ροή ειδήσεων

«WSJ»: Το όραμα του ομογενή Αντριου Λιβέρη και οι ενστάσεις επενδυτών



Ο κ. Λιβέρης (δεξιά) με τον κ. Τραμπ. Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Paul Sancya.


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής Δρ Αντριου Λιβέρης θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους Ελληνες στον χώρο των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Με καταγωγή από το ακριτικό Καστελόριζο ξεκίνησε μια λαμπρή διαδρομή από την πόλη Ντάργουϊν της Αυστραλίας –όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του- και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Dow Chemicals Company, μιας από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες χημικών στον Κόσμο.

Ο Δρ Λιβέρης, όπως γράφει η «Wall Street Journal», θα έπρεπε αυτές τις μέρες να γιορτάζει ένα ακόμη σημαντικό προσωπικό του επίτευγμα.

Τη συμφωνημένη συγχώνευση της Dow Chemicals Company με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την εταιρεία DuPont, με την οποία θα προκύψει -τον επόμενο μήνα- η δημιουργία ενός επιχειρηματικού κολοσσού, αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου που είχε αναγγελθεί τον Δεκέμβριο του 2015 και που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη σύμπραξη από καταβολής της χημικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Η συγχώνευση των δυο εταιρειών, προκειμένου να είναι συμβατή με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής πολιτικής στη γεωργία και στον χώρο των χημικών, φυτοφαρμάκων κ.ά., συνοδεύτηκε από σημαντικές αποφάσεις που διαφοροποιούσαν τη διάρθρωσή τους και το εύρος των δραστηριοτήτων τους και, μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο η συνένωση των εταιρειών πήρε οριστική έγκριση -όχι χωρίς επιφυλάξεις- και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ενώ έχει εγκριθεί ήδη νομικά και στις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά ο Δρ Λιβέρης, επί 13 χρόνια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemicals Company, εξακολουθεί να μάχεται για την υλοποίηση του σχεδίου του, καθώς τέσσερις επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι Third Point LLC και το Trian Fund Management LP έχουν δημιουργήσει μέτωπο εγείροντας σοβαρές ενστάσεις στη δρομολόγηση της συγχώνευσης.

Οι ενστάσεις αναφέρονται κυρίως στις αλλαγές που θα προκύψουν στις παραγωγικές δραστηριότητες, στη νομική μορφή αλλά και στη δομή της Dow DuPont. Τις αντιρρήσεις των επενδυτών αντικρούει σθεναρά ο κ. Λιβέρης, 63 ετών σήμερα, ο οποίος- όπως έχει ήδη αναγγελθεί- θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος της Dow DuPont για έναν ακόμη χρόνο, αντί να συνταξιοδοτηθεί φέτος, όπως ήταν το αρχικό του σχέδιο.

Αναφορικά με τις ενστάσεις των επενδυτών, ο Δρ Λιβέρης, σε συνέντευξή του, μίλησε – χωρίς να κατονομάσει κανέναν- για «θορυβώδεις επενδυτές» που δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο χώρος της χημικής βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει αφιερώσει μια δεκαετία με στόχο την αναμόρφωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας για το μέλλον.

Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Dow Chemicals Company και η DuPont δεν έχουν απορρίψει την πιθανότητα να υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό πλάνο, σε ό,τι αφορά στην διακλάδωση (διάσπαση) της μεγάλης εταιρείας σε τρεις επιμέρους κλάδους, με αναφορά στα χημικά προϊόντα, στα υλικά και στα σχετιζόμενα με την γεωργική παραγωγή προϊόντα (σπόροι, φυτοφάρμακα κ.α.).

Να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες, το 2015, ήλεγχαν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής και διάθεσης αγροχημικών και σπόρων με κύκλο που αθροιστικά έφτασε τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα η Dow Chemicals Company έχει προσωπικό περίπου 45.000 ατόμων σ’ όλο τον κόσμο και χρηματιστηριακή αξία άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Δρ Αντριου Λιβέρης, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», είναι ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

ekirikas

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *