ροή ειδήσεων

Τρόμος στη Βαρκελώνη: 13 νεκροί, 100 τραυματίες, οι τρεις Έλληνες



Το χρονικό της επίθεσης στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης - Το φορτηγάκι «θέρισε» πεζούς στη Las Ramplas - Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι και ένας ακόμη είναι νεκρός

Η σκιά της τρομοκρατίας κάλυψε τον ουρανό την Ευρώπη. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Βαρκελώνης, η οποία θρηνεί για την απώλεια 13 ανθρώπων, ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι καταλανικές αρχές.

Το σκηνικό του τρόμου εκτυλίχθηκε στον μεγάλο πεζόδρομο Las Ramplas στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας. Ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανθρώπους. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί από τις ισπανικές αρχές αν πράγματι ήταν μία οργανωμένη επίθεση από τους τζιχαντιστές, ή αν έδρασε μόνος του ο οδηγός, με ή χωρίς συνεργάτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ανέβηκε στον πεζόδρομο και με μεγάλη ταχύτητα οδηγούσε το όχημά του πάνω στους πεζούς, οι οποίοι έντρομοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν.

Η ισπανική αστυνομία απέκλεισε και εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική.





Όπως ανέφεραν πηγές της ισπανικής αστυνομίας, ο δράστης οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα το λευκό φορτηγό πάνω στους πεζούς και ακολούθως διέφυγε πεζός. Η αστυνομία ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ενώ εκκενώθηκαν και οι γύρω δρόμοι. Η επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της La Rampla σημειώθηκε, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 17:05 τοπική ώρα.

Οι αρχές χαρακτήρισαν «τρομοκρατικό χτύπημα» την επίθεση με το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Sun, αμέσως μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο, ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο σημείο.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, στο σημείο βρέθηκε ένα ισπανικό διαβατήριο από άτομο με μουσουλμανική καταγωγή. Σύμφωνα με την περιγραφή των αστυνομικών, οι οποίοι επικοινωνούσαν μέσω ασυρμάτου, ο δράστης φέρεται να είναι άνδρας που φορά λευκό, πουκάμισο και έχει ύψος περίπου 1,70μ.

Το λευκό βαν είχε νοικιαστεί από εταιρεία στην πόλη Santa Perpetua de la Mogada, από τον Ντρις Ουκαμπίρ, του οποίου η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η αστυνομία απέκλεισε όλες τις εισόδους και τις εξόδους της πόλης, ελέγχοντας εξονυχιστικά κάθε όχημα που κινείται.

Μία Ελληνίδα με τα παιδιά της ανάμεσα στους τραυματίες

Μέλη ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη. Την ίδια ώρα υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα δηλώνουν ρητά ότι έχει επιβεβαιωθεί ο τραυματισμός μόνο μίας Ελληνίδας από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Η κυρία Ζησιμοπούλου, γραμματέας του επίτιμου πρόξενου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δύο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρύτερα τραύματα φέρουν τα δύο παιδιά.

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κυρία Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Fernando Turró Homedes, επίτιμου προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυρία Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

Το όνομα και η φωτογραφία του Μαροκινού που νοίκιασε το βαν

Το όνομα και τη φωτογραφία του άνδρα που φέρεται να νοίκιασε το λευκό βαν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στους πεζούς στη Las Rampla της Βαρκελώνης έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική πολιτοφυλακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το όχημα νοικιάστηκε στο όνομα του Driss Oukabir (Ντρις Ουκαμπίρ), από την πόλη Santa Perpetua de la Mogada, ο οποίος κατάγεται από το Μαρόκο.

Ο άνδρας που φέρεται να νοίκιασε το λευκό βαν


Σύμφωνα με περιγραφές των αστυνομικών, ο οδηγός του μικρού φορτηγού ήταν ύψους 1,70μ. και φορούσε λευκό πουκάμισο με μπλε ρίγες.

Ο δράστης, αφού επιτέθηκε στους πεζούς, διέφυγε με τα πόδια και αναζητείται από την αστυνομία, ενώ δεν αποκλείεται να είναι εκείνος που έχει εισβάλει στο τουρκικό εστιατόριο, 200 μέτρα απόσταση από το σημείο της επίθεσης στη Las Rampla. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και συνεργάτης.

Πριν από λίγη ώρα, η καταλανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο εικονιζόμενος Ντρις Ουκαμπίρ.

Δείτε το βίντεο με τη σύλληψη του υπόπτου...



Εισβολή ενόπλων σε τουρκικό εστιατόριο

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε τουρκικό εστιατόριο στην περιοχή και βρίσκονται ταμπουρωμένοι εκεί. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, δεν αποκλείεται τα δύο γεγονότα να συνδέονται, κάτι που αν αποδειχθεί, θα πρόκειται για ένα μεγάλο και οργανωμένο σχέδιο.

Τα τοπικά Μέσα συνδέουν τα δύο γεγονότα, κάνοντας λόγο για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, καθώς και για την ενοικίαση ενός δεύτερου βαν, με το οποίο οι ένοπλοι είχαν σκοπό να διαφύγουν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Βίντεο από τη στιγμή που οι αστυνομικοί περικυκλώνουν το λευκό βαν

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία περικυκλώνει το λευκό βαν το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης στη Βαρκελώνη, προκειμένου να επιτεθεί σε δεκάδες πεζούς στον πεζόδρομο της La Rampla, στο κέντρο της πόλης.

Το βίντεο έχει τραβηχτεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση και τη διαφυγή του ή των δραστών.

Το σκηνικό που αποκαλύπτει θυμίζει θρίλερ, καθώς στο ένα μέτρο από το βαν βρίσκεται το σώμα ενός ανθρώπου, πάνω στον οποίο προφανώς διέκοψε την πορεία του το λευκό βαν.

Η εικόνα καταγράφει την επιχείρηση των αστυνομικών, οι οποίοι πλησιάζουν με προσοχή, ενώ έχουν περικυκλώσει το όχημα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο...






Ένας νεκρός και ένας συλληφθέντας σε σημεία ελέγχου της αστυνομίας

Επεισόδια σε τουλάχιστον δύο σημεία ελέγχου μεταξύ οδηγών και αστυνομικών έχουν σημειωθεί στην πόλη της Βαρκελώνης, καθώς δύο αυτοκίνητα έπεσαν πάνω σε αστυνομικούς και προκάλεσαν τον τραυματισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα Ford Focus ξέφυγε από το μπλόκο και οδήγησε το όχημα εναντίον τριών πρακτόρων, τους οποίους δεν κατάφερε να χτυπήσει. Παρόλα αυτά, επιχείρησε να διαφύγει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί καταδίωξαν τον δράστη και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Όπως έγινε γνωστό, το αυτοκίνητο βρέθηκε λίγα χιλιόμετρα απόσταση από το σημείο ελέγχου και ο οδηγός ήταν νεκρός.

Σε άλλο σημείο ελέγχου της αστυνομίας, ένας ένστολος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδηγός συνελήφθη.

Η αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα παραπάνω περιστατικά σχετίζονται με την επίθεση στον πεζόδρομο Las Ramplas.

Δείτε τη φωτογραφία από τη σύλληψη...



Σκληρές εικόνες από την επίθεση στη Las Ramplas










Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *