ροή ειδήσεων

Προς επίλυση το θέμα της μη προσέγγισης πλοίων στους Λειψούς



Αισιόδοξα είναι τα νέα από το νησί των Λειψών. Ο δήμαρχος του νησιού των 800 κατοίκων σε συνέντευξη που έδωσε στο newsbeast.gr επεσήμανε τόσο τα καλά νέα που σχετίζονται με τις υποδομές του νησιού αλλά και τα δυσάρεστα που αντιμετωπίζουν λίγο πολύ όλα τα μικρά νησιά και έχουν να κάνουν με την έλλειψη γιατρών.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σχετικά με το πιο πρόσφατο καλό νέο ο δήμαρχος του νησιού Φώτης Μάγγος δήλωσε σχετικά:



«Επειδή είχαμε πάρα πολλά προβλήματα με τις προσεγγίσεις των πλοίων λόγω της θέσεις του προβλήτα, έπρεπε να γίνει κάποιο έργο, επέκτασής του προς την δυτική πλευρά όπου αμέσως αυξάνεται η ακτίνα ελιγμού των πλοίων και άρα είναι ασφαλέστερη η προσέγγιση και δεν υπάρχει περίπτωση ο καπετάνιος να αποφασίσει να μην δέσει στο λιμάνι, ανεξαρτήτως καιρού.

Το θέμα της προσέγγισης ήταν ανάλογα και με τον καπετάνιο και με το πλοίο. Η ουσία είναι ότι χάνουμε τον χρόνο 15 με 20 προσεγγίσεις, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να μείνουμε δύο και τρεις εβδομάδες χωρίς φάρμακα και τροφές τον χειμώνα».

Στην ερώτηση πόσες προσεγγίσεις πλοίων έχει το νησί κάθε χρόνο η απάντηση ήταν η εξής:

«Φανταστείτε πως είναι οκτώ τον μήνα και σχεδόν 100 τον χρόνο. Αυτό το 10 με 20% όταν έχει μία φορά την εβδομάδα πλοίο είναι πολύ σημαντικό.

Αυτό είναι τώρα η μελέτη. Θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών κάτι που σημαίνει πως αφού οριστικοποιηθεί η μελέτη και ωριμάσει εντελώς θα πρέπει να ψάξουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τα λιμενικά έργα από την φύση τους θέλουν χρόνο αρκετό, δεν είναι άμεσα. Δεν θα είναι έτοιμο σε αυτή την θητεία εννοείται».
Επέκταση αποβάθρας

«Ένα άλλο έργο που έχω καταθέσει στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, του κ Χαρίτση, που έχει βγάλει 50 εκ. ευρώ για το βόρειο και νότιο Αιγαίο» συνέχισε ο δήμαρχος, «είναι η επέκταση αποβάθρας, το ένα κομμάτι που είναι το πιο παλιό πάνω στο λιμάνι στους Λειψούς, ανάμεσα στο γεφυρωτό προβλήτα και στον επιβατικό, κόστους 1 εκ 285 χιλ. ευρώ.

Πήγα ο ίδιος στο υπουργείο και κατέθεσα το τεχνικό δελτίο του έργου ζητώντας να ενταχθεί».
Λύση στο θέμα της υδροδότησης

«Ως προς το θέμα του νερού μέχρι στιγμής έρχονται υδροφόρες, από Λαύριο ή Ρόδο αλλά μέχρι τέλος του χρόνου σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Ναυτιλίας, προωθούμε να έχουμε εγκατεστημένη την ήδη αγορασμένη μονάδα αφαλάτωσης 600 κυβικών την ημέρα».

Γεγονός είναι πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης 600κμ/ημέρα ακόμη κι αν χρειαστεί να τοποθετηθεί προσωρινά εντός του λιμανιού.
Δωρεάν ίντερνετ και δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα

Σε ένα μήνα θα έχει ξεκινήσει η δωρεάν παροχή ιντερνετ σε 343 νοικοκυριά των Λειψών με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και για το δωρεάν δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα.
Πιθανή η επέκταση του αεροδιαδρόμου

Τις επόμενες μέρες θα κατέβει στη Λέρο τεχνικό κλιμάκιο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανές λύσεις καθώς και το εκτιμώμενο κόστος μιας ενδεχόμενης επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου η αναβάθμιση του οποίου μας αφορά άμεσα και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη και στο νησί μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταφορικό ισοδύναμο

Ήδη προχωρά η μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για την επιδότηση των μετακινήσεων των ακριτών και πραγματικά θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των νησιωτών που επί 25 χρόνια ακούν την εξαγγελία χωρίς κανένα ορατό αποτέλεσμα.
Μερική λύση στην έλλειψη γιατρού από τον Στρατό

«Αυτή την στιγμή έχουμε οπλίτη γιατρό. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα καθώς εδώ και πέντε χρόνια υπήρχε παθολόγος, υπήρχε αγροτικός αλλά από τότε που άρχισε η διαρροή (σ.σ γιατρών) προς το εξωτερικό δεν έρχονται. Για τον μήνα Αύγουστο έχουμε και δεύτερο γιατρό ειδικευμένο από το νοσοκομείο της Ρόδου μετά από σχετικό αίτημα» δήλωσε ο δήμαρχος για το πολύ σοβαρό θέμα της ιατρικής κάλυψης του νησιού.

newsbeast

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *