ροή ειδήσεων

Καίγονται για τρίτη ημέρα τα Κύθηρα: Στάχτη το 1/3 του νησιού



Η εικόνα είναι καλύτερη αλλά χρειάζονται άμεσα αεροπλάνα και ελικόπτερα δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού - Στο νησί επιχειρούν αυτή την ώρα 3 ελικόπτερα και 1 καναντέρ - Πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο - Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί το ΣάββατοΓια τρίτη ημέρα καίγονται τα Κυθήρα από τη φωτιά που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη να δηλώνει το πρωί της Κυριακής ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Αν και η εικόνα που υπήρχε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν καλύτερη σε σχέση με το βράδυ, ο κ. Χαρχαλάκης ζήτησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ να ξεκινήσουν έγκαιρα ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα καθώς και το Σάββατο το πρωί υπήρξε η εντύπωση ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί αλλά από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύθηκαν και υπήρξανε μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.

Όπως είπε ο κ. Χαρχαλάκης στο νησί και σήμερα, Κυριακή, πνέουν βόρειοι άνεμοι.

Μαύρη μέρα για τα Κύθηρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο δήμαρχος του νησιού, επίσης μέσω της ΕΡΤ, και τόνισε πως έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. Ο κ. Χαρχαλάκης πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται στο νησί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι. Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τα πρώτα μέτρα που θα ζητήσει είναι η παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις αυτοψίες που θα διενεργήσουν οι μηχανικοί αυτή την εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την τουριστική κίνηση στο νησί.

Στα Κύθηρα επιχειρούν για την κατάσβεση 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο, τρία ελικόπτερα κ 1 καναντέρ. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική το μεσημέρι θα φτάσουν στο νησί επιπλέον ενισχύσεις. Οκτώ οχήματα με 32 πυροσβέστες.

Νωρίς το πρωί της Κυριακή έφτασε άλλο ένα πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων από τη Μακεδονία προκειμένου να ενισχύσει τους 57 συναδέλφους τους που ήδη βρίσκονται στο νησί καθώς και 8 υδροφόρες της πυροσβεστικής που ήρθαν να προστεθούν στα βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και τα χωματουργικά μηχανήματα που είναι ήδη εκεί.











Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *