ροή ειδήσεων

Η άγονη γραμμή αθλείται!



Στην αρχή ήταν οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες. Πρωτοβουλία που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν, με σκοπό να προσφέρει προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα - μια ιδέα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που πραγματοποιήθηκε μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος», σε συνεργασία με την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Στις αποστολές τους αυτές, τα στελέχη των Μονάδων έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι στα νησιά της άγονης γραμμής υπάρχει παραδόξως υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας και έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας. Επίσης παρατήρησαν υψηλό ποσοστό μαθησιακών δυσκολιών, απουσία ομαδικού πνεύματος και είδαν παιδιά που λαχταρούσαν να μάθουν αθλήματα. Επίσης, το πιο σοκαριστικό: μόλις το 3% των παιδιών στα νησιά αυτά γνωρίζουν ασφαλή κολύμβηση!

Έτσι γεννήθηκε μια ακόμη ιδέα: τα Αθλητικά Μονοπάτια. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η «Αναγέννηση και Πρόοδος» πρωτοστάτησαν πάλι κι έτσι το καλοκαίρι του 2015, έστησαν το νέο πρόγραμμα με γνώμονα την κατευθυντήρια γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ότι «υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθενειών και αναπηριών». Σε αυτά τα δύο χρόνια αναπτύχθηκαν πρωτοποριακές δράσεις σε 26 διαφορετικά νησιά, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.093 παιδιά, και για τις οποίες εργάστηκαν μια πλειάδα εξειδικευμένων συνεργατών, διαφόρων ειδικοτήτων. Στόχος, κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού, που για πολλά χρόνια δεν έχουν οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα και σκοπός, να προσφερθεί στα παιδιά πρώτα από όλα παιχνίδι και μέσα από αυτό κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη κιναισθητικών δεξιοτήτων.

Φέτος το πρόγραμμα διήρκεσε 3 εβδομάδες, από τις 26 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και διεξήχθη σε δέκα νησιά της άγονης γραμμής: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αστυπάλαια, Δονούσα, Κάσσο, Καστελόριζο, Κίμωλο, Λειψούς, Τήλο και Ψαρά. Βασικός σκοπός του προγράμματος, η εκμάθηση κολύμβησης και ασφάλεια στο νερό, καθώς το κολύμπι είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους των νησιών. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 388 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών - το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 83,47% επί του συνόλου των παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού! Πέραν από μαθήματα κολύμβησης όμως, το πρόγραμμα περιελάμβανε πληθώρα δράσεων: υδατοσφαίριση, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ξιφασκία, τένις, στίβο, πινγκ πονγκ, καθώς και μια ευρεία γκάμα κιναισθητικών παιχνιδιών συνεργασίας, εμπιστοσύνης, ισορροπίας, στόχου, συντονισμού κινήσεων και ομαδικότητας.

Το πιο ευχάριστο από όλα ήταν ότι οι διοργανωτές δέχθηκαν δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές εκπαιδευτικών και γονέων, στις οποίες γίνεται ειδική μνεία στην ποικιλία των δραστηριοτήτων, το πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση κολύμβησης, το πλούσιο υλικό, τον επαγγελματισμό αλλά και την κατάθεση ψυχής των γυμναστών, που κέρδισαν το ενδιαφέρον των παιδιών και την εμπιστοσύνη των γονέων. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποκόμισαν μαθησιακά ερεθίσματα και πολλαπλά οφέλη από τις αθλητικές δραστηριότητες, με την καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών άσκησης και διατροφής, καθώς και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος, δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης, άμιλλας και συνεργασίας, τήρησης κανόνων, πειθαρχίας και διαχείρισης της νίκης και της ήττας.

«Ζώντας αυτά τα χρόνια τα “Αθλητικά Μονοπάτια”, είδαμε τα παιδιά να συμμετέχουν με ενθουσιασμό και να ανταποκρίνονται με εξαιρετικό τρόπο», λέει στο «Κ» η κ. Ελένη Κόλια, υπεύθυνη του προγράμματος. «Κάθε φορά που τελειώνει ένα πρόγραμμα, τα παιδιά στεναχωριούνται και το εκδηλώνουν με συγκινητικό τρόπο, ενώ προσμένουν και λαχταρούν το επόμενο. Μεγάλη αξία είχαν τα τρίμηνα χειμερινά προγράμματα, γιατί ο χειμώνας στα νησιά της άγονης γραμμής είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με σοβαρές ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτά τα κενά προσπαθούμε να καλύψουμε μέσω των παρεμβατικών μας προγραμμάτων. Για το μέλλον θέλουμε να έχουμε συνεχή παρουσία στα νησιά της άγονης γραμμής και τα “Αθλητικά Μονοπάτια” να διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *