ροή ειδήσεων

Κλείνει την Κυπριακή ΑΟΖ και ρίχνει πυρά στο Καστελλόριζο η Άγκυρα!



Πολεμική αναμέτρηση επιδιώκει πάση θυσία η Τουρκία καθώς με 3 κινήσεις, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή κινείται σε πολύ οριακό σημείο. Πριν λίγο η Άγκυρα ανήγγειλε παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η NAVTEX έχει ισχύ έως τον Δεκέμβρη και κλείνει σχεδόν ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ.


Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7 για έρευνες από το Barbaros.

Σύμφωνα με την NAVTEX 711/17 το σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από σήμερα 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ταυτόχρονα πριν λίγο εξέδωσε και νέα NAVTEX. Στο στόχαστρο μπαίνει το Καστελλόριζο.

Η Άγκυρα δέσμευσε περιοχές και στέλνει το ερευνητικό σκάφος ΤΣΕΣΜΕ συνοδείας πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει μέσα και το Καστελλόριζο!

Παράλληλα έχει εκδώσει άλλη NAVTEX με την οποία δεσμεύει για τις 19 του μήνα θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση βολών με πραγματικά πυρά.

Στην ουσία ο αντικειμενικός της σκοπός είναι να αποκόψει το Καστελλόριζο από την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα και να παγιώσει διεκδικήσεις και γκρίζες ζώνες.

Η κίνηση αυτή είχε «μελετηθεί» καθώς όπως είχε γράψει και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στο άρθρο Τύμπανα πολέμου: Εξαφάνισαν το Καστελόριζο οι Τούρκοι και θεωρούν δική τους την ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου- Που θα επιτεθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν για να σταματήσουν οι γεωτρήσεις; περισσότερες τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν τον χάρτη με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ΑΟΖ.

Όπως βλέπετε η Αγκυρα έχει «εξαφανίσει» το Καστελόριζο και θεωρεί ολόκληρη τη χρυσοφόρα ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Κύπρου δική της.

Η Τουρκία επίσης θεωρεί δική της και όλη τη δυτική ΑΟΖ της Κύπρου, δηλαδή τα οικόπεδα 4,5,6 και 10. Και όχι τυχαία.

Ενα περιστατικό που είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δείχνει ότι ο «πόλεμος» στο Αιγαίο έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το armynow.net, σε ελληνο-τουρκικό “πόλεμο” εξελίχθηκε περιστατικό έρευνας και διάσωσης σκάφους αναψυχής στο Αιγαίο!

Η Τουρκία δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ περιοχή μέσα στο FIR Αθηνών, έστειλε πλοία και ελικόπτερο, ενώ αμφισβήτησε την ελληνική αρμοδιότητα για SAR μέσα στο FIR Αθηνών, κατά πάγια πρακτική της.

Το περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής όταν το σκάφος αναψυχής “AQUA MARINE” σημαίας ΗΠΑ εξέπεμψε σήμα κινδύνου στην θαλάσσια περιοχή 12 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σάμου, στα διεθνή ύδατα, μέσα στην Ελληνικής Περιοχής Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (F.I.R).

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε από το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν) για την ύπαρξη σκάφους αναψυχής σε δυσχερή θέση λόγω εισροής υδάτων, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ξεκίνησε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στην οποία συμμετείχαν, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης FRONTEX, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντα στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Καρλοβασίου.

Η περιοχή δεσμεύτηκε με σχετική ΝΟΤΑΜ από το ελληνικό Κέντρο. Αντίστοιχη δέσμευση περιοχή έκανε και η Τουρκία ΜΕΣΑ στην ελληνική περιοχή ευθύνης!

Μάλιστα με νεώτερη NOTAM αμφισβητεί ευθέως την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το σκάφος αναψυχής εντοπίστηκε αρχικά από το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορία και στη συνέχεια από τα σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής, αλλά και από το σκάφος της FRONTEX.

Οι επιβάτες το είχαν εγκαταλείψει και παρασυρόταν από τα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή 10 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά λιμένα Καρλοβασίου της Σάμου, σε διεθνή ύδατα, εντός Eλληνικής Περιοχής Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (F.I.R).

Τελικά, τους ναυαγούς διέσωσαν οι Τούρκοι!

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από τις Τουρκικές Αρχές ότι εντόπισαν λέμβο με οκτώ (08) επιβαίνοντες, τους οποίους και περισυνέλεξαν ασφαλώς, ενώ κατά δήλωση επίσης των Τουρκικών Αρχών, δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος.

Σημειώνεται ότι, στην περιοχή του συμβάντος έσπευσε και τουρκικό ελικόπτερο το οποίο στη συνέχεια αποχώρησε και ακολούθως σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, με σκοπό τη ρυμούλκηση του σκάφους “AQUA MARINE” στην Τουρκία.

Τελικά, το σκάφος ρυμουλκήθηκε ασφαλώς από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, στο λιμένα Καρλοβασίου Σάμου.




Από τον/την Newsroom

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *