ροή ειδήσεων

Bullying στους δανειολήπτες από εισπρακτικές εταιρείες



Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες δανειοληπτών όσον αφορά τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες με παράνομες μεθόδους τούς παρενοχλούν τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι.

Σύμφωνα με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», από 463 καταγγελίες δανειοληπτών στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή το 2014, αυτές αυξήθηκαν σε 615 το 2016, ενώ συνολικά έως και σήμερα έχουν φθάσει στο ύψος - ρεκόρ των 2.106 καταγγελιών. Εκτιμάται ότι το φαινόμενο θα προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα αν η πολιτεία δεν βάλει φραγμούς. Ενδεικτικό είναι ότι έως τώρα πρόστιμα έχουν επιβληθεί μόνο σε 31 περιπτώσεις. Οι μαρτυρίες των «θυμάτων» των εισπρακτικών εταιρειών αποτυπώνουν το πρόβλημα.

«Τριάντα πέντε φορές με πήραν τηλέφωνο μέσα σε μόνο μία μέρα. Από την ίδια εισπρακτική. Δεν θυμάμαι αν ήταν ο ίδιος υπάλληλος, ούτε πόσες φορές απάντησα. Το μόνο που θυμάμαι είναι τον φόβο ότι κάτι πολύ άσχημο θα μου συμβεί. Και τη φωνή του υπαλλήλου της εταιρείας να με απειλεί ότι εγώ και η οικογένειά μου θα βρεθούμε στον δρόμο αν δεν πληρώσουμε τις οφειλές μας».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Δημήτρης Χ. νιώθει ακόμα να κόβεται η ανάσα του όταν αντικρίζει στην οθόνη του κινητού του τα τηλέφωνα της εισπρακτικής εταιρείας. Τρέμει ότι θα χάσει την οικογενειακή κατοικία που αγόρασε το μακρινό 2004 με δάνειο, το οποίο εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί να πληρώσει.

Εκατοντάδες καταγγελίες όπως αυτή έχουν γίνει σήμερα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή καθώς, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι εισπρακτικές εταιρείες επιτρέπεται να επικοινωνούν με τους οφειλέτες μόνο τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 20:00. Η επιτρεπτή συχνότητα των κλήσεων είναι μία φορά ανά δεύτερη μέρα. Απαγορεύεται, δε, ρητά να προβαίνουν σε τηλεφωνικές απειλές και να προσβάλλουν αυτούς με τους οποίους επικοινωνούν. Μόνη επιτρεπτή τους δραστηριότητα είναι η ενημέρωση σχετικά με τις οφειλές και τις δυνατότητες ρύθμισής τους.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *