ροή ειδήσεων

Διακοπές: Πού «κρύβονται» οι ευκαιρίες του Αυγούστου



Μια διανυκτέρευση στη Μύκονο κοστίζει όσο μια εβδομάδα σε περιοχές όπως η Λακωνία, η Πιερία ή η Αίγινα. Πού θα βρείτε τις ευκαιρίες και πόσο κοστίζουν. Στρατηγικές αναζήτησης των ευκαιριών. Πότε έχουν τύχη τα παζάρια με τους ξενοδόχους.

Ο… «χαμός», το «αδιαχώρητο» ή το «πατείς με πατώ σε» αποτελούν τα κλισέ που συνοδεύουν τις όποιες αναφορές στην εικόνα που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τις 20 ή 25 Αυγούστου. Κι, όμως, η κατάσταση δεν είναι απαγορευτική για τους Έλληνες παραθεριστές, που -έστω και την τελευταία στιγμή- θα αποφασίσουν να διαθέσουν ένα μικρό ποσό, έστω για μια «τζούρα» διακοπών.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να σας κατευθύνουμε στα «ξέφωτα» όπου κρύβονται οι ευκαιρίες στο διαδικτυακό δάσος των καταλυμάτων και των τιμών.

Ποιος: Το μέγεθος του πορτοφολιού και η ευελιξία στον χρόνο του ταξιδιού καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Αν, απλώς, ξεμείνατε στην πόλη για διάφορους λόγους και δεν προλάβατε να κάνετε κράτηση σε κάποιο κατάλυμα, παρότι έχετε χρήματα να διαθέσετε, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε. Το «αδιαχώρητο» και τα «εξαφανισμένα» δωμάτια ισχύουν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Ακόμα κι εκεί, όμως, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, αρκεί να είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Ακόμα και στη Μύκονο μπορεί να βρει κανείς δωμάτια σε μπουτίκ ξενοδοχείο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αν είναι διατεθειμένος να πληρώσει 180-200 ευρώ τη βραδιά. Αναμενόμενο κόστος για όποιον αποφασίζει να ταξιδέψει στο συγκεκριμένο νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για όσους αναζητούν προορισμούς όπου μπορούν να διαθέσουν τα λιγότερα χρήματα, πολύ απλά δεν θα ξεκινήσουν από τη Μύκονο. Και πάντως, όχι για την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου…

Πότε: Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, οι επιλογές είναι δύο. Μετά τις 25 Αυγούστου, οι τιμές πέφτουν αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο παντού. Ο κανόνας λέει πως στους top προορισμούς (διαχρονικά ή για φέτος), οι οποίοι έχουν αεροδρόμιο και προσελκύον τον κύριο όγκο των ξένων τουριστών, οι τιμές δεν πέφτουν με τον ίδιο τρόπο όπως στις περιοχές χαμηλότερης ζήτησης. Ιδιαίτερα καθώς η τουριστική περίοδος επιμηκύνεται από πέρυσι προς το φθινόπωρο και οι αφίξεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να κάνει κανείς κράτηση μετά τις 25 Αυγούστου.


Αν αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους, τότε, εφόσον πρώτο κριτήριο είναι το κόστος, θα πρέπει να απομακρυνθείτε από τους προορισμούς υψηλής ζήτησης. Ποιοι είναι αυτοί;

Πού: Σε προορισμούς όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Μήλος, Σίφνος, Σκιάθος για το διάστημα μέχρι 20-25 Αυγούστου θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε δωμάτιο. Χωρίς να αποκλείεται κιόλας. Ωστόσο, το κόστος δεν θα είναι το χαμηλότερο και η ποιότητα των καταλυμάτων θα είναι ανάλογη.



Για να βρει κανείς τις οικονομικότερες λύσεις, θα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική αναζητήσεων σε τρεις κύκλους.

Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι προορισμοί με τη χαμηλότερη πληρότητα, όπου τα ελεύθερα δωμάτια είναι περισσότερα. Σ’ αυτή την κατηγορία για την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου εντάσσονται προορισμοί όπως η Λακωνία ή η Πιερία, όπου η πληρότητα κυμαίνεται γύρω στο 80% στις αρχές Αυγούστου και γενικά οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόστος για 7 διανυκτερεύσεις στην πρώτη βδομάδα του (29 Ιουλίου-5 Αυγούστου) ξεκινάει από 310-350 ευρώ στη Λακωνία και είναι κάτω από 300 ευρώ στην Πιερία. Στα ίδια επίπεδα τιμών υπάρχουν αρκετά καταλύματα στη Μεσσηνία ενώ στο Κάστρο Ηλείας το κόστος για μια βδομάδα ξεκινάει από 360 ευρώ.



Σε ένα δεύτερο κύκλο αναζήτησης εντάσσονται κοντινά στην Αττική νησιά, όπου το κόστος του πλοίου είναι μικρότερο. Σε νησιά όπως η Αίγινα για παράδειγμα, το κόστος για επτά βράδια την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου ξεκινάει από 230 ευρώ. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στο γειτονικό Αγκίστρι, όπου η πληρότητα ξεπερνάει το 92% και στα ελάχιστα δωμάτια που απομένουν ελεύθερα το κόστος για μια βδομάδα ξεκινά από 450 και 600 ευρώ.

Στον τρίτο κύκλο εντάσσονται πολλά νησιά, αρκεί να αξιοποιήσετε τις προσφορές των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ο κανόνας σ’ αυτή την περίπτωση λέει πως όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα περισσότερα καταλύματα είναι πιθανότερο να βρει κανείς ελεύθερα δωμάτια σε χαμηλή τιμή. Έτσι, σε προορισμούς όπως η Ρόδος και η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, το κόστος για επτά βράδια την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου ξεκινάει από τα επίπεδα των 210 ευρώ, ενώ το κόστος σε προορισμούς του Ιονίου όπως η Κέρκυρα ξεκινάει από τα 370 ευρώ.

Πού και πώς για παζάρια: Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε οι αναζητήσεις στο Ιντερνετ είναι ο μισός κόσμος! Όσοι σκοπεύουν να παζαρέψουν όσο μπορούν καλύτερη τιμή, θα πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες του «αθλήματος».

Πρώτα εντοπίζονται τα καταλύματα που σας ενδιαφέρουν. Σε προορισμούς υψηλής ζήτησης, οι επιλογές είναι περιορισμένες. Ωστόσο, ο ξενοδόχος ή ιδιοκτήτης καταλύματος έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν πως οι αντοχές του μειώνονται όσο πέφτει η… νύχτα και η διανυκτέρευση κινδυνεύει να χαθεί οριστικά. Έτσι, ακόμα και σε «γεμάτους» προορισμούς, υπάρχει περίπτωση να βρείτε ευκαιρία την τελευταία στιγμή. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση «ευκαιρία» θεωρείται το να πετύχει κανείς καλύτερη τιμή από αυτήν που δίνει ο ξενοδόχος μέσω των πλατφορμών κρατήσεων όπως η Booking.com, η TripAdvisor, η Expedia, η trivago κ.λπ.

Οπότε, η σωστή «στρατηγική» είναι να εντοπίσετε πρώτα το δωμάτιο που σας ενδιαφέρει και το κόστος του καταλύματος . Στη συνέχεια σηκώνετε το τηλέφωνο και καλείτε απευθείας το κατάλυμα. Δίνετε τις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν και ακούτε την τιμή. Αν αυτή είναι ίδια με αυτή που βρήκατε στο Ίντερνετ, αυτό σημαίνει πως το ξενοδοχείο ή κατάλυμα έχει ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια και δεν έχει κανένα λόγο να ρίξει την τιμή. Οπότε, δεν έχετε ελπίδες στο όποιο παζάρι.

Αν σας δώσουν χαμηλότερη τιμή, αυτό σημαίνει είτε πως το κατάλυμα έχει αρκετά δωμάτια ελεύθερα και «καίγεται» να τα δώσει, ή ο ιδιοκτήτης θέλει να βάλει στην τσέπη του ένα μέρος από την προμήθεια που θα έδινε στην όποια πλατφόρμα κρατήσεων. Οπότε σας κάνει μια μικρή έκπτωση. Εκεί αξίζει τον κόπο να εμπλακείτε σε διαπραγματεύσεις. Έστω και για την ικανοποίηση που προσφέρει μια μικρή νίκη-έκπτωση.

Κόστος/μέρες διακοπών: Η ψαλίδα τιμών μεταξύ των προορισμών αλλά και των καταλυμάτων είναι, ούτως ή άλλως, χαώδης. Στο τέλος της μέρας έχει να σκεφθεί κανείς τι μετράει περισσότερο για τον ίδιο. Η όσο γίνεται μεγαλύτερη διάρκεια, ή οι διακοπές σε όσο γίνεται καλύτερο κατάλυμα, «ψαλιδίζοντας» τις μέρες παραμονής;

Τις απαντήσεις σ’ αυτό το θέμα τις δίνει κανείς μόνος του. Σκεφθείτε μόνο πως μια διανυκτέρευση στο φθηνότερο διαθέσιμο δωμάτιο στη Μύκονο κοστίζει όσο μια ολόκληρη βδομάδα σε χερσαίους προορισμούς όπως η Λακωνία, η Πιερία, ή η Ρόδος και η Κρήτη.





Αντίστοιχα, το κόστος μιας βδομάδας σε κάποιους προορισμούς μπορεί να είναι αντίστοιχο με το κόστος σε άλλο προορισμό για διακοπές δύο εβδομάδων, σε καταλύματα αντίστοιχου επιπέδου.

Η επιστροφή του κάμπινγκ: Τα επί χρόνια απαξιωμένα κάμπινγκ επιστρέφουν δυναμικά. Αφενός, λόγω χαμηλότερου κόστους, αφετέρου, επειδή σε κάποιες περιοχές είναι ίσως ο μόνος τρόπος για κάποιους να βρεθούν σε ένα νησί. Ωστόσο, το camping δεν κοστίζει το ίδιο παντού. Στην περιοχή του Ηρακλείου, για παράδειγμα, σκηνή δύο ατόμων κοστίζει 125 ευρώ για 7 βράδια την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, ενώ για τη φθηνότερη διαθέσιμη σκηνή σε κάμπινγκ της Νάξου το κόστος ξεκινάει από 345 ευρώ. Σχεδόν όσο δύο διανυκτερεύσεις, δηλαδή, σε κανονικό δωμάτιο σε περιοχές που αναφέραμε προηγουμένως.

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά και προέκυψαν από αναζητήσεις που έγιναν στην πλατφόρμα κρατήσεων Booking.com για διαμονή 7 διανυκτερεύσεων στο διάστημα από 29 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου 2017.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *