Πάτρα και άλλα μέρη κοντά στη Ζάκυνθο έρχονται να καλύψουν ανά βδομάδες τις ανάγκες που έχει ο Λαγανάς, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο νησί να… αφήνεται στην τύχη του. «Είχαμε συμβάντα εκτός Λαγανά και ψάχναμε αστυνομικό να στείλουμε. Υπάρχει και το υπόλοιπο νησί, που πλημμυρίζει από τουρίστες», συνεχίζει ο ίδιος.






Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αστυνομική Ένωση του νησιού απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στο νησί έχει επιδεινωθεί «με το κλείσιμο του Α.Τ. Λαγανά». Για το θέμα, ο δήμαρχος του νησιού μας απάντησε: «Τι θέλετε; Να υπάρχει ένα Α.Τ. με δύο αστυνομικούς στο γραφείο να κάθονται; Όλος ο τομέας είναι υποστελεχωμένος. Προσπαθούμε για το καλύτερο». Και προσθέτει: «Είμαστε ένα νησί που προσφέρει χρήματα στην Ελλάδα από τον τουρισμό. Κάντε εισήγηση στον πρωθυπουργό σε κάθε νέο τουρίστα να βάζει δίπλα έναν αστυνομικό. Παντού γίνονται όργια»…
Μπορεί να συμβεί και άλλο μοιραίο;

«Η εικόνα δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη», μας λέει ο κ. Λιβέρης τονίζοντας ότι ο Λαγανάς είναι μια περιοχή, στην οποία έχουν αναπτυχθεί μόνο μπαρ, που προσελκύουν νεαρούς από όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα. «Στόχος μας είναι να μην παρεκτραπούν τα μικροεπεισόδια που συμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είμαστε εκεί για να αστυνομεύσουμε την περιοχή και να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας». Στο ερώτημα, πάντως, αν θα μπορούσε να συμβεί και άλλο περιστατικό που να πλήξει την εικόνα του νησιού, ο ίδιος απαντά: «Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί ένα επεισόδιο, στο οποίο εμπλέκονται μεθυσμένοι. Μπορεί να ξεκινήσει από ένα μικρό καυγά και να μετατραπεί σε συμπλοκή. Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα». Και ο δήμαρχος του νησιού, όμως, συνεχίζει: «Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν άσχημα περιστατικά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νησί, που σφύζει από τουριστική ζωή, μόνο και μόνο για τα επεισόδια στο Λαγανά. Η Ζάκυνθος δεν είναι μόνο ο Λαγανάς».
Μάλια και Φαληράκι: "Εικόνες καλύτερες από άλλες χρονιές"

Στα Μάλια καθημερινά νέοι τουρίστες, κυρίως Βρετανοί αλλά και κάποιοι νεαροί από το Ισραήλ, βγαίνουν από νωρίς το βράδυ και πίνουν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Κάποιες μέρες υπάρχουν μικροεντάσεις μεταξύ τους, άλλες πάλι όχι, όπως περιγράφει στο News 24/7 ξενοδόχος στην περιοχή, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων ενοικίασης τούς νοικιάζουν «γουρούνες» χωρίς να τους ζητούν δίπλωμα με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις, να χτυπούν αλλά και σε άλλες να κινδυνεύουν να χτυπήσουν πεζούς. «Δεν βλέπουν, δεν κοιτούν δεξιά και αριστερά, κάνουν ελιγμούς και μπορεί να κινδυνεύσουν. Αν κάποιος περαστικός δεν κοιτάει καλά στο δρόμο, μπορεί να κινδυνεύσει», συνεχίζει ο ίδιος. Και προσθέτει: «Ευτυχώς, φέτος δεν έχουμε τα τραγικά επεισόδια άλλων ετών. Μένει, μόνο, να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τα “μπαλόνια γέλιου”», αναφέρει ο ίδιος.






Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, επισημαίνει ότι και στα δύο αυτά τουριστικά μέρη συγκεντρώνονται νέοι άνθρωποι με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. «Αρκετοί νέοι, το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, δημιουργούν παραβατικές συμπεριφορές αλλά ευτυχώς, τα γενικευμένα προβλήματα έχουν περιοριστεί κατά πολύ», συνεχίζει.

Σε καθημερινή βάση αστυνομικοί κάνουν πεζές περιπολίες για την τήρηση της τάξης ενώ και σεκιούριτι, που έχουν προσληφθεί από τους επιχειρηματίες, βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά για την αποφυγή επεισοδίων και εντάσεων. «Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τον κακό τουρισμό. Δεν τον θέλουμε», μας λέει ο κ. Μαστοράκης και δείχνει την αναστροφή του τουρισμού με αριθμούς: «Πριν από μερικά χρόνια είχαμε 14.000 κλίνες σε συμβόλαια με πρακτορεία που φέρνουν νέους και, πλέον, έχουμε λιγότερα από 6.000 συμβόλαια με προοπτική το 2018, αυτά να μειωθούν στα 4.000. Σκεφτείτε για τι μείωση μιλάμε. Οι ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις τους με αυτά τα πρακτορεία γιατί θέλουν ποιοτικούς επισκέπτες». Μάλιστα, τονίζει ότι έχει περιοριστεί και ο δρόμος, όπου αναπτύσσονταν τα μπαρ, που παίζουν μουσική στη διαπασών. Αμέσως, λοιπόν, τον ρωτάμε το εξής: «Τότε, γιατί τα Μάλια παραμένουν ακόμη σε γνωστά sites που υπόσχονται διακοπές με όργια και άφθονο αλκοόλ;». Και η απάντηση που μας δίνει ο δήμαρχος της περιοχής, είναι: «Όταν τα τουριστικά πρακτορεία έχουν σκοπό το κέρδος, θα τάξουν τα πάντα στους νεαρούς που μόλις ενηλικιώνονται ή έχουν ενηλικιωθεί πρόσφατα». Τονίζει, πάντως, ότι τα ακραία περιστατικά μπορούν να συμβούν, όταν αυτοί που εμπλέκονται σε καυγάδες είναι μεθυσμένοι. Και γι’ αυτό δίνει αγώνα ώστε και έλεγχοι να γίνονται στα καταστήματα για νοθευμένα αλλά και να υπάρχει συνεχής φύλαξη της περιοχής. «Ευτυχώς, έχουμε πολύ λίγα τροχαία με τις γουρούνες. Ευτυχώς, έχει αρχίζει να αλλάζει ο τουρισμός στα Μάλια και τη Χερσόνησο», συμπληρώνει και ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ηρακλείου, Γιώργος Πικράκης.






Πώς είναι, όμως, η κατάσταση σήμερα στο Φαληράκι; Σύμφωνα με το δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, είναι λάθος να έχει συγκεκριμενοποιηθεί μια περιοχή, τη στιγμή που το νησί έχει τόσες ομορφιές να δείξει στους επισκέπτες του. Ωστόσο, αναφερόμενος στην πιο γνωστή τουριστική επιλογή στη Ρόδο για τους νέους, ο ίδιος απαντά για την καθημερινότητα. «Σταδιακά επιτυγχάνεται μία διαφοροποίηση σχετικά με τις κατηγορίες των επισκεπτών του τουρισμού. Επίσης, δεν παρουσιάζονται φαινόμενα βιαιοπραγίας και σοβαρών τραυματισμών», αναφέρει και συνεχίζει: «Ευτυχώς, πλέον δεν βλέπουμε μεθυσμένους νέους να τυλίγονται με πετσέτες και σεντόνια των ξενοδοχείων παριστάνοντας τους αρχαίους Έλληνες».

Ο κ. Χατζηδιάκος σχολιάζει ότι η καλύτερη εικόνα στο Φαληράκι οφείλεται σε μια σειρά συνεργασιών του δήμου με την αστυνομία αλλά και του δήμου με τις ξένες πρεσβείες (και κυρίως της βρετανικής, καθώς τα περισσότερα επεισόδια έχουν γίνει από Βρετανούς). Πάντως, αναφέρεται στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής, καθώς, όπως λέει, «οι Ευρωπαίοι βλέποντας την εικόνα του αστυνομικού, πειθαρχούν» και ζητά από την Πολιτεία συνεχή αστυνόμευση για την αποφυγή επεισοδίων. «Δεν υπάρχει πεζή περιπολία στο Φαληράκι. Είναι ζήτημα κάποιες μέρες να βγαίνουν δύο αστυνομικοί», αναφέρει και τονίζει ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί και δεν υπάρχει αστυνομία στο Φαληράκι, τότε για να φτάσει δύναμη από την πόλη της Ρόδου, θα χρειαστεί να περάσουν 20 λεπτά. «Ελπίζουμε να μη συμβεί τίποτα. Κάνουμε προσπάθειες για να μην έχουμε τα επεισόδια του παρελθόντος. Με τη βοήθεια της Πολιτείας όλα μπορούν να γίνουν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς για την πάταξη του «κακού» τουρισμού, όπως εκτιμούν όλοι, όσο υπάρχουν γραφεία που προβάλλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό ως ένα μέρος όπου «όλα επιτρέπονται», θα υπάρχουν πάντα νέοι, που διψούν για διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως…





Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *