ροή ειδήσεων

Όσοι εργάζονται πολλές ώρες κάνουν κακό στην καρδιά τους



Το παρατεταμένο εργασιακό ωράριο δεν κάνει κακό μόνο στην κοινωνική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά είναι επιβαρυντικό και για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Είναι ήδη γνωστό ότι η πολύωρη εργασία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διαπιστώνουν ότι όσοι εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, συγκριτικά με όσους τηρούν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής. 

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκα Κιβιμακι από το τμήμα Επιδημιολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου, ανέλυσαν στοιχεία για το εργασιακό ωράριο 85.494 μεσήλικων γυναικών και ανδρών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. 

Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε ομάδες ανάλογα με το εργασιακό τους ωράριο, με την ομάδα που εργαζόταν 35-40 ώρες την εβδομάδα να λογίζεται ως ομάδα ελέγχου. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε κολπική μαρμαρυγή στην αρχή της μελέτης. 

Δέκα χρόνια αργότερα, κατά μέσο όρο 12,4 ανά 1.000 άτομα είχαν εκδηλώσει κολπική μαρμαρυγή, αλλά μεταξύ αυτών που εργάζονταν 55 ώρες και πάνω, η αναλογία ήταν 17,6 στα 1.000 άτομα. 
Όσοι εργάζονταν τις περισσότερες ώρες ήταν πιο υπέρβαροι, είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, κάπνιζαν περισσότερο και κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ. 

«Για έναν υγιή άνθρωπο ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής είναι πολύ μικρός και μια αύξηση κατά σχεδόν μιάμιση φορά λόγω της πολύωρης εργασίας, δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα», σπεύδει να διευκρινίσει ο Δρ Κιβιμακι. 

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *