ροή ειδήσεων

«ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΝΗ Ο ΕΣΘΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ- Τι απαντούν οι Εσθονοί για την στάση της Ελλάδας



«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και των κρατών-μελών της, έγραψε στο Twitter.

Σε εξέλιξη, με συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, πλην του Έλληνα, Σταύρου Κοντονή, βρίσκονται οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιείται στην Εσθονία, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού.

Η διάσκεψη έχει λάβει τον χαρακτήρα μίας διαμάχης, καθώς ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε την πρόσκληση και, με γραπτή επιστολή στον Εσθονό ομόλογό του, επέκρινε την πρωτοβουλία της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, υποσχέθηκε να απαντήσει γραπτώς στον Έλληνα συνάδελφό του, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.

«Θα απαντήσω γραπτώς στον συνάδελφό μου» δήλωσε ο Reinsalu σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σημαντικό έργο της αποσαφήνισης και της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης».

«Παραδόξως, αυτή η επιστολή θα δώσει επίσης μία πολύ σαφή αιτιολόγηση για το ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας και αναγκαίες για το μέλλον μας, καθώς και για τα εκατομμύρια των θυμάτων» προσέθεσε ο Reinsalu.

Τόσο ο Reinsalu όσο και ο πρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC) Goran Lindblad, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου, τόνισαν τη σημασία της καταδίκης όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

«Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό, αλλά ένα βασισμένο στις αξίες και νομικό ζήτημα. Η βάση αυτού είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία είναι αδιαίρετη» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν είναι απαραίτητο να συγκρίνουμε ή να εξισώνουμε διαφορετικά ολοκληρωτικά καθεστώτα. Δεν υπάρχει ανάγκη. Πρέπει απλώς να δούμε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους. Δεν είναι σημαντικό για τους ανθρώπους τι είδους ιδεολογία είναι ο λόγος που σκοτώνονται» δήλωσε από την πλευρά του ο Lindblad.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κομμουνιστική ιδεολογία από μόνη της ήταν κακή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και τα δύο κείμενα -το «Mein Kampf «του Χίτλερ και του Καρλ Μαρξ- περιλαμβάνουν την ιδέα της χρήσης του τρόμου, προκειμένου οι δικτατορίες να παραμένουν στην εξουσία».

«Οι κομμουνιστές βρίσκονται στην κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες κυβερνήσεις. Εάν υπήρχαν περισσότερες, θα σκέφτονταν διαφορετικά. Ελπίζω λοιπόν να τους απαντήσετε σταθερά» είπε ο Lindblad στον Reinsalu.

«Αδειάζει» την Αθήνα η Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε την Τρίτη δήλωση προς υποστήριξη του Έλληνα υπουργού, κατηγορώντας την Εσθονία ότι πολιτικοποιεί την προεδρία της ΕΕ και προσθέτοντας ότι η διάσκεψη που θα διεξαχθεί στο Ταλίν είναι «προσβολή στην ευρωπαϊκή ιστορική μνήμη».

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, έστειλε μήνυμα, μέσω Twitter, ότι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων» αντιπροσωπεύει τις κοινές αξίες της Ευρώπης και των κρατών-μελών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υιοθετεί έτσι πλήρως τη θεματική του συνεδρίου της εσθονικής προεδρίας. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία, ο πατριωτισμός και οι αξίες μας, μας κάνουν αυτό πού είμαστε. Ας απορρίψουμε τον ακραίο εθνικισμό που μας αποδυναμώνει όλους. Αυτό είναι η ΕΕ» επισημαίνει στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, «ο πραγματικός πατριώτης είναι υπερήφανος για το έθνος του/της, χρειάζεται την ενότητα, τη συνεργασία, βλέπει τη δύναμη που υπάρχει στο συμβιβασμό και το διάλογο».

Και κατόπιν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: «Τι πρεσβεύει η Ένωση; Ας διαβάσω το Άρθρο 2 της Συνθήκης.

»Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη-μέλη σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *