ροή ειδήσεων

Είναι επίσημο: Το Δημόσιο πληρώνει τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ



Όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο ΘΕΜΑ», η διάταξη που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, ορίζει πως «η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον πρόεδρο ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντά του», ώστε να καλύπτει και την περίπτωση ΓεωργίουΣτη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις.

Σε αυτό προβλέπεται και η πληρωμή των δικαστικών εξόδων για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Πιο συγκεκριμένο, το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τα έξοδα υπεράσπισης του εκάστοτε προέδρου και του προσωπικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε περίπτωση δίωξης για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο ΘΕΜΑ», η διάταξη που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, ορίζει πως «η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον Πρόεδρο ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντά του», ώστε να καλύπτει και την περίπτωση του κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Τονίζεται, δε, ότι: «Αναφορικά με δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τα εν λόγω πρόσωπα, πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης (…) η καταβολή των δαπανών γίνεται εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης»…

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Κομισιόν μετά την άσκηση αναίρεσης επί της απαλλακτικής απόφασης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σε δηλώσεις του, και ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «αποτελεί ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες», προσέθεσε ωστόσο ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της Υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Ανδρέα Γεωργίου, σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία και των απαραίτητων εγγυήσεων που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι αποτελεσματικό.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τις διατάξεις ρυθμίζονται θέματα:

- Φορολογικά (Κώδικα ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλους επιτηδεύματος, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών, Τυχερών Παιγνίων κα)

- Της επιτροπής κεφαλαιαγοράς

- Της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

- Παραχώρησης δημόσιων ακινήτων και της ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας

- Του ΝΣΚ

- Παράταση για το 2018 του συνυποσχετικού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ναυτιλιακής Κοινότητας

- Ενιαίο μισθολόγιο

- Νομική υποστήριξη προσωπικού και προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ (η νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των δικαστικών εξόδων του Ανδρέα Γεωργίου).

Τονίζεται επίσης ότι προκαλείται ενδεχόμενη αύξηση εσόδων από την επανεξέταση των εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *